Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Uprchlíci: čísla odhalují jádro problému

Jedním ze základních kamenů správného postoje k uprchlíkům a rovněž ke správnému řešení celého problému jsou správné informace.

Bohužel informace, které dostáváme o uprchlících, jsou spíše poplašné zprávy, na základě kterých nelze zaujmout kvalifikovaný postoj. Zkusme se tedy podívat na nějaká konkrétní fakta. Myslím si, že naprosto nejdůležitější je vědět, kdo a proč k nám prchá. A jsem šokován, že to nikdo neřeší, že odpovědi na tuto otázku jsou poměrně obtížně k nalezení a není to něco, co bychom měli mít v povědomí.

Takže čísla jsou taková, že 30 % uprchlíků tvoří Syřané, 15 % Eritrejci, 12 % obyvatelé zemí subsaharské Afriky, 6 % Afghánci, 4,5% Malijci atd..

Ale pozor! To nejsou čísla o uprchlících do Evropy. To jsou čísla, která se týkají momentálně „nejpopulárnějších“ uprchlíků z člunů, kteří putují do Evropy přes Středozemní moře.

Jenže do Evropy se uprchlíci dostávají i jinými cestami a skutečné statisticky uprchlíků v Evropě vypadají poněkud odlišně a velmi zajímavě.

Syřané 20 %, Afghánci 6,6 %, Kosované 6,1 %, Eritrejci 5,9 %, Srbové 4, 9 %, Pákistánci 3,5 %, Iráčané 3,4 %, Nigerijci 3,2 %, Rusové 3,2 %, Albánci 2,7 %, Somálci 2,5 %, uprchlíci, o kterých se neví, odkud jsou 2,5 %, Ukrajinci 2,2 % atd…

Nejsou to zajímavé údaje? Vybízejí k celé řadě komentářů, ale to by bylo snad na knihu. Podle mě tato statistika říká jedno podstatné.

Uprchlíci v Evropě a jejich problém, to je problém syrský, drtivou většinu tvoří Syřané a celé je to o Sýrii a pak dlouho, dlouho, dlouho nic…

Proč tento fakt nemáme v povědomí? Proč ho nemá v povědomí naše veřejnost? Protože Sýrie je naše černé svědomí. Sýrie je strašná humanitární katastrofa, kterou jsme dopustili a na které máme svůj podíl. Ale jestli čekáte, že budu odsuzovat západní podporu Arabského jara jako naši hlavní vinu, mýlíte se. Západní podpora Arabského jara byla totiž až na Libyi, a tedy zejména v Sýrii, stejná jako „západní podpora Majdanu“, tedy naprosto nulová, a byla čistým výplodem ruské propagandy.

Arabské jaro bylo jasný důkaz, že lidé – muslimové, Arabové – touží po svobodě naprosto stejně jako bílí křesťané a že každý pokus o „věčnou“ diktatury vždy končí revolucí, a to kdekoliv na světě. A že je nutné hledat dlouhodobější řešení, než je diktatura, a tím je jednoznačně svoboda a demokracie. A právě v tom spočívá selhání Západu a naše odpovědnost za uprchlíky.

Neselhali jsme v tom, že jsme podporovali Arabské jaro. Selhali jsme v tom, že jsme je nepodporovali. Že jsme se je nepokusili ovlivnit v náš prospěch, ale zůstali jsme pasivní a nechali jsme ho proměnit v souboj diktátorů s náboženskými fanatiky, který rozpustil prozápadní a občanskou část tamní společnosti, která byla samozřejmě nejkřehčí a nejzranitelnější. V těchto oblastech žijí miliony mladých lidí, kteří hltají Západ a jeho kulturu, módu, hudbu, sociální sítě, elektronické hračky… a kteří snili o západním životním stylu, stejně jako jsme o něm snili my za komunismu. Místo abychom tyto nálady podpořili, nechali jsme tyhle lidi napospas islamistickým ideologům, a jak víte, manipulace s mladými lidmi ve špatném sociálním postavení je velmi snadná.

