Gump & Company – Ekologický Manifest

  Kniha Winstona Grooma o dobráku Forrestovi je v mnohém ještě lepší film, co v tuto sobotu poběží. Pro ty, kteří ji jste nečetli, to může být vhodné obohacení tohoto víkendu. Její pokračování Gump & Company však podobnou práci nezastane. Vlastně až na jednu ekologickou kapitolu...

Cechy kolem Klatov: Lepsí než kominy budou ty vepríny. Tomas Vitek  

Po 100 a jednom přečtení prvního dílu jsem letos na jaře dostal v knihkupectví díl druhý, Gump 2 - prodavačem proklamovaný jako Trhák pokračuje. Prostřední část knihy tuto definici skutečně v mých očích naplňuje. Ukazuje jak kombinovat revitalizaci dolů s výrobou levné energie a tuto část knihy bych označil za radikální ekologický manifest pro Čechy - obsahuje totiž všechny tolik populární témata.

Zatímco první kniha I film zanechávají Forresta řekl bych na vrcholu sil a aktivity kolem 40 roku života. Kdy se již z filmu zdá, že začíná americké Happily ever Afer, rozhodne se v knize Winston Groom zpracovat hrdinu znovu a jinak. Ze všech bych rád vyzdvihl část kdesi uprostřed - Forrest pěstitelem vepřů.

V zapadlém hornickém městečku s  hlubinnými doly, jednoduše smýšlející městskou radou a vepřínem za okny se Forrest stane kydačem hnoje. Po velké ohradě se prohání v malém bagříku a hrne před sebou všechny ty produkty. Obří hromada nikomu nevoní. O vepřínu jeden z městské rady řekl: „Je to vskutku kontroverzní a odstranění vepřína považuji to za nejdůležitější!" A zde přichází Forrestův syn - vynálezce zelený aktivista, který navrhne přesunout hromadu produktů do opuštěných dolů pod zem. Z bio plynu vyrábí elektřinu, přestřihne dráty od pantáty a energetická soběstačnost je nastolena. Majitel farmy zajásá deklaruje: prasata jsou naše budoucnost, s jejich pomocí odstavíme všechny ty vykuky s jadernou energií a ... Zde bych rád odkázal na knihu, není etické doslova citovat autora. To aby vám zbyl důvod si ji přečíst.

Celé prasečí perpetum mobile se dlouho netočí a Forrestovi nezbude než potupně utéct. A neutíká sám - vedle něj cupitá malá stopadesátikilová, jak on sám říká, svině Wanda. I pro tu autor rozvine vlastní dějovou linku a ona skončí šťastně ve Washingtonské ZOO. Jestli někdo z vás viděl v poslední době v ZOO prase domácí, tak to mohla být ona. Nikdy nevíte kam zvířata ze ZOO docestují. Když lev, hroch a žirafa skončili v Africe, proč by prase nemohlo skončit u nás? Máme malá města, hlubinné doly, vepříny a i zelené aktivisty. Jen Forrest nám chybí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomas Vitek | pátek 15.5.2009 14:58 | karma článku: 8,45 | přečteno: 677x