Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pražské městské policii s láskou

Pražská městská policie se dlouhodobě setkává s nedůvěrou veřejnosti. Není se co divit, vždyť články o nepoužívaném vznášedle, třech hummerech - prý používaných a předražených nožích na pověsti nepřidají. O úzké spolupráci městské policie a odtahové služby už bylo natočeno pár úsměvných reportáží, zábavných pouze pro ty, kterých se to netýkalo.

Minulý týden se odehrál konflikt mezi městskými strážníky a mužem, který se zastal ženy na ulici. Případ se vyšetřuje, ale už od začátku zde máme protichůdná svědectví. Žena tvrdí, že byl napaden muž, který se jí zastal. Strážníci říkají opak, pochopitelně. Shodou okolností je onen muž Roman Týc, který v Praze u semaforů vyměňoval tradiční panáčky za odvázanější figurky. (Týc škodu zaplatil, ale pokutu odmítl zaplatit, a tak skončil ve vězení.)

Není to tak dávno, co soud musel řešit podobný případ. Tentokrát to byl muž, který se zastal Romů: došlo k potyčce mezi ním a městským strážníkem. Strážník vyhledal ošetření a lékař mu vystavil neschopenku na několik týdnů. U soudu rozhodli, že muž napadl veřejného činitele. Shodou okolností muž, který se zastal Romů se jmenuje John Bok, právník, chartista a zakladatel spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun. Za napadení dostal podmínku.

Moje vlastní zkušenost se strážníky je také celkem čerstvá. Na metru Křižíkova sbírám podpisy pod petici proti stavbě radnice a obchodního centra na Praze 8. Se stánkem stojím ve vestibulu metra. Po nějaké době přicházejí strážníci. Zdravíme se a ptám se: „Jak se má pan Kotrouš?“ To je šéf městské policie, v té době ve vazbě. Uznávám, že ptát se na Kotrouše jeho podřízených, nebyl dobrý začátek. Však také chlapci neměli náladu na vtípky a hned chtěli občanku. Překvapuje mě jejich neznalost zákona: chtějí povolení k záboru, ale u petic žádné povolení není třeba. Kolem nás se začínají shlukovat lidé, elegantní mladá žena přichází podepsat petici. Strážníci koukají. „Proč ho nenecháte na pokoji?“ zastal se mě muž středního věku: „Kdybyste se tady raději starali o ta auta.“ Muži, který se mě zastává, dávám vizitku, aby se mně ozval. Je to absurdní situace. Strážci zákona mě buzerují – kontrolují doklady a já nabízím pomoc člověkovi, kterému by oni měli pomáhat…

Pražští městští strážníci nějak nápadně často figurují u případů, které končí napadením veřejného činitele. Čas od času se objeví úvaha, zda by Pražská městská policie neměla být rozpuštěna. Zbytečné vznášedlo i hummery jsou placeny z obecních peněz, stejně tak i předražené nože strážníků. Šéf Kotrouš byl propuštěn z vazby. U podivných nákupů nebyl však pouze pan Kotrouš, měl kolem sebe lidi, kteří s ním souhlasili a přikyvovali. Rozpustit městskou policii, nerozpustit městskou policii? Především zastavit vypouštění rybníku podivnými nákupy a poučit strážníky, že buzerovat a otravovat mají feťáky, dealery, vandaly a ne obyčejné lidi.

Autor: | středa 29.2.2012 9:25 | karma článku: 23,61 | přečteno: 1225x
  • Další články autora

Bývalý šéfredaktor Respektu kandiduje na starostu Prahy 8

Osmička sobě, KDU-ČSL a osobnosti Prahy 8 vstupují do voleb s číslem 10. Naši kandidátku povede pan Tomáš Němeček, který pracuje jako hlavní právník Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Němeček pracoval dlouhá léta jako novinář a je nositelem všech českých novinářských cen, včetně prestižní Ceny Ferdinanda Peroutky.

29.8.2014 v 13:07 | Karma: 6,93 | Přečteno: 704x | Diskuse| Ostatní

Místopředseda vlády podpořil referendum proti hazardu

Pavel Bělobrádek, místopředseda české vlády a předseda KDU-ČSL, vystoupil ve středu 18. 6. na jednání zastupitelstva MČ Praha 8. Ve svém vystoupení poděkoval všem, kdo se zapojili do přípravy referenda proti hazardu, sbírali podpisy a připojili svůj podpis.

19.6.2014 v 9:55 | Karma: 10,39 | Přečteno: 242x | Diskuse| Ostatní

Malý ranní tyran v akci

Malí tyrani dosahují zralosti před dvacátým čtvrtým měsícem, v odborných textech se o nich hovoří jako o parentotyranech ranních, existují různé mutace parentotyranů, např. hlučný, noční, všechnoberoucí či rodičovskoupostelokupující.

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60 | Přečteno: 781x | Diskuse| Osobní

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

Radnice Prahy 8 se velmi chlubila historicky prvním referendem na svém území. Jestli se bude chlubit i nyní je otázka, k referendu dorazilo pouze 13,81% a je jistě smutné, že radnice není schopna občany informovat a stanovit termín, tak aby k referendu přišlo více lidí. Referendum bylo o zákazu heren a hazardu.

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19 | Přečteno: 666x | Diskuse| Politika

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

V Praze 8 se sešla v jednom období dvě referenda, která se zabývají stejným problémem. Na jedné straně zde máme aktivisty, kteří sbírají podpisy a chtějí zákaz heren a hazardu, na druhé máme radní, kteří chtějí zakázat herny a hazard. Vypadá to jako scéna z Monty Python, kdy organizace NBOP (Národní boj za osvobození Palestiny) bojuje s BNPO (Bojem za národní palestinské osvobození).

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1846x
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Seznam rubrik