Národní maturita: Kolik osob představuje vlastně 4% menšina?

Úloha: Policisté zastaví tři autobusy fotbalových fanoušků jedoucích na zápas. Zjistí, že v prvních dvou jsou radikálů tři procenta, ve třetím jich je procent pět.  Vypočítejte, kolik procent chlapíků si na fotbale může rozbít nos? / přesnost 1 %/ Co spočítá osmák, jak úlohu vyhodnotí maturant pod dohledem Zermattu a jaké výsledky vyhlásí ČTK? Co na to ústavní soud? 

Volba prezidenta je zatím ztřeštěná jak auto v protisměruTomas Vitek

Mladý osmák by asi řekl, že zadání není kompletní. Neví totiž, kolik je v jednotlivých autobusech lidí. Není tedy jasné, kolik je vlastně celek, z kterého má procenta spočítat.

Středoškolák asi odpoví, že vážený průměr nebude počítat, ale výsledek tipuje tak 4% - ví, že to se nesplete.

Mladý inženýr možná bude ze zadání hledat parametr alternativního rozdělení. Napíše nějaký nesrozumitelný vzorec pro hodnotu parametru p a jeho rozptylu. Potom bude dlouho přemýslet, zda do tohoto vzorce má co dosadit. Zamumlá předpoklad, že se určitě jedná o autobus Karosa plně obsazený čtyřiačtyřiceti fanoušky a jedním řidičem.  Potom napíše číslo 3,7 %. 

ČTK by však asi muselo vydat zprávu, že podle ministerstva vnitra dorazilo na fotbalový zápas více než 10 % divokých příznivců fotbalu a policie tak musí nasadit větší množství těžkooděnců.

Čím to? Úředníci totiž sečetli výsledky v jednotlivých autobusech, protože jeden ze "vzorků"  překročil určitou mez, za kterou se již neprůměruje, ale sčítá. Stejně se přeci počítá i podíl neplatných hlasů pro kandidáty na prezidenta. 

Kolika procent se dopočítá ústavní soud v Brně? Má tam někdo selský rozum ? Všichni mají základní školu, ale jak se asi učili dál? 

Jak jsem dnes viděl na billboardu u silnice: Jediný titul, který se nedá v Čechách koupit, je titul Vinař roku!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomas Vitek | pondělí 26.11.2012 11:30 | karma článku: 23,19 | přečteno: 1364x