Plagiátorství a pracovní trh: poškození exportu kvalifikované síly

Vzdělání a jeho věrohodnost – hodnoty na kterých stojí a padá evropská integrace jsou v Čechách brány na příliš lehkou váhu. Ani aktuální příklad německých sousedů v aktuální Gutenbergově aféře nevyvolal v našem mediálním a veřejném prostoru odezvu. V Německu se proti falzu práce významného politika zvedla vlna opovržení a jsou tam také důsledky. U nás významný politik bez jakékoli úpravy zfalšuje rigorózní práci a nic. Ani náš president, dlouholetý akademik, na toto téma, překvapivě, nemá veřejně co říci.

Promoce na naročné universitě je svátkemTV

Gutenbergova aféra právě bouří Německem. Významný politik – ministr obrany– je obviněn z plagiátorství práce, kterou podal k malému doktorátu. Některé pasáže svojí práce prostě opsal bez udání citace na zdroj. Reakce je zdrcující – obviněný přestal obratem užívat neprávem nabytý titul a celé německo je zhrzeno tím, že pošpinil důvěryhodnost vzdělávacího systému.

 

V našem prostoru jsme sledovali před rokem odkrytí spiknutí, které zcela zničilo důvěru v plzeňská práva. Fakticky vzato z řad pochybných absolventů však o titul přisel jen obětní beránek. Zbylé chybující universita vlastně pokryla, vše se přešlo a stát jako zaměstnavatel těchto pracovníků z toho žádné důsledky nevyvozuje.

Přitom skutečnost, že jeden z našich dlouholetých poslanců podal jako rigorózní práci svou diplomku a změnil pouze font je plagiátorství takém, provedené pouze s tou obměnou, že plagiátor necituje sám sebe.

 

V těchto dnech se zase zbrusu novým titulem vytasil jihomoravský hejtman. Kandidát na předsedu nejsilnější opoziční strany může být, teoreticky vzato, příštím premiérem. Titul získal ze školy, o jejíž kvalitě se veřejně pochybuje. Co by si o podobném premiérovi myslel náš západní soused?

 

Jak mohou naši pracovníci proniknout na západní trh práce pokud jejich důvěryhodnost je neustále podkopávána těmito aférami. Titul samozřejmě není zárukou vědomostí, ty je prakticky demonstrovat, ale je často kreditem, který uchazeči o pozici v zaměstnání umožní dovednosti předvést. Kdy dojde politickým hráčům, že jejich titul na předvolebním billboardu nemá pro jeho voliče hodnotu pokud jeho získáním podkopá voličovi vlastní šance na uplatnění na evropském trhu práce?

www.n-tv.de/politik/SPD-ruft-nach-Staatsanwaltschaft-article2677911.html

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomas Vitek | pátek 11.3.2011 12:58 | karma článku: 9,45 | přečteno: 1229x