A mluvím především o Sýrii. Místo abychom tam ukázali sílu Západu a vyřídili nejprve Asada a pak islamisty, nechali jsme tuto zemi propadnout do pekla. Pamatujete na aféru s použitím chemických zbraní v Damašku v roce 2013 a na to, jak se Rusku podařilo přečůrat Obamu, aby nebombardoval Sýrii? To byla totální katastrofa pro Západ. Nejenže syrská opozice ztratila naději na západní podporu a přiklonila se k islamistům, ale tehdy i Putin pochopil, jak jsou současní západní politici a slabí a ustrašení. Jsem naprosto přesvědčen, že Sýrie 2013 byl novodobý Mnichov a že okupace Krymu a ruská invaze na Ukrajině v roce 2014 jsou důsledkem tehdější ukázky západní slabosti.

Ale vraťme se k Sýrii. Nechceme si přiznat, že vlna uprchlíků z této země není problém ekonomický, že to není problém boje mezi šíity a sunity, že to není věc nějaké muslimské invaze do Evropy. Je to vlna uprchlíků, kteří utíkají před válkou, kterou jsme dopustili, před diktátorem, kterého tolerujeme, a fanatiky, které jsme nechali vyrůst. Tehdy v roce 2013 se západním politikům strašně ulevilo, že nemusejí jít do další války. Veřejnost byla spokojená, že nebude probíhat další nepopulární bombardování a všichni odložili syrský problém na „později“.

No a později už je tady. Takhle to dopadá, když se nechává něco vyhnít. Máme tady totálně zničenou středně velkou zemi v chaosu, máme tady statisíce mrtvých a máme tady miliony uprchlíků.

Chtělo by se mi říct „já to říkal“ a dát vám odkazy na mé blogy z roku 2013. Ale je nepodstatné, kdo co říkal a kdo co zavinil. Důležité je uvědomit si, co se stalo, abychom takovou chybu neopakovali. Proto o tom píšu. A také proto, abychom si uvědomili, že současná uprchlická krize nepřišla odněkud z nebe, není to invaze mimozemšťanů. To je důležité vědět pro naši motivaci problém řešit.

A mnohem důležitější je, co s tím. Obávám se, že tady nemáme na výběr. Syrské uprchlíky nelze vracet. Nelze je vracet do diktatury světské či náboženské, nelze je vracet do bojiště a hladu. To je opravdu můžeme na místě střílet, to by bylo stejné. Pokud projdou bezpečnostní prověrkou a jsou ochotní respektovat naše zákony a společnost, musíme přijmout každého, kdo o to požádá a projde. To je naše morální povinnost. Cokoliv jiného by bylo nemorální. 

Autor: Tomasz Peszynski | středa 1.7.2015 16:00 | karma článku: 15,90 | přečteno: 1972x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Smrt ruských propagandistů

V Černém moři došlo k nehodě ruského vojenského dopravního letounu, při které zahynulo několik desítek členů souboru Alexandrovci. Je nutno oddělit lidskou tragédii od politického pozadí.

30.12.2016 v 16:00 | Karma: 30,56 | Přečteno: 2268x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Díky strachu se vládne lépe

Strašení terorismem a islamismem není jen odvádění pozornosti od ruské agrese vůči Evropě. Má i daleko prozaičtější důvod.

30.12.2016 v 10:00 | Karma: 19,77 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Čekání na Trumpa

Za tři týdny se ujme funkce 45. prezident USA Donald Trump. Člověk, jenž se stal zosobněním krize liberálního Západu. Člověk, od kterého nikdo neví, co má čekat. Pokusím se však přesto o malý odhad.

29.12.2016 v 10:00 | Karma: 17,19 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Co se muselo stát, že byl Miloš Zeman pozván do Bílého domu

Není to tak dávno, co Donald Trump telefonicky hovořil s Milošem Zemanem, báječně si rozuměli a navzájem se pozvali k sobě.

27.12.2016 v 16:00 | Karma: 29,78 | Přečteno: 3857x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Jak se policisté těší na volby

Před týdnem proběhla blokáda ruské ambasády v Praze, která si vyžádala zásah policie. Dovolte několik postřehů k tomu, co se dělo.

27.12.2016 v 10:00 | Karma: 23,74 | Přečteno: 1903x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

  • Počet článků 1059
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1012x
Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář