Přednost zleva aneb proč Mr Bean nepotřebuje psychoanalytika

V pátek jsem učinil odvážné rozhodnutí. Vjel jsem do vnitřního pruhu na kruhovém objezdu. Při vyjíždění ze středu jsem dvakrát přestal dýchat a málem jsem se stal účastníkem dopravní nehody. Vyjet centrifugálně ven bez dopravní nehody a bez rozdrásaných nervů je ve špičce nemožné. Přesto v Londýně zvládne i Mr Bean s kartáčkem v puse to, co v Praze na Chodově nezvládá řidič od něhož se má i Christian Loeb co učit. Proč je zubař v anglickém pekáči na kruhovém objezdu v lepší duševní pohodě než já?

Kruhac s dvema pruhy - vnitrni jen pro odvazneGoogle  

S tím jak se kruhové křižovatky rozmáhají v našich končinách ve větším měřitku, je na čase zamyslet se nad jejich optimalizací. Máme sice v čechách spoustu pravidel co se kruhových objezdu dotýkají, ale ty se týkají zejména blikání na kruhovém objezdu a prioritu jízdy neovlivňují. Také lesy značek s trojúhelníkovým tvarem při vyjíždění ze středu moc nepomáhají. Do jedné jsem v pátek ve snaze zabránit nárazu málem najel.

Ja přicházím s návrhem zásadním - na kruhových objezdech by měla platit přednost zleva. Tím by odpadly nekonečné dohady o tom , kdo má jet při vjízdění na objezd první a hlavně by se vyřešilo, kdo z něj a v jakém pořadí má sjet.

Vždy ten vlevo - to jest řidič uprostřed - by měl toto privilegium. Řidič na kruhovém objezdu také přijíždí zleva a tak by měl také přednost. Při přednosti zleva na dálnicích by rychlejší pruh měl možnost sjet do pomalejšího i bez umělé ohleduplnosti pomalejších vpravo. Řidič na dálnici najíždějící na dálnici by také nejprve dal přednost věšem vozidlů po dálnici jedoucím a teprve následně by se připojil do proudu.

Dalším rozměrem této změny přínos ekologický. Odstranění všech značek „dej přednost v jízdě" na kruhových objezdech by ušetřilo jak hliník tak práci jejich údržbářů. Hlavně by se však zkrátili čekací fronty před dvojitými objezdy, kde teď všichni čekají na jednodušší vnější pruh.

Tento zádrhel s dvoupruhovými objezdy není pouze na Chodově. Na podobné v ČR narazíte ve Frýdku Místku hned dvakrát, stejně tak v Hranicích v Průhonicích a i na Vítězné náměstí v Dejvicích. Anketní otázku: Bojíte se najet do středu si prosím položte každý sám?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomas Vitek | neděle 8.11.2009 10:07 | karma článku: 14,88 | přečteno: 1997x