Odpověď z Islámského centra v Praze a hořící korán

Ve svém posledním blogu jsem požádal reprezentaci muslimů v Čechách, aby odsoudili vraždu křesťanského pakistánského politika Shahbaze Bhattiho. Bhatti protestoval proti zneužívání zákona proti rouhání a v únoru byl v Islamabádu za bílého dne zastřelen.

Z Islámského centra v Praze přišla následující odpověď.

Dobrý den,

odsuzujeme jakékoliv nespravedlivé násilí, které se děje ve světě, a to jak na nemuslimech, tak na muslimech. A o to více, děje-li se to ve jménu islámu, protože tímto způsobem tito radikální muslimové, nejen že páchají velké křivdy, ale také jednají v rozporu s islámem a mohou jméno islámu vážně poškodit.

Muslim nesmí ublížit svému nemuslimskému spoluobčanovi.

Křivdy se však dějí oboustranně. Jako mnohem masovější porušování lidských práv vidím okupaci celých území západními mocnostmi. Dříve to byla rozsáhlá kolonizace muslimských území, dnes to jsou různé zásahy do jejich suverenity, včetně přímé okupace (např. Irák, Aghánistán). Tyto křivdy pak mohou vyvolat různé reakce.

My ovšem nemůžeme reagovat na každé jednotlivé útoky a události z muslimského světa. Ve své podstatě komentování politického vývoje ve světě ani nepatří do okruhu činnosti muslimských organizací v ČR. Stejně tak jako např. křesťanské církve se nevyjadřují ke každému násilí, ke kterému dojde v zemích s převahou křesťanského obyvatelstva, stejně tak židé, hinduisté, apod.

S pozdravem

Vladimír Sáňka

Především chci panu Sáňkovi poděkovat za odpověď.

Ve své odpovědi pan Sáňka píše, že islámským organizacím nepřísluší vyjadřovat se k jednotlivým útokům v muslimském světě. Stačí krátký pohled na internet a najdeme zde odsouzení teroristických útoků v Londýně v roce 2005, pod odsouzením je podepsána Islámská nadace v Brně. V roce 2008 muslimové v Čechách odsoudili útok v hotelu Mariott v Islamabádu, při kterém byl zabit i český diplomat.

Pokud pan Sáňka píše o mnohem masovějším porušování lidských práv a okupaci celých území západními mocnostmi, začínám se ošívat. Pouze připomenu, že k invazi do Afghanistánu došlo po útoku na mrakodrapy v New Yorku, při kterém zahynulo takřka 3 000 civilistů. Když slyším o kolonizaci a podívám se na současnou politickou situaci v bývalých koloniích, ošívám se ještě víc. K dobru pouze přidám historku jednoho belgického profesora, kterému  Afričanka v Bruselu řekla: „Nemohli byste se vrátit do Afriky a opět nás  kolonizovat?“

Pan Sáňka mluví o okupaci a dovolává se lidských práv, je dobré připomenout, že žádný z napadených režimů, ať už to bylo v Afghanistánu (Talibán) nebo Iráku, (Saddám Husejn) si hlavu s dodržováním lidských práv nedělal.

Odstranění Talibánu v Afghanistánu a Saddáma v Iráku bylo potřebné, jestli byla vojenská intervence nutná a jestli je úspěšná, je jistě diskutabilní. Opět by to vydalo na celou knihu a s panem Sáňkou bychom se na všem neshodli.

Ve svém textu jsem žádal o odsouzení jednoho konkrétního skutku – vraždy ministra pakistánské vlády. Snad se mi ho dostalo. Jedno však vidím velmi jasně. Pokud by z islámských organizací zaznělo jasné : « Odsuzujeme vraždu křesťana (vraždy křesťanů) v muslimských zemích ! », dali by muslimové všem obyvatelů České republiky najevo : « S islamismem a jeho násilím nemáme nic společného.»  Bohužel to není moc slyšet.

Text píši v době, kdy rozlícený dav v severním Afghanistánu zabil pracovníky OSN a jejich ostrahu. Byla to reakce na spálení koránu americkým pastorem z nějaké pidi církvičky. Co říci? Proč ten blb dělá takové věci? Jak je možné, že někteří lidé reagují tak iracionálně a násilnicky?

Starý zákon je známý svým „oko za oko, zub za zub“. Gándhímu se připisuje komentář: „Oko za oko a všichni budou bez očí.“  Kdyby to však platilo v muslimském světě, za spálený korán by spálili bibli a šlo by se domů. Křesťanství učí přemáhat zlo dobrem. Kdyby to platilo u muslimů, za spálený korán by poslali pár kanystrů ropy. V koránu je prý hodně slov o lásce a milosrdenství, bohužel to není slyšet ani vidět a to je ten problém!

Autor: | sobota 2.4.2011 17:40 | karma článku: 32,85 | přečteno: 2824x
  • Další články autora

Malý ranní tyran v akci

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75