Proč pořád dostáváme Dr Ráthem do oka

Reportáž od soudu s bývalým hejtmanem neustále přetřásá pouze nevýznamné detaily. Rozmazáván je motiv klíčový: Soudí se stát se skupinou lidí, kterou obvinil z korupce. A stát, to jsme my všichni.

Hledání čarodějnice metodou: Pokus -OmylOtakar Vavra

Místo podstaty problému, kdy vrcholný představitel ČSSD a hejtman byl možná součástí mafie, se hledá cosi podružného. K vytváření mlhy pomáhají i státní média, která v honbě za sledovaností vytvářejí zavádějící titulky.Přitom rovin případu a pravidel, jak jej posuzovat, je pár. 

1/Je normální sypat?
Otázka: Je košér předem vybrat vítěze ve  státní zakázce a nechat si za to poskytnout nějaký benefit?

Pravidlo: Je irelevantní jaká byla vysoutěžená cena - zda obvyklá nebo ne. Celé gró tkví v tom zda státnímu zaměstnanci byla poskytnuta výhoda.  Je jedno, zda je platba poskytnuta v podobě krabice od vína nebo jinak.

2/ Jednalo se o mafii?
Otázka: Zapojil se vrcholný představitel ČSSD do mafie? Je to opět pouze selhání jednotlivce čirou náhodou také straníka?
Pravidlo: Není překvapení, že se ostatní členové rady středočeského kraje staví za bývalého hejtmana. Chceš li s vlky žíti, musíš s nimi výti. Stejně tak není překvapení, že ČSSD případ nezajímá.

Pravidlo: V mafii je normální, že všichni drží basu. Krok paní pancové je jak oprásknutý z amerického filmu. 

3/Je to inkvizice?

Otázka: Není lepší na všechno zapomenout? 

Jak již víme, obžalovaní sami se cítí a popisují jako oběti před inkvizicí. Ovšem kdyby to tak bylo, tak by soud nebyl zapotřebí. Stačí přeci hodit obžalovaného do vody. Všichni přeci ví, že když čarodějnice vyplave tak je třeba jí upálit. 

4/ Jsou média jako slon v porcelánu?

Otázka: Jsou informace o procesu prezentovány občanům srozumitelně ?

Senzacechtivost by měla jít stranou. Média by měla omezit svou angažovanost na procesu na reportážní činnost. Kladení dotazů v této věci bylo svěřeno státním zástupům a právníkům všech zůčastněných. Kolabování svědků nebo obžalovaných pod tíhou  dotazů médií není ve veřejném zájmu. Také zavádějící titulek sice čtenáře přiláká, ale i zmate.

Závěr:

Proto bych rád požádal novináře o korektní, doslovnou a obšírnou dokumentaci probíhajícího procesu bez známek bulváru. Nám všem bych rád popřál slepou spravedlnost. Padni komu padni.

Autor: Tomas Vitek | pondělí 12.8.2013 14:53 | karma článku: 9,05 | přečteno: 546x