Comenia Script: Kdo prosadí státnice ze psaní palci?

Zjednodušování je trendem doby – make it simple, make it cool. Je však žádoucí ořezávat dovednosti, které se mají děti učit na základní škole, která má nyní devět dlouhých let?

Bude umět psací nebo bude psát vše jen palci?TV

Psací písmo je tady až nějaké to století a nyní pouze 15 let po digitální revoluci jej náhle máme potřebu rušit. Kde se vlastně vzala potřeba psát jedním tahem? Pokud zavzpomínáte na FL Věka, psalo se kdysi perem a inkoustem, který při každém prudkém pohybu udělal kaňku. Pokud jste chtěli napsat něco čitelného, museli jste psát rychle, plynně. Moje zelené inkoustové pero v první třídě mělo podobné vlastnosti. Vedlejší výhodou tohoto systému je schopnost člověka udělat poznámku i v šeru i tmě, protože během psaní psacím písmem se neztrácí linka a ruka navyklá na pohyb vytvoří oddělená slova hravě, navíc bez únavy. To jsem si na přednáškách v šeru promítačky měl možnost ověřit.

Druhým faktorem je zručnost, kterou získám do ruky tím, že se psacím písmem učím psát. Plynulé navazující mikro pohyby jsou něco, co se rozvíjí pouze v útlém věku, ale na co se navazuje později. Třeba pokud se chcete stát chirurgem nebo zubařem nebo chcete pěkně pájet musíte mít zápěstí hodně dovedné.

Před dvaceti lety doma neměl počítač skoro nikdo. Poznámky si lidé dělali vesměs rukou a přepis na stroji byl pro mnohé noční můrou. Pro přepis na stroji lidé využívali služby profesionálních písařek, které uměli psát všemi deseti a měli na to státnici. V těchto dnech máme všichni telefony a na nich se píše vlastně pouze palci. Zjednodušíme do budoucna i tento obor? Zavedeme státnice z psaní palci na plochou dotykovou destičku? Nahradíme FL Věka v povinné literatuře raději Harry Potterem? Zřejmě ano, vždyť na Harryho děti v praxi narazí mnohem častěji.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomas Vitek | čtvrtek 20.12.2012 10:43 | karma článku: 18,45 | přečteno: 876x