Agentka komunistické Stasi si našla novou práci. Cenzuruje Facebook v Německu

A pak že agenti komunistických tajných služeb nenajdou uplatnění v dnešní době. Bývalá agentka Stasi své zkušenosti promítla do nového zákona cenzurující sociální sítě.

V Německu teď začal platit nový zákon, který nařizuje provozovatelům sociálních sítí s více jak dvěma miliony uživatelů, tzn hlavně Facebook, Twitter a YouTube, odstraňovat nenávistné a xenofobní příspěvky do 24 hodin pod pokutou 50 milionů eur.

Podle toho, jak si administrátoři sociálních sítí vykládají závadnost či nezákonnost příspěvků, se teď dá očekávat mnohem větší cenzura, než na kdysi ještě jakš takš svobodném internetu. Šrouby se teď utahují podle zkušeností, které tady už kdysi velmi dobře fungovaly.

Bývalá agentka komunistické tajné služby Stasi Anetta Kahan, byla v archivech vedena pod krycím jménem Victoria v letech 1974 až 1982. Pro komunistickou tajnou službu donášela na umělce, studenty a novináře. Za tu dobu dodala Stasi přes 800 stránek udavačských reportů.

Jak vidět, nová doba evidentně přeje starým strukturám, hlavně v Německu. Tahle udavačská agentka Stasi své řemeslo ovládala natolik dobře, že za své aktivity byla oceněna dokonce i berlínským Senátem cenou Mosese Mendelssohna. V roce 2015 se pak na ministerstvu spravedlnosti podílela na tvorbě zákona, který dnes cenzuruje sociální sítě v Německu.

A pak kdo je tím největším nepřítelm tolik opěvované svobody a demokracie. Nejsou to náhodou ti oslavovaní experti v politických neziskovkách? To oni vymýšlejí nesutále nějaké zákazy a ukazují, kdo je a kdo není demokrat, koho je třeba "demokraticky" napravit.

Tomáš Trojan, hlas Svobodné Evropy, Berlín

Autor: Tomas Trojan | úterý 2.1.2018 14:59 | karma článku: 40,28 | přečteno: 1913x