Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

hendrixx

19. 10. 2011 9:03
Jen pro připomenutí diskutujícím klausofilům

Opoziční smlouva byla sepsána mezi Klausem a Zemanem po volbách, jejichž výsledek umožňoval sestavení většinové pravicové vlády ODS-KDU-US. Klaus před volbami vedl proslavenou hysterickou kampaň s hesly "MOBILIZACE!" a "Doleva nebo s Klausem". A pak to bylo doleva s Klausem, když Klaus v zájmu "klidu na práci" (proslulé normalizační heslo z Rudého práva) podepsal opoziční smlouvu se Zemanem, podle které se mezi ODS a ČSSD rozdělily všechny důležité posty ve státní správě, v dozorčích radách státních a polostátních podniků (Livie Klausová např. zasedla v dozorčí radě ČEZu) a mezi stranické exponenty byly rozděleny podíly ze všech následných priovatizací i velkých státních zakázek. Šlo skutečně nejen o zradu pravicové politiky, ale o hnůj, který nikde ve vyspělé Evropě nemá obdoby. A jeho důsledky neseme dodnes, když z těch, co se tehdy napakovali, vyrostli nám proslulí krajští kmotři.

2 0
možnosti
T

tompol

19. 10. 2011 9:23
Re: Jen pro připomenutí diskutujícím klausofilům

Díky - ještě bych potřeboval poradit, jak to dostat do učebnic dějepisu.

0 0
možnosti
RP

Rudolfova pritelkyne

19. 10. 2011 7:19
Dotaz k autorovi

Naprosto nechápu, v čem byla opoziční smlouva tak škodlivá, jak autor píše. Má snad pocit, že jiné vlády byly úspěšnější? Jediné, proč opoziční smlouva byla tak proklínána, bylo to, že tehdy novináři vesměs sloužili Havlovi a jeho klice. A Havel nenáviděl vše, co mělo něco do činění s Klausem. Havlova uražená ješitnost, kdy si po roce 1989 myslel, že si zřídí z republiky něco jako své osobní léno, a ejhle, Klaus prosadil systém politických stran a svobodných voleb, v Havlovi vybudila nenávist vůči Klausovi a novinářská klika kolem Havla pak proti Klausovi psala o sto šest. A nemyslící lidé to bezhlavě přijímali. Proto opoziční smlouva byla v očích některých lidí vrchol všeho zla. Ale o co tehdy byla společnost zkorupovanější než kdykoli jindy? O nic.Bylo to v podstatě stejné, možná o dvě nebo tři procenta více, možné o dvě nebo tři procenta méně. A že si rozdělili místa ve správních radách apod.? O co lépe ty správní rady pracovaly předtím nebo potom, když vlády byly klasické?

2 0
možnosti
T

tompol

19. 10. 2011 8:19
Re: Dotaz k autorovi

Do roku 1998 jsem byl velký příznivec a podporovatel p. Klause. Pár dnů před podpisem opoziční smlouvy byl pan Klaus na Místeckém náměstí a na p. Zemanovi nenechal suchou jedinou nit, za pár dnů svá slova podpisem opoziční smlouvy popřel, a své voliče vyměnil za místa v parlamentu a v orgánech dozorových institucí. Za pár dnů se upsal a stal se společníkem neodvolatelné vlády a zločinecko- politicko- ekonomického kartelu. Můj názor neovlivnili Havlovi novináři. Dokonce ani nic nevyčítám p.Zemanovi. Svůj názor sem si vytvořil z vlastní zkušenosti.

Asi nejsem žádný extra intelektuál, nedovedu asi přesně analyzovat situaci. Ale pokud mne někdo podvede, začnu se mu vyhýbat a nechci s ním mít nic společného.   AAA nevěřím mu ani pozdrav.

