Havel ostře proti Drahošovi

Žádný "egyptolog" a jemu podobní nemají na Hradě co dělat, vzkazuje Václav Havel Drahošovi. Kdo by to kdy řekl, že Havel věděl, co přijde v roce 2018 :-)))

Na Hrad "egyptolog" nepatří

Citát kolující internetem.

Po pravdě, trochu nevěřícně jsem si tenhle nový hit volební kampaně pročítal na síti a zapátral po zdroji. A světe div se, on to Vašek skutečně pronesl v hovorech z Lán. Cituji z archivu Britských listů:

Havel se bojí, že jeho nástupcem bude starý vědec, nebo produkt mocné strany. "Budoucí prezident bude buďto produktem nějaké mocné strany, produktem do té míry silným, že mu ta strana sežene podporu i některých jiných, aby vůbec prošel v parlamentě. Anebo to bude neutrální starý profesor egyptologie, znající patnáct jazyků, a muž do té míry neškodný, že je všemi volitelný, ale muž bez politické osobnosti, muž třeba velké lidské osobnosti, ale bez politické autority, bez politické váhy," řekl Havel v pořadu Rozhovory v Lánech. Svého hosta, kněze Tomáše Halíka, by chtěl mít Havel svým nástupcem, vidí však jeho zvolení jako nereálné.

Zdroj: Britské listy, Archiv vydání 1996 - 2001

Mirek Topolánek se na Havla poté odvodlával i ve svém projevu ve Sněmovně v roce 2003: "Václav Havel kdysi vyjádřil obavu, aby se příštím prezidentem nestal nějaký zasloužilý profesor egyptologie, který nakonec bude zvolen jen proto, že nikdy nikomu nevadil a nikdy nikoho nenaštval." Je tedy 2x kuriózní, že zrovna Topol začal zasloužilého profesora podporovat .

Zdroj: Poslanecká sněmovna ČR 2003

Podle mě to Havel vystihl přesně, jenom s tím Halíkem se sekl. Ale jsme jenom lidi, že. To může být pro nás také varování. Slepě neposlouchat, co nám našeptávají veřejnoprávní masmédia a dát raději na vlastní úsudek. Viď Topole?

Tomáš Trojan, vrchní archivář, Lány

Autor: Tomas Trojan | středa 17.1.2018 16:10 | karma článku: 40,95 | přečteno: 4107x