Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyznamenání a pohřeb Mašínů

Během mých studií v Paříži v roce 2000 se mi do rukou dostala výzva skupiny českých emigrantů, kteří mimo jiné žádali vyznamenání bratří Mašínů. S dalším českým spolužákem jsme si dopis přehazovali jako horký brambor. Podepsat, nepodepsat? Nakonec jsme se shodli nepodepsat, ten požadavek je nepřiměřený, řekli jsme si a ulevilo se nám.

Uběhlo pár let, během nichž jsem přečetl několik článků na dané téma a také knihu od Barbary Mašínové Odkaz, pravdivý příběh bratří Mašínů. Po četbě a seznámení s dalšími fakty rodinné historie a reality padesátých let jsem své NE změnil na spíše ANO, až ANO.

Výzkum zpracovaný pro Českou televizi z 20. srpna 2011 uvádí, že pouze 15 procent lidí považuje Mašíny za hrdiny. Tento výsledek  přináší více otázek než odpovědí. Znají dotazování skutečný příběh bratří Mašínů? Vědí o komunistické represi, o mučení, týrání a zabíjení těch, kteří s komunistickým režimem nesouhlasili? Vědí o pracovních táborech padesátých let a tvrdých podmínkách v nich, které se dají srovnávat s nacistickými koncentračními tábory?

Možná už by byl objektivnější výsledek pořadu Aréna v Československé televizi v roce 1989.  Diváci tehdy sledovali diskusi příznivců i oponentů odbojové skupiny. Mašíny podpořilo 4 918 hlasů, 48 %, proti bylo 5 309 hlasů, 52%. Ctirad Mašín tvrdil, že se mnoho jeho přátel nemohlo do televize dovolat. (Zdroj Wikipedie)

Neznáme přesnou formulaci otázek a vzorek respondentů výzkumu ČT, dovolím si tedy nabídnout malý test. Otázka č.1: „Považujete komunistický režim v letech 1948 až 1960 za demokratický, usilující o blaho lidu, nebo za tyranii?“ Otázka č. 2: „Myslíte, že je správné proti tyranii povstat i se zbraní v ruce a bojovat za demokracii?“ Otázka č.3: „Znáte rodinnou historii bratří Mašínů, jejich útěk na západ a jejich život na západě?“ U třetí otázky by mělo být několik kontrolních podotázek, abychom si ověřili znalosti, třeba: „Byl pokladník převážející peníze ozbrojen?“, „Mířil pokladník pistolí na Mašína, nebo Mašín na pokladníka?“ Je třeba znát fakta, protože pokud budou odpovídat lidé, kteří je neznají, budou odpovídat tak jako já před jedenácti lety. Zpět k první otázce testu, pokud jste u ní zatrhli blaho lidu, tak na další otázky odpovídat nemusíte. Vaše odpověď na případnou otázku ohledně hrdinství bude jasná.

V české historii je jistě více událostí, kdy bychom měli klást nepříjemné otázky, stejně tak i v české současnosti. Například: „Jak je možné, že bývalý redaktor stranického časopisu se stal šéfem České televize?“ A vůbec mi nepřipadá přehnané následující přirovnání: bývalý redaktor nacistického plátku se po válce stal šéfem veřejnoprávního média v demokratickém Německu. Otázky o naší nedávné historii se prolínají se současností více, než bychom asi chtěli. Dostáváme se tím k tématu vyrovnání se s naší moderní historií a problematice spolupráce s totalitním režimem některých současných politiků, manažerů, umělců a vlastně početné šedé zóny mlčících občanů. Rodina Mašínů nám nastavuje nepříjemné zrcadlo. Otec Josef Mašín, statečný člen legií a protinacistického odboje, byl popravený v roce 1942. Synové vyznamenaní za odboj (1945) proti okupantům se rozhodli pro ozbrojený odboj po roce 1948.

V našich dějinách jsou postavy, jejichž odkaz je vnímán různě v různých historických obdobích. Vezměme si Mistra Jana Husa:  po bitvě na Bílé hoře měl být jeho kult nahrazen úctou k Janu Nepomuckému a Hus byl persona non grata. V dobách totality to byl především bojovník za sociální spravedlnost a dnes je považován za církevního reformátora a tvůrce spisovné češtiny a sochy sv. Jana Nepomuckého jsou pomalu v každé české vesnici. A bratři Mašínové, jak budou vnímáni oni za šest set let?

„Ve válce rozhodnost, v porážce vzdor, ve vítězství velkodušnost, v míru dobrá vůle,“ hlásá známý citát Winstona Churchilla. Bratři Mašínové zvolili nejen vzdor, ale i ozbrojený odpor. O Mašínech hovořil v hlavních zprávách veřejnoprávní televize i šéf KSČM, předseda strany, která nese přímou odpovědnost za totalitní vládu a její zločiny. Sledovat takové zpravodajství na veřejnoprávní televizi mi nepřipadá jako projev velkodušnosti, ale jako projev hlouposti. Ale co můžeme očekávat ve státě, který ani dvacet let po pádu komunismu není schopen viníky pojmenovat a morálně odsoudit, natož potrestat.

Ve dnech kdy proběhl pohřeb Ctirada Mašína, není nejdůležitější otázkou zda byl hrdina, zda si zaslouží vyznamenání nebo ne. Daleko důležitější otázkou je: jsme schopni v případě ohrožení naší demokracie ji bránit a chceme být součástí západního demokratického světa? Jsme ochotni naši zkorumpovanou zemi obnovit přinejmenším účastí ve volbách, nebo vlastním osobním nasazením v politice?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: | čtvrtek 25.8.2011 8:04 | karma článku: 21,88 | přečteno: 1340x
  • Další články autora

Bývalý šéfredaktor Respektu kandiduje na starostu Prahy 8

Osmička sobě, KDU-ČSL a osobnosti Prahy 8 vstupují do voleb s číslem 10. Naši kandidátku povede pan Tomáš Němeček, který pracuje jako hlavní právník Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Němeček pracoval dlouhá léta jako novinář a je nositelem všech českých novinářských cen, včetně prestižní Ceny Ferdinanda Peroutky.

29.8.2014 v 13:07 | Karma: 6,93 | Přečteno: 704x | Diskuse| Ostatní

Místopředseda vlády podpořil referendum proti hazardu

Pavel Bělobrádek, místopředseda české vlády a předseda KDU-ČSL, vystoupil ve středu 18. 6. na jednání zastupitelstva MČ Praha 8. Ve svém vystoupení poděkoval všem, kdo se zapojili do přípravy referenda proti hazardu, sbírali podpisy a připojili svůj podpis.

19.6.2014 v 9:55 | Karma: 10,39 | Přečteno: 242x | Diskuse| Ostatní

Malý ranní tyran v akci

Malí tyrani dosahují zralosti před dvacátým čtvrtým měsícem, v odborných textech se o nich hovoří jako o parentotyranech ranních, existují různé mutace parentotyranů, např. hlučný, noční, všechnoberoucí či rodičovskoupostelokupující.

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60 | Přečteno: 781x | Diskuse| Osobní

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

Radnice Prahy 8 se velmi chlubila historicky prvním referendem na svém území. Jestli se bude chlubit i nyní je otázka, k referendu dorazilo pouze 13,81% a je jistě smutné, že radnice není schopna občany informovat a stanovit termín, tak aby k referendu přišlo více lidí. Referendum bylo o zákazu heren a hazardu.

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19 | Přečteno: 666x | Diskuse| Politika

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

V Praze 8 se sešla v jednom období dvě referenda, která se zabývají stejným problémem. Na jedné straně zde máme aktivisty, kteří sbírají podpisy a chtějí zákaz heren a hazardu, na druhé máme radní, kteří chtějí zakázat herny a hazard. Vypadá to jako scéna z Monty Python, kdy organizace NBOP (Národní boj za osvobození Palestiny) bojuje s BNPO (Bojem za národní palestinské osvobození).

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1846x
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Seznam rubrik