Je nutné vymýtit hazard ?

Má být naším cílem vymýtit, či potlačit hazard? A kdyby ano může se nám to podařit ? To a mnohem více se dozvíte v tomto článku.

Hazard, hazard a zase ten hazard. Oblíbené populistické téma posledních voleb, především těch komunálních. Slýchávali jsme hesla typu: Vymýtíme hazard ! Brno bez hazardu ! atd.

Po téměř dvou letech se poslanci rozhodli tento slib splnit. Radostí zaplesaly všechny iniciativy proti hazardu. Zákon by ve svých důsledcích skutečně znamenal vymýcení legálního hazardu. Vypadalo to, že poslanci doopravdy podlehnou svému populismu. Naštěstí ne ! Bohužel ne z důvodu, že boj s hazardem je předem prohraný. Babišovi by chyběly peníze ve státní kase, a to přece nemůžeme dopustit !

Chápu, že se okamžitě zvedla vlna odporu. Argument, že musíme zmírnit zákon, aby ve státní kase byl dostatek peněz, nadzvedl ze židle i mě. Poté se ale začali hledat i jiné argumenty a jedním z nich byl konečně ten nejzásadnější, a to, že tento boj není možné vyhrát. Pojďme se na tento problém podívat s chladnou hlavou a nechme stranou, jestli je hazard, který vydělává především na závislých lidech morální a etický.

Skutečným problémem je, jestli se nám tento boj může podařit. Bohužel ne. Jako asi každý člověk se sociálním cítěním si přeji těmto lidem pomoci. Cestou prohibice nebo tvrdých restriktivních opatření to nepůjde, ba právě naopak. Tímto krokem situaci lidí, kteří propadli hazardu ještě zhoršíme. Proč? Protože v současné době chodí lidé hrát legální hazard, který máme alespoň trochu pod kontrolou a můžeme ho regulovat.

Ve chvíli, kdy zničíme legální hazard, tak se ihned objeví ten nelegální a na místě dnešních herních automatů se objeví kvízomaty. Nelegální hazard nebude muset dodržovat žádná pravidla a pro lidi to bude mnohem horší.

V současnosti jde do parlamentu upravený zákon, který sice reguluje, ale neničí hazard. Doufejme, že ho poslanci ČSSD neodmítnou kvůli svému lacinému populismu.  A ty peníze jsou taky potřeba.  

Autor: Tomáš Pytlík | neděle 24.5.2015 11:19 | karma článku: 9,40 | přečteno: 343x
  • Další články autora

Tomáš Pytlík

Děti, reklama a alkohol

17.7.2015 v 12:36 | Karma: 9,04

Tomáš Pytlík

Ostudný pád ministra školství

29.5.2015 v 18:57 | Karma: 36,08

Tomáš Pytlík

Adopce homosexuálními páry

14.9.2014 v 10:57 | Karma: 12,97