Andělé a démoni - oblíbená antiknížka CERNu

Kniha Dana Browna, právě vstupující do kin jako film s Forrest Gumpem v hlavní roli, je jednou z mých velmi oblíbených. Četl jsem ji dvakrát. Když jsem se prodral spletitou sítí přes Řím poprvé, bral jsem prostředek zkázy - baňku plnou antihmoty jako čiré sci-fi a skutečně jsem jí nevěnoval velkou pozornost. Kdo by také věřil, ze se antihmota vyrábí. Na pláži u Jadranu asi málokdo.

Transport Endcup Cívky Detektoru Atlas - Kaverna Atlas bude také ve filmuTomas Vitek  

Ani ne o půl roku později, 1 dubna 2005, jsem stál u brány na Route de Meyrin osobně. Nečekaná shoda okolností mě stejně jako Brownova hrdinu přivedla po dvouproudé komunikaci před bránu B. V knize je cesta z letiště průletem v autě rychlosti 200 za hodinu - v realitě se nad 50 nejde dostat - tři kruhové objezdy zbrzdí každého. Rozdíl mezi popisem budov z knihy a skutečnostní je snad ještě vetší a v mnoha recenzích popsaný, teď rozebírat také nehodlám. V prvním momentu to však ještě více podpořilo moje utvrzení v tom, že američan v Evropě asi vůbec nebyl a bůh ví, kde to Langdon v knize vlastně pobíhá.

Po úvodním školení mě moje vedoucí uvedla do budovy 174, kde ve třetím patře v rohu mi byla přidělena kancelář. Řecká office mate se jmenovala Sofia, jako skoro každý v budově studovala particle physics a po úvodních pár hodinách mlčení se zeptala - „Co tady vlastně děláš?"

ON:  No zatím nemám páru, asi budu programovat nějaký software. Nejsem fyzik, ale inženýr. O CERNU jsem se dočetl jen v té knížce od Dana Browna.

ONA: Strašlivá bichle, taky jsem to četla -  je to blábol. Tady v knihovně si to půjčuje kde kdo - ale všechny štve ten negativní obraz a fantasmagorie, co tam píše.

ON: Já jsem si hned myslel, ze ta antihmota není reálná?

ONA: není reálná - tady na kopci je ji docela dost?

ON: Na kopci?

ONA: No jasně. Skladuje se tam v takovém malém synchrotronu. Ta nesrovnalost, kterou jsem myslela já je, ze ten Brown neví o čem píše. Každému musí byt jasné, ze nejtěžší je dostat dohromady ten antiproton a antielektron a potom také  to množství. Půl gramu tady nevyrobíme ani konce tohohle vesmíru. Chápeš?

ON: Kde tady máte toalety?

Moje osobni zkušenost (zjištění, ze naše intelektuální roviny jsou paralelní, ta má probíhá někde v podzemí) mě vede k závěru, ze autor filmu, který právě vstupuje do kin, se mel pokusit odpoutat od všech vysvětlování, kterými je kniha propletena a realizovat celou věc ala film Harry Potter a Phenixův Řád. Bez vysvětlování přednést před diváka propletenou směs akčních záběru, se syrovými detaily, tak jak je jich kniha plná. Vždyť v knize je nejméně 6 efektních vražd a bomba pod Vatikánem. A to z šestky, dělá 7 =  Seven. A podobně brutální a atraktivní snímek se dá z knihy snadno vyrobit. Snažit se vysvětlit o co vědcům , stavitelům a fanatikům jde je ve dvou hodinách proste nemožné.

www.cern.ch

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomas Vitek | středa 13.5.2009 9:54 | karma článku: 17,48 | přečteno: 3304x