Při odhalení podvrhu– nové téma a přepracovat

Na technické vysoké škole není možné jít k obhajobě se stejnou prací dvakrát. Pokud stojíme nyní před skutečností, že přední členové společnosti přiznávají po dotlačení ke zdi, že získali svojí profesní kvalifikací obskočením pravidel, je nutné zaujmout rozhodné a nekompromisní řešení bez vyjímky. Jedině to může vrátit poškozenou kredibilitu. Pokud se tato ostuda dostane do zahraničí, všechny naše aplikace o práci v evropě mohou být poškozeny.

Úcast na promoci si snad koupit nejde.Tomas Vitek

V pondělní ráno kráčím znovu ke škole. Dnes jdu v obleku, vyšňořen a přesto nejistý. Nečeká mě zkoužka, ale zasedání kárné komise FEL ČVUT v Praze. Dnešní kauza se týká plagiátorství článku na konferenci. Jako student jsem vybrán náhodně ze studentů akademického senátu, pedagogové jsou osloveni také náhodně z množiny pedagogů.

První kauza se mi v dnešních dnech hned vytanula na mysli:

Jeden z dálkových studentů, který normálně pracuje, podvrhl během přípravy článku na konferenci text. Jako jednu z pasáží okopíroval jeden z málo známých textů, který našel v jednom ze sborníků. Bohužel, školitel dotyčného požádal o recenzi svého kolegu, shodou okolností autora tohoto výřezu.

Sešlo se pět osob, předseda pan profesor, žalobce pan děkan, dále dva pedagogové a jeden student. Následná debata se snaží najít nějaké pozitivum. Po dvou minutách je jasné, že student bude s okamžitou platností vyloučen - positivum se najít skutečně nedaří. Posláním doktorů je odhalovat nové obzory, ne opisovat texty. Žádná možnost odvolání ani opravy.

Druhým případem je na programu dne podvádění u zkoušky z anglického jazyka. Paní asistentka z katedry jazyků. Verbálně vybavená dáma začne dramaticky popisovat okolnosti případu. Nezbeda za sebe poslal na zápočet anglicky mluvícího kolegu. Potřeboval projít a to jej právě odhalilo - ona věděla , že anglicky neumí.

Opět proběhlo hřmění místností a přišlo vyloučení i v tomto případě. Navíc i ten, kdo mu pomáhal měl být odhalen a minimálně podmíněně vyloučen. Bohužel se tento napomahač nepředstavil - ví se jen, že uměl minulý čas a šlo o muže s vlasy. Ani na ČVUT toto nevymezuje malou skupinu lidí, takže napomahač unikl.

Tohoto kluka mi bylo líto- říkám si: „na technice jazyk není to hlavní". Přesto však tajné hlasování končí přísně.

Stějně tak kvalita diplových prací je vyžadována na takové úrovní, aby se za ni nemuseli pedagogové stydět. To, že někdo neprojde není neobvyklé. Pokud někdo práci neobhájí, může v reparátu vypracovat jinou, ovšem na jiné téma a v odpovídající kvalitě.

Ostuda v Plzni, případně na jiných vysokých školách, by se měla vyřešit průledně a bez pochyb. Pokud nám tito „právníci" vezmou i tu poslední jistotu - a to že vzdělání se koupit nedá, tak to bude demotivující pro všechny. Zejména potom pro naše děti, které místo práce budou hledat cesty vedlejší.

Ale pozor, jejich konkurenti v India a Číně pracují dnem i nocí. Málokterý článěk o teorii řízení nemá mezi autory číňana.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomas Vitek | pondělí 2.11.2009 19:45 | karma článku: 14,01 | přečteno: 793x