2 0
možnosti
TP

assco

19. 10. 2011 7:12
tento blog bohuzel jako mnoho jinych

byl sepsan aniz by se autor obtezoval zjistovat "jak to chodi jinde" coz je skoda. Predstava, ze bipolarizace vede k vetsi demokracii je spatna, vede jen k vetsimu hulvatstvi a smirovani se navzajem... Vede k titulkum v blesku a vede k tomu, ze si odmitame vzajemne naslouchat a diskuze pod blogy vypada, jak vypada...

1 0
možnosti
T

tompol

19. 10. 2011 8:31
Re: tento blog bohuzel jako mnoho jinych

Na kulturu mých globů si zatím nestěžuji a děkuji Vám za věcnou a korektní diskuzi. Hulvátství odmítám, ale veřejnou kontrolu ( šmírování ) vítám. Děkuji redaktoům Respektu a všem kdo se nebojí. 

Kdo nic neprovedl, nemusí mít obavy. Bezpečnostní rámy mi nevadí, nenosím po kapsách protokolární pera ani pistolky. Nenosím nic, co bych nemohl položit na stůl a za co bych se měl stydět.

1 0
možnosti

svarcz

19. 10. 2011 4:02
nesouhlasím

Opoziční smlouva byla menšinová vláda podporována většinou v parlamentu, to že se z toho u nás udělalo sprosté slovo je spíše ke škodě. Menšinové vlády jsou jinde naprosto běžné a řekl bych, že pokud volby dopadnou patem je povinností politiků se nějak domluvit i když to není ideální řešení, ale co byste tedy navrhoval? Občanskou válku, nebo celé volební období bez stabilní vlády či vlády bez důvěry??? Nechápu tyto úvahy. Zvláště po zkušenostech posledních volebních období vlád založených na přeběhlících a jiná extempore. Naopak se mi zdá, ve srovnání s tímto, že opoziční smlouva byla obdobím podstatně klidnějším a stabilnějším a vztahy Klaus- Zeman měly (a mají) určitý "glanc", kulturu. Od té doby si o něčem takovém můžeme dnes jen snít, právě z důvodu obecně zastávaných (a neopodstatněných) názorů obsaženým ve vašem blogu.

1 0
možnosti
T

tompol

19. 10. 2011 8:51
Re: nesouhlasím

Váš názor respektuji.

Jen se mi nelíbí ty PODSTANĚ KLIDNĚJŠÍ A STABILNĚJŠÍ VZTAHY. Ty vztahy, které dodnes panuji v Prze, Brnu, Ostravě...... Nelíbí se mi ty PODSTANĚ KLIDNĚJŠÍ A STABILNĚJŠÍ VZTAHY pro Openkart, Blanky a ostatní tunely, kapsche, stavby čistíren vod, ekologické zakázky....

Dnes jsem čet,  že díky povedené privatizaci vodárenských podniků přijdeme o dotace EU a připlatíme si za vodu až o třetinu. To jsou důsledky a následky PODSTANĚ KLIDNĚJŠÍCH A STABILNĚJŠÍCH VZTAHŮ to jsou důsledky Opoziční smlouvy.

1 0
možnosti
MM

modra-sance

19. 10. 2011 0:49
Divná země

opozice se domluví s vládou, skandál a zločin.

opozice útočí na vládu a dokonce ji nedej bože svrhne. ještě větší zločin a rovnou návrat před rok 1989

0 0
možnosti
T

tompol

19. 10. 2011 1:51
Re: Divná země

Myslím si, že spor mezi vládou a opozicí je přirozený a správný.

Je to kontrolní mechanismus, který vládě a jejím prominentům, brání aby si dělala co se ji zlíbí. Je dobře že se politici přou. Chybou opoziční smlouvy bylo, že se nepřeli. Že se spojili a z toho vyrostlo to zločinecké-ekonomicko-politické podhoubí. Jehož plody dnes sklízí celá společnost.???

1 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1112x
Asi blázen a nevylečitelný optimista, který ve věku 50+ věří na slušnost a spravedlnost.

Seznam rubrik