Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O poplatky za 30 korun se hádají, 68 miliard svorně rozdělí

Není to tak dávno, co probíhaly líté boje o zavedení poplatků. Levice hájila sociální jistoty občanů a pravice zavedením poplatků chránila zdravotnictví před kolapsem systému a zadlužováním státu. Na konci července senátem prošel zákon, který energetickým firmám, především ČEZu, dává 68 miliard za příslib investic do výzkumu. Když jsem v televizních novinách slyšel vysvětlení jednoho senátora, který řekl, že se shodli na tom, že je to vlastně protikrizové opatření, nevěřil jsem svým uším.

V pohádce by to vypadalo asi takto: Bylo jedno malé království a to království bylo hodně zadlužené, jednou měli v království možnost prodat emisní povolenky a vylepšit si svůj rozpočet, ale rádcové rozhodli, že peníze dají jedné firmě. Nějakou dobu byl v království klid, jakoby poddaným nedocházelo, co se stalo. Postupně se však probouzeli a při nejbližších volbách (byla to konstituční monarchie) proradné rádce vyhnali a šéfa, který uměl jen zvyšovat ceny svého zboží zavřeli. Zvolili si mezi sebou jiné rádce, kteří uměli hospodařit a nemrhali společným bohatstvím. A pokud nezemřeli, tak žijí s vyrovnaným rozpočtem dodnes. 

Nyní zpět do reality, podíváme-li se na výsledky daného hlasování, zjistíme, že všichni přítomní senátoři ODS hlasovali pro přijetí zákona. Devět členů ČSSD hlasovalo proti přijetí, tři pro přijetí a další se zdrželi hlasovaní nebo chyběli (asi už byli v Itálii na jachtě). Tři senátoři KDU hlasovali pro a tři byli proti. TOP 09 ukázal své pracovní nasazení - ze šesti senátorů dva chyběli, dva se zdrželi hlasovaní a jeden byl pro návrh a jeden proti návrhu. Stručně - ODS se k zákonu přihlásila a senátoři ČSSD svým zdržením se hlasování umožnili přijetí zákona, který slovy Jana Dusíka (HN 3.8. str. 8) : připravil rozpočet o desítky miliard korun za emisní povolenky

Nemohu nevzpomenout reportáž ČT v hlavních zprávách v den hlasování. Nebyl zde slyšet ani jeden názor proti zákonu, pouze již zmíněný senátor řekl, že se vlastně jedná o protikrizové opatření. V době krize dají 68 miliard ČEZu a on to nazve protikrizové opatření! Ministr financí Janota do kamery pouze rezignovaně hovořil o dohodě politických stran. Alexandr Tomský v E15 (5.8. str. 17) v textu Kdo bude vládnout v „Čezku“? psal o revoluci po dvaceti letech a vyzval voliče, aby nevolili dvě velké podnikatelské strany. Souhlasím, nevolte ODS a ČSSD, už toho bylo dost. Zdá se, že kromě Martina Bursíka, který hovoří o malé domů ČEZu a lidovců, kteří chtějí zákon soudně napadnout, se ostatní strany podílejí na této zlodějně. 

Je neuvěřitelným pokrytectvím chování ODS a ČSSD, hádají se o zavedení poplatků do zdravotnictví a přitom připraví státní rozpočet o 68 miliard! Ředitel ČEZu Martin Roman se chová jako carevič (však jeho jméno připomíná poslední ruské cary Romanovce). Tu odpustí platby nezaměstnaným, tu na tři měsíce dá zdarma elektřinu lidem postiženým povodněmi. Drobky rozhazuje chudým, ale koláč za 68 miliard si pohlídá. Zbývá jediná naděje, zákon musí schválit prezident. Ten prezident, který odmítl šrotovné, ten který říká: šetřit, šetřit, šetřit! Obávám se, že on zákon nezastaví, vždyť jednomu jeho synovi dal ředitel ČEZu 100 milionů na školu a další syn v ČEZu pracuje! Klaus zákon nezastaví! Vsadím se!

Autor: | úterý 11.8.2009 9:24 | karma článku: 28,39 | přečteno: 1645x
  • Další články autora

Guerilla gardening na Palmovce, 2

Velká letní tepla přinesla Pražanům mnoho horkých chvilek, vysoké teploty trápily ovšem i naše květiny na Palmovce. Díky naší agentce Da 007, která vytrvale suplovala sv. Petra a zalévala a zalévala, se mnozí obyvatelé mohli těšit z krásných květů naší guerrillové zahrady. Fotky pocházejí z konce srpna, to abychom si připomněli, že ještě nedávno zde bylo teplo. Původní stav zahrádek najdete v dubnovém blogu.

8.10.2013 v 10:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 528x | Diskuse| Ostatní

Herny v Praze 8 pokračují. Odpověď na petici.

Petici Za Palmovku přátelskou proti hernám a dealování podepsalo v krátkém čase více než pět set občanů, její text najdete ve starším blogu. Petice byla určena radním a zastupitelům Městské části Praha 8, Městské policii a Policii České republiky. S Dagmar Volencovou, členkou petičního výboru, chceme především poděkovat všem signatářům, také děkujeme výše zmíněným institucím za jejich odpovědi a dovolujeme si je předložit čtenářům.

24.9.2013 v 9:31 | Karma: 19,29 | Přečteno: 879x | Diskuse| Ostatní

Starosta Prahy 8 dře jako kůň

V pondělí 17. 6. jsem poslal mail starostovi Prahy 8 panu Jiřímu Janků a požádal jsem ho, aby petice Za Palmovku přátelskou byla zařazena k projednání na středečním zastupitelstvu. V úterý jsem do podatelny odevzdal žádost písemně s peticí a petičními archy. Ani v úterý ani ve středu či jiný následující den jsem nedostal žádnou odpověď. Chápu, že starosta dře jako kůň, byla horka a odpovědět nějakému aktivistovi je nad jeho síly, méně už ovšem chápu, že není schopen zadat odboru Kancelář starosty napsání nic neslibující slušné odpovědi.

26.6.2013 v 7:50 | Karma: 17,07 | Přečteno: 795x | Diskuse| Ostatní

Za Palmovku přátelskou a hernám červenou

Městské části i obce mohou dle zákona regulovat počet heren na svém území. Několik městských částí a obcí se rozhodlo ukončit provozování heren a hazardu. Praha 2 a Praha 12 jsou obce, které ukončily provoz heren. Praha 8 (tzn. Libeň, Karlín, Bohnice atd.) herny na svém území omezila, ale taková Palmovka je odstrašující případ části města s hernami a dealováním drog. S paní Dagmar Volencovou jsem se rozhodli uspořádat petici Za Palmovku přátelskou, proti hernám a dealování.

18.6.2013 v 14:53 | Karma: 14,18 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostatní

Praha 8 aneb dobrému jsme pomohli

V následujícím textu představím některé naše aktivity na Praze 8. Text si však mohou přečíst i obyvatelé Prahy 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9 i 10. Zásadně odmítám jakýkoli pragocentrismus, s článkem by se tedy měli seznámit i obyvatelé Brna, Ostravy, Plzně, Českých Budějovic i Liberce, Hradce Jindřichova i Králového, také Jihlavané a obyvatelé Pardubic. Nemohu vyjmenovat všechna města, městyse a vesnice, ale i vy, kteří žijete na samotě u lesa si následující blog můžete přečíst.

22.5.2013 v 8:14 | Karma: 11,99 | Přečteno: 509x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho pak našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1846x
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Seznam rubrik