Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

leather-man

28. 4. 2010 16:14
Vážený pane,

a říká vám také něco vzorec pro přepočet mandátů? To s průzkumy nemá vůbec nic společného....

0 0
možnosti
KV

Jáosobně

28. 4. 2010 15:16
Bussines

A není to i tím že je to dobrej bussines??Já myslím že ano.

0 0
možnosti
MP

Mad3

28. 4. 2010 13:59
Kolik...

Jen mě zajímá, kolik % lidí, co mají právo volit, opravdu půjde k volbám 5-10%? Je to směšný.

0 0
možnosti
M

Mold

28. 4. 2010 12:51
Porovnáváte neporovnatelné

Při porovnávání výzkumů různých agentur nelze takto čísla dávat dohromady vedle sebe. Vždy je třeba sledovat trend u té či oné agentury, či u toho či onoho postupu. Výsledek výzkumu ovlivňují stovky faktorů. Doba sběru dat, způsob pokládání otázky, znění otázky, počet respondentů (od 950 a výše se považuje ze reprezentativní), atd.

Výsledky výzkumů voliče ovlivňují. Především výsledky těch stran, které balancují na hranici pěti procent. Statistická chyba bývá +-2%.

Nyní by třeba stačilo, kdyby se ukazovalo, že SPO získává okolo pěti procent, tak se do parlamentu nakonec dostane. Výsledek ovlivňuje i to, jak moc respondenti odpovídají pravdivě. Výsledek ovlivňuje třeba i procento odmítnutých odpovědí.

Co se těm, kteří se odmítají zúčastnit výzkumů honí v hlavě? Jakou stranu podporují? Atd. atd.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

28. 4. 2010 12:10
když se Vám nelíbí statistiky...

....udělejte si svoje. :-) 1) výzkum se dá koupit (ne vše je koupeno, ale také ne vše je čisté) 2) vliv statistické chyby a nerozhodných voličů je opravdu velmi významný - v kombinaci s 5% hranicí, pak opravdu může ovlivnit výsledek

0 0
možnosti

martin013

28. 4. 2010 11:48
Přesuny

Co máte z toho... Mně to nějak nesedí dlouhodobě. Stačí se zamyslet nad vzestupem TOP09 a VV. Těm prvním některé agentury věští výsledek přes 10%, těm druhým spíše 10 % a méně. Pokud bychom uvažovali, že dohromady poberou 20%, není mi jasné, odkud se jejich voliči tak najednou vzali. TOP09 může posbírat část lidoveckých hlasů, část hlasů lidí nespokojených s ODS. Totéž se dá říct o VV, ke kterým může teoreticky přitéct nějaké % hlasů zelených, voličů především  v Praze atd.. Když se tak dívám, ODS v průzkumech neadekvátně "oslabila" na to, koho všeho mají svými hlasy její voliči "zásobovat". Vypadá to, že ČSSD bude "na svém", možná mírně posílí. Totéž KSČM. Obávám se o lidovce, které nevím, jestli Morava tentokrát zvládne do Sněmovny protlačit. Abych to shrnul. Prostřednictvím průzkumů je nám tu nenápadně sugerován nějaký vzestup "nových" sil v politice. Ale ti "tradiční" (až na lidovce), výrazně neoslabují. Tak odkud se berou ti noví voliči? Účast má být stejná, nebo mírně nižší.

0 0
možnosti
MV

Resurrection

28. 4. 2010 16:57
Re: Přesuny

Nemáte pravdu, sedí to naopak velmi dobře. Na levici k přesunům prakticky nedošlo. KSČM má stabilních 10-15% a ČSSD cca 35%. Jestliže ODS měla v minulých volbách také cca 35% a nyní má nějakých 20%, došlo k přesunu 15% hlasů do dvou Vámi zmiňovaných stran Top 09 a VV. K tomu připočtěte významný pokles u Lidovců a máte těch 20%, ke kterým jste se nedokázal dopočítat...

0 0
možnosti
JH

jirha

28. 4. 2010 11:28
S průzkumy je to složité

Vzhledem k tomu že ti co sbírají ty hlasy tak dostanou za jednoho respondenta tak málo že více než 80% těch formulářů vyplňují sami.

Politickým stranám na okraji spektra je nabízeno za poplatek dosáhnout v průzkumu nad 5% (statistická chyba to omluví při 1000 respondentech je to 50 pozitivních odpovědí). V předminulých voilbách si to zaplatili důchodci za veřejné jistoty a po volbách to i přiznali v médiích. V dalších volbách Železný agentury vyhodil (mluvil o tom na meetingu v praze Karlíně) a ze dne na den klesly jeho preference z 6,5% na 1,2%. Pak se nechala zmlátit Kateřina dva dny před průzkumem jiným a do té doby 2%-ní SZ měla 8,2% (zvláštní že volby to pak nepotvrdily).

Národ je stádo a je často zneužíván manipulací.

0 0
možnosti
MK

Kousavka

28. 4. 2010 13:49
Re: S průzkumy je to složité

K tomu je třeba připočítat ještě jedno: kdo je tazatel? Bohatý člověk? Ne, je to člověk, který si potřebuje přivydělat (průzkumy bývají jednorázovky a ještě špatně placené). Koho se takový člověk ptá? Bohatých? Ne, ti ho pošlou do ...., protože pro ně je to ztráta času, tazatel jim za zodpovězení otázek nic nedá. Takže se ptá chudých. Občas jen prnkne SMSku známému, že si jako na jeho jméno vyplní dotazník (protože za těch pár korun, co za to má, nebude lítat po ulici, taky si váží svého času). No, a výsledek pak jsou průzkumy, co jsou v médiích.

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

28. 4. 2010 11:23
Lehká pomoc,

za směrodatný považujte jen jediný průzmum - volební výsledky a ostaní průzkumy zas až tak vážně neberte.

0 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1846x
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Seznam rubrik