Co je to lean six sigma expert a jak ho najít?

Motor ekonomiky Škoda Auto v posledním období propaguje svou novou zelenou iniciativu. Snaha snížit energetickou náročnost přepočtenou na jeden vyrobený vůz ambiciozně nastavená na 25 % v příštím pětiletém období monotónně sledovaná razantním zvýšením produkce vozů bude pozitivně rezonovat. Ekologové budou nadšeni, konkurentni zahájí jistě obdobnou kampaň. Po svižné recenzi českých pracovních serverů mohu prohlásit, že povel: "do sedel" už zazněl nejen v městě nad řekou Jizerou. 

Jen Bible má odpověď na vše...TV

Dnes jsem inzerátů s popisem LEAN našel dobrých sto padesát. Před rokem by byli asi tak 4, možná pět. Nicméně ať se již iniciativa v podniku nazývá Six Sigma, LEAN nebo KAIZEN ( pozor, to není to samé jako ŠINKANZEN), bylo pro mě překvapením jak si v inzerátu představuje personalista ideálního kandidáta. Obvykle jsem u podobné věci našel zcela obecné zadání typu

- prokazatelnou praxi v zavádění štíhlé výroby 
- znalost problematiky štíhlé výroby a jejich základních nástrojů.

Někdy dokonce nechybí ještě zmírňující kriterium

-čerstvý absolovent technické školy se znalostí LEAN nástrojů.

Co však ten LEAN vlastně je a kdo se něj hodí a co se potom vlastně dělá? Pokud vyjdeme z inzerátu, že cílem je zvýšení efektivity výroby a tečka, není zadání ještě úplnné a jasné. Skutečně vždy závisí na tom v čem konkrétně spočívá ta výrobní činnost, kterou se snažím zlepšit. Samotné LEAN nástroje totiž nejsou samospasitelné a navíc si dovoluji tvrdit byly před školní reformou vyučovány na každém lepším gymnáziu. V jádru se jedná o následující nástroje:

1/ umění nakreslit vývojový diagram pro někaký program. To jsou takové ty krabičky a kosočtverce pro akce a rozhodování, případně jejich abstrahované alternativy  grafcet a Petriho sítě. 

2/ výpočet materiálové a energetické bilance = to jest kolik toho vstupuje, kolik toho jde ven a kolik to stojí. 

3/ schopnost určit obálku procesu  to jest uzly, ve kterých se bilance sestavuje. To bych rád označil za samostatnou dovednost. 

4/ umění spočítat průměr a směrodatnou odchylku - to znamená schopnost počítat

5/ zkušenost jak se ptát

6/ umění poslouchat

Jak je vidět v tomto krátkém výčtu, nejsou tyto nástroje samospasitelné a ani samonosné. Pokud továrna vzrábí například sklo, cihly nebo tištěné spoje, tak mi nástroje samy o sobě těžko něco přinesou. Je klíčové znát výrobní postup. Proto je prvním krokem vždy hledání nového LEAN experta ve vlastních řadách. Navíc je důležité zdůraznit, že zkušenost s šetřením není dost dobře přenositelná mezi obory. Uvedu hned příklad:

a/ administrativa není výroba

Pokud chci ušetřit na administrativě, je metrikou šetření množství člověků před a po působení LEAN teamu. Pokud chci provozovat nemocnici a v rámci analýzy mi vyjde, že je lepší ke každému lékaři najmout  písařku, protože je to levnější než kvalifikovaný lékař může to něco ušetřit  nebude potřebovat tolik přesčasů. Lékaře a písaře jsem použil jako příklad, kde je diametrální rozdíl mezi kvalifikací obou povolání. 

b/ sekvenční výroba 

Pokud vyrábím hromadně nějaká zařízení, je třeba hledat úspory zejména v reorganizaci výrobního procesu. Například důkladnou analýzou reklamací vozů hledat, zda prodloužením času na utažení některého šroubu nesnížím náklady na servis. 

c/ kontinuální výrobní procesy

Pokud se firma zabývá třeba vodárenstvím, výrobou elekřiny nebo třeba chemikálií, což jsou procesy  do a z kterých kontinuálně proudí suroviny je třeba hledat úspory v co nejlepším vyladění procesu. Zde je však nutné zdůraznit, že tento optimální pracovní bod nemusí být v čase konstantní. Pomocí LEAN technik a důkladným popisem systému jej mohu najít, ale jeho udržení je věcí neustálého řízení a koordinace. Například pokud například nějaká bakterie roste nejlépe při určité teplotě, tak nalezení optimálních podmínek a jejich udržení jsou dva různé úkoly. Na tomto místě bych rád řekl, že v čechách se této činnosti věnuje Teorie Řízení, respektive Kybernetika. A v těchto oborech bych právě hledal nejvhodnější absoloventy. 

Závěrem tohoto krátkého traktátu bych rád vyzdvihl, že i při aplikaci šetřících procesů je třeba vždy mít na paměti pravidlo "KORELACE a KAUZALITA nejsou jedno a to samé". Na korelaci nás mohou upozornit data, ale kauzalitu je třeba hledat ve zkušenostech a hlavně hlavou.

 

 

 

Autor: Tomas Vitek | pondělí 8.7.2013 21:23 | karma článku: 10,24 | přečteno: 691x