Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Být proti Trumpovi je (pro)americké

Vždy jsem byl velký podporovatel a zastánce USA, její zahraniční politiky a toho, co představuje. A právě proto jsem proti Trumpovi.

Stejně jako fašisté v první polovině dvacátého století strašili svět „židobolševiky“, jejich pokračovatelé ve století dvacátém prvním straší „neomarxisty“.  Stejně, jako fašisté v první polovině dvacátého století označovali za židobolševika každého, kdo s nimi nesouhlasil, včetně lidí, kteří neměli nic společného s židovskou vírou ani náboženstvím a každého, kdo neměl nic společného s bolševismem a dokonce jej odmítal, jejich pokračovatelé ve století dvacátém označují za neomarxisty každého, kdo nesrší nenávistí, nešíří strach a nepodporuje autokracii.

Odpor vůči Trumpovi, který se zdá evropské ultrapravici podporované Putinem být nadějí pro rozložení liberální Evropské unie a pro nastolení nového světového řádu v čele s Ruskem je často cejchován jako jakási levicová manýra.

Neexistuje větší nesmysl. Proti Trumpovi jsou společně s levicovými liberály i liberálové pravicoví a dokonce kosmopolitní konzervativci, kteří odmítají nacionalismus a izolacionalismus. Proti Trumpovi je nejen západní levice, ale stejně tak pravice. Proti Trumpovi jsou lidé, kteří vždy schvalovali, schvalují a budou schvalovat americkou zahraniční politiku v době studené války, která se po desítkách let všemožných turbulencí, omylů a slepých uliček nakonec ukázala jako správná a vítězná v porážce říše zla – Sovětské svazu. Proti Trumpovi nejsou jen lidé, kterým se líbil korektní a mírný prezident Barack Obama, ale i lidé, kteří schvalovali aktivní a válečnickou politiku jeho předchůdce George W. Bushe.

Proti Trumpovi jsou i lidé, kteří nesnášeli hippies, nesnášeli antireaganovské mírové hnutí v 80. letech, kteří nesnášeli postoj liberálu k válce proti terorismu. Lidé, kteří se domnívali, že ve všech těchto případech je zpochybňován nebo nespravedlivě hodnocen systém vlády v USA i celého Západu. Jestli měli pravdu nebo ne, je námět na velkou a obsáhlou diskuzi, která snad nebude nikdy dokončena, aniž by se došlo k nějakém závěru.

Na čem se však obě diskutující strany shodnou je to, že je to právě současný americký prezident, který zpochybňuje a ničí tento systém.

Proto i lidé, kteří vždy bránili USA, jejich hodnoty a jejich zahraniční politiku nyní nemohou Trumpa vystát. Skuteční američtí vlastenci a ne fangličkáři jsou proti Trumpovi. Stejně tak jako skuteční přátelé USA a ne povrchní „pro Američané“. Protože jen skutečný přítel USA chápe, že USA jsou skvělé v tom, co představovaly a představují a tato skvělost a velikost Ameriky je nyní ohrožena antisystémovým Trumpem.

Ostatně nejsem si jist jestli Trumpovi voliči v USA jsou skutečně takoví „vlastenci“. Jestli za svou vlast nepovažují spíše Konfederaci z roku 1861 nebo svoje státy či dokonce regiony.

Ano Trump získal USA nové přátele, ale na tyto přátelé nemůže být Amerika hrdá. Jsou to lidé, kteří celý život USA nenáviděli a teď doufají, že Trump USA rozloží. Jsou to lidé, kteří doufají, že Trump podřídí USA Rusku, jsou to lidé, kteří věřili v konspirační teorie a jsou to lidé, kteří si přejí svět, kde bude vládnout jen jediné pravidlo – právo krutějšího a bezohlednějšího. Proto jsou Trumpovské USA milovány v nacionalisticky zfanatizovaném Rusku. Proto se Ovčáček najednou stal proamerickým a sdílel na svém legendárním twitteru americkou vlajku. Proto se Ameriky zastávají lidé, kteří ještě včera USA nenáviděli.

Drahá Ameriko, poslouchej ty, kteří ti teď spílají více, než ty, kteří se k tobě lísají. Je to jako v životě. Jen skutečný přítel ti řekne pravdu, protože pro tebe chce to nejlepší a jen falešný přítel ti bude podlézat, aby tě zničil.

Jsem proti Trumpovi, protože jsem proamerický.

Autor: Tomasz Peszynski | čtvrtek 2.2.2017 16:00 | karma článku: 16,45 | přečteno: 995x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Liberální demokracii může zachránit jen politika

Aktivismus je skvělá a důležitá věc, ale liberální demokracii mohou zachránit jen politici a voliči.

29.1.2017 v 10:00 | Karma: 13,75 | Přečteno: 842x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Jak za týden udělat z USA východní Evropu

Navzdory ekonomické, vojenské, geopolitické i historické síle USA se Donaldu Trumpovi podařilo za pouhý týden změnit tradiční washingtonskou politiku na politiku Kaczyňského nebo Orbána.

28.1.2017 v 16:00 | Karma: 35,08 | Přečteno: 7178x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Trump si 100 dní nezaslouží

Donald Trump se sám zvolenými metodami volebního boje a svou rétorikou a agendou vyřadil z klasické západní politické kultury. Nezaslouží si žádnou schovívavost.

25.1.2017 v 10:00 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2236x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Obránci lži

Lež se stala jedním ze základních prvků současné politiky. Snad nikdy se takhle nestoudně nelhalo a snad nikdy se nelhalo s takovou drzostí jako v současnosti.

23.1.2017 v 10:00 | Karma: 26,60 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Smrt ruských propagandistů

V Černém moři došlo k nehodě ruského vojenského dopravního letounu, při které zahynulo několik desítek členů souboru Alexandrovci. Je nutno oddělit lidskou tragédii od politického pozadí.

30.12.2016 v 16:00 | Karma: 30,56 | Přečteno: 2268x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 1059
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1012x
Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář