Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

TOP09 Praha8:Jak bychom postupovali při stavbě nové radnice Prahy 8

Pan místostarosta Michal Šustr nám k rozhovoru nad textem Jak bychom postupovali při stavbě nové radnice Prahy 8? nalil sklenici čistého vína. Autoři textu, pánové Matěj Fichtner a Petr Kocourek, se ani nečervenali a pouze mlčeli.

Otázka: Ve svém textu, pane Fichtnere, před volbami 2010 píšete: „Nejprve je třeba zmapovat místa, kde jsou v současnosti poskytovány občanům služby (front office) a místa, kde probíhá administrativní činnost úřadu (back office). Dále vypracovat souhrnnou provozně-nákladovou analýzu, ze které by jednoznačně vyplynulo, kolik stojí provoz radnice v současnosti a z čeho přesně se jednotlivé nákladové položky skládají. Taktéž je třeba zmapovat, na jak velkém prostoru v současnosti úřad pracuje a zda je tato výměra do budoucna vyhovující či nikoliv.“ Hledal jsem tuto analýzu na vašich internetových stránkách, ale nenašel jsem ji. Můžete nám ji předložit?

Pánové Fichtner, Kocourek, Šustr: Ne, nemůžeme. (Jednohlasně)

Otázka: Proč?

Fichtner, Kocourek: No, když jsme se dostali k zakázce za 1,4 miliardy, tak jsme změnili názor. (Jednohlasně)

Šustr: Rychleji než jsme si mysleli. (Mírně zčervenal)

Otázka: Ve svém textu před volbami 2010 píšete: „Vyvstane-li z předchozího kroku potřeba stavby nového objektu, měl by být definován stavební program plánovaného objektu tj. základní parametry – struktura a plošné požadavky budoucího provozu, využití prostorů, definování uživatelských standardů (kancelářského místa, kontaktních míst, zázemí objektu, technického vybavení, požadavků na budoucí provozní náklady objektu atd.).“ Hledal jsem ten stavební program a nikde jsem ho nenašel, máte ho?

Fichtner, Kocourek, Šustr: Nemáme.

Otázka: Proč?

Fichtner, Kocourek: No, když jsme se dostali k zakázce za 1,4 miliardy, tak jsme změnili názor. (Jednohlasně)

Šustr: Rychleji než jsme si mysleli. (Mírně zčervenal)

Otázka: Ve svém textu před volbami 2010 píšete: „Na základě stavebního programu zpracovat vyhledávací studii, pro zvolení strategického a vhodného umístění objektu. Součástí musí být i analýza možných negativních/pozitivních dopadů z umístění a provozu objektu na vybrané místo. Zvolené hodnocení pomocí SWOT analýzy.“ Máte vyhledávací studii a SWOT analýzu?

Fichtner, Kocourek, Šustr: Nemáme.

Otázka: Proč?

Fichtner, Kocourek: No, když jsme se dostali k zakázce za 1,4 miliardy, tak jsme změnili názor. (Jednohlasně)

Šustr: Rychleji než jsme si mysleli. (Mírně zčervenal)

Otázka: Ve svém textu před volbami 2010 píšete: „Takto připravený záměr, tedy finanční analýza projektu s připravenými zdroji k jeho stavbě, by měl být přednesen na zastupitelstvu a prezentován širší veřejnosti. Měl by být poskytnut dostatek času pro diskusi a zúčastněným stranám možnost ovlivnit konečné znění záměru.“ Udělali jste to?

Fichtner, Kocourek, Šustr: Neudělali. (takřka jednohlasně.)

Otázka: Proč?

Fichtner, Kocourek: No, když jsme se dostali k zakázce za 1,4 miliardy, tak jsme změnili názor. (Jednohlasně)

Šustr: Rychleji než jsme si mysleli. (Mírně zčervenal)

Otázka: Ve svém textu před volbami 2010 píšete: „Na základě projednání záměru v ZMČ a dopracovaného stavebního programu finálního záměru by měla proběhnout veřejná architektonická soutěž dle Soutěžního řádu České komory architektů, nebo ještě lépe i soutěž mezinárodní (pro větší prezentaci záměru apod.) pro nejlepší architektonický, případně i urbanistický koncept řešení a návrhu nové budovy MČ. Byl by určen budoucí vzhled a dispoziční uspořádání objektu, vizualizace, model. Výsledky soutěže by MČ použila pro další propagaci, prezentaci záměru a PR.“ Proč neproběhla diskuze a soutěž s občany?

Fichtner, Kocourek: No, když jsme se dostali k zakázce za 1,4 miliardy, tak jsme změnili názor. (Jednohlasně)

Šustr: Rychleji než jsme si mysleli. (bez zčervenání)

Otázka: Ve svém textu před volbami 2010 píšete: „Po celou dobu přípravy a realizace, jako i ke všem výše uvedeným bodům, by měl být vždy zpracován nezávislý oponentní posudek, který by ověřil reálnost a životaschopnost závěrů, které byly navrženy, případně již realizovány.“ Zadali jste nějaký oponentní posudek, existuje nějaký?

Fichtner, Kocourek, Šustr: Ne. (takřka jednohlasně)

Otázka: Proč?

Fichtner, Kocourek: No, když jsme se dostali k zakázce za 1,4 miliardy, tak jsme změnili názor. (Jednohlasně)

Šustr: Rychleji než jsme si mysleli. (Mírně zčervenal)

Otázka: Ve svém textu před volbami 2010 píšete: „Pokud by byl projekt nové radnice řízen uvedeným způsobem, byl by transparentní, levný, odrážel by reálné a aktuální cenové hladiny na trhu. Všechny zainteresované strany, včetně občanů, zastupitelů i úředníků, by měly možnost se k projektu vyjádřit. Zvolený postup by vedl k úsporám a spokojenosti.“ Proč ten projekt není řízen takovým způsobem?

Fichtner, Kocourek: No, když jsme se dostali k zakázce za 1,4 miliardy, tak jsme změnili názor. (Jednohlasně)

Šustr: Rychleji než jsme si mysleli.

Děkuji Vám za rozhovor a obdivuji vaše žaludky.

 

 

Originální verze

TOP09 Praha 8: Jak bychom postupovali při stavbě nové radnice Prahy 8?

Tento text byl zveřejněn před volbami v roce 2010 a donedávna byl i na webových stránkách TOP 09 Prahy 8.

TOP 09 Praha 8 | Matěj Fichtner, Petr Kocourek | www.naseosmicka.cz

http://www.naseosmicka.cz/aktualne/jak-bychom-postupovali-pri-stavbe-nove-radnice-prahy-8/

Představitelé současné radnice v čele se starostou Noskem (ODS) se nám snaží namluvit, že jiný postup a způsob stavby radnice než ten, který zvolili, neexistuje. Opak je však pravdou. Dovolte nám proto, abychom zde v několika málo bodech nastínili způsob, jakým bychom v TOP 09 k této problematice rámcově přistupovali, pokud bychom byli v roli těch, kteří o stavbě nové radnice rozhodují.

A/ Současný stav a prognóza

Nejprve je třeba zmapovat místa, kde jsou v současnosti poskytovány občanům služby (front office) a místa, kde probíhá administrativní činnost úřadu (back office). Dále vypracovat souhrnnou provozně-nákladovou analýzu, ze které by jednoznačně vyplynulo, kolik stojí provoz radnice v současnosti a z čeho přesně se jednotlivé nákladové položky skládají. Taktéž je třeba zmapovat, na jak velkém prostoru v současnosti úřad pracuje a zda je tato výměra do budoucna vyhovující či nikoliv.

B/ Záměr a studie proveditelnosti

Vyvstane-li z předchozího kroku potřeba stavby nového objektu, měl by být definován stavební program plánovaného objektu tj. základní parametry – struktura a plošné požadavky budoucího provozu, využití prostorů, definování uživatelských standardů (kancelářského místa, kontaktních míst, zázemí objektu, technického vybavení, požadavků na budoucí provozní náklady objektu atd.).

Na základě stavebního programu zpracovat vyhledávací studii, pro zvolení strategického a vhodného umístění objektu. Součástí musí být i analýza možných negativních/pozitivních dopadů z umístění a provozu objektu na vybrané místo. Zvolené hodnocení pomocí SWOT analýzy.

Na základě hrubé objemové zastavovací studie by byl určen hrubý předběžný odhad stavebních nákladů stavby, dále navrženy možné zdroje financování, doba návratnosti a základní struktura nákladů a případných výnosů z takto plánované potenciální investice. Tyto hodnoty by byly určeny pomocí průměrných cen staveb a porovnáním s podobnými realizacemi srovnatelných objektů, cen nájmů srovnatelných prostor a služeb ve srovnatelné lokalitě s ohledem na očekávaný vývoj trhu.

C/ Zdroje

Na základě takto zpracované studie proveditelnosti by mělo být rozhodnuto o lokalitě, způsobu financování (zda vlastní investice či např. formou PPP) a dalším postupu přípravy realizace stavby.

D/ Diskuse a odsouhlasení finálního záměru

Takto připravený záměr, tedy finanční analýza projektu s připravenými zdroji k jeho stavbě, by měl být přednesen na zastupitelstvu a prezentován širší veřejnosti. Měl by být poskytnut dostatek času pro diskusi a zúčastněným stranám možnost ovlivnit konečné znění záměru. Po uzavření diskuse by mělo finální záměr odhlasovat zastupitelstvo. Závěry z této studie by měly být profesionálně (PR) prezentovány širší veřejnosti např. pomocí Memoranda o výstavbě apod.

E/ Architektonická soutěž

Na základě projednání záměru v ZMČ a dopracovaného stavebního programu finálního záměru by měla proběhnout veřejná architektonická soutěž dle Soutěžního řádu České komory architektů, nebo ještě lépe i soutěž mezinárodní (pro větší prezentaci záměru apod.) pro nejlepší architektonický, případně i urbanistický koncept řešení a návrhu nové budovy MČ. Byl by určen budoucí vzhled a dispoziční uspořádání objektu, vizualizace, model. Výsledky soutěže by MČ použila pro další propagaci, prezentaci záměru a PR.

F/ Stavební projekt

Na základě výsledků soutěže a spolupráce s autory vítězného návrhu, dle zákona o zadávání veřejných zakázek výběrové řízení na zpracování dalších výkonových fází projektu a přípravy realizace stavby, tj. zpracování (vykreslení) do podoby konkrétní projektové dokumentace stavby.

G/ Veřejná soutěž, zhotovení stavby

Na základě projektu, územního rozhodnutí a stavebního povolení by stavební společnosti v této fázi soutěžily o cenu za kompletní zhotovení stavby, včetně záruk za provedení stavebního díla, tj. nabízely by konkrétní ceny za již jasnou podobu stavby na základě projektu a příslušných povolení. Předpokládá se dodání stavby na klíč tj. s prvním vybavením stavby.

Po výběru dodavatele stavby na základě ceny, by autor návrhu spolu s projektantem a nezávislým auditorem (technickým dozorem investora) dozoroval správnost, postup a termíny průběhu provádění stavby, včetně dodržování navržených a dohodnutých technologických postupů.

H/ Služby a provoz

Během stavebních prací by byla na základě předložených nabídek (opět dle zákona o zadávání veřejných zakázek) vybrána společnost, která úřad přestěhuje a bude po předání stavebního díla zajišťovat technický provoz, údržbu a ostrahu objektu (facility management) a případně i další služby provozního charakteru.

Závěrem

Po celou dobu přípravy a realizace, jako i ke všem výše uvedeným bodům, by měl být vždy zpracován nezávislý oponentní posudek, který by ověřil reálnost a životaschopnost závěrů, které byly navrženy, případně již realizovány.

Pokud by byl projekt nové radnice řízen uvedeným způsobem, byl by transparentní, levný, odrážel by reálné a aktuální cenové hladiny na trhu. Všechny zainteresované strany, včetně občanů, zastupitelů i úředníků, by měly možnost se k projektu vyjádřit. Zvolený postup by vedl k úsporám a spokojenosti.

Matěj Fichtner, Petr Kocourek
TOP 09 Praha 8

Foto a grafika na: http://praha8.kdu.cz/Libenska-kachna/TOP-09-Praha-8--Jak-bychom-postupovali-pri-stavbe-.aspx

Autor: | sobota 18.2.2012 11:30 | karma článku: 14,50 | přečteno: 715x
  • Další články autora

Bývalý šéfredaktor Respektu kandiduje na starostu Prahy 8

Osmička sobě, KDU-ČSL a osobnosti Prahy 8 vstupují do voleb s číslem 10. Naši kandidátku povede pan Tomáš Němeček, který pracuje jako hlavní právník Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Němeček pracoval dlouhá léta jako novinář a je nositelem všech českých novinářských cen, včetně prestižní Ceny Ferdinanda Peroutky.

29.8.2014 v 13:07 | Karma: 6,93 | Přečteno: 704x | Diskuse| Ostatní

Místopředseda vlády podpořil referendum proti hazardu

Pavel Bělobrádek, místopředseda české vlády a předseda KDU-ČSL, vystoupil ve středu 18. 6. na jednání zastupitelstva MČ Praha 8. Ve svém vystoupení poděkoval všem, kdo se zapojili do přípravy referenda proti hazardu, sbírali podpisy a připojili svůj podpis.

19.6.2014 v 9:55 | Karma: 10,39 | Přečteno: 242x | Diskuse| Ostatní

Malý ranní tyran v akci

Malí tyrani dosahují zralosti před dvacátým čtvrtým měsícem, v odborných textech se o nich hovoří jako o parentotyranech ranních, existují různé mutace parentotyranů, např. hlučný, noční, všechnoberoucí či rodičovskoupostelokupující.

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60 | Přečteno: 781x | Diskuse| Osobní

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

Radnice Prahy 8 se velmi chlubila historicky prvním referendem na svém území. Jestli se bude chlubit i nyní je otázka, k referendu dorazilo pouze 13,81% a je jistě smutné, že radnice není schopna občany informovat a stanovit termín, tak aby k referendu přišlo více lidí. Referendum bylo o zákazu heren a hazardu.

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19 | Přečteno: 666x | Diskuse| Politika

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

V Praze 8 se sešla v jednom období dvě referenda, která se zabývají stejným problémem. Na jedné straně zde máme aktivisty, kteří sbírají podpisy a chtějí zákaz heren a hazardu, na druhé máme radní, kteří chtějí zakázat herny a hazard. Vypadá to jako scéna z Monty Python, kdy organizace NBOP (Národní boj za osvobození Palestiny) bojuje s BNPO (Bojem za národní palestinské osvobození).

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1846x
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Seznam rubrik