Listopadová hesla 1989 a 2009

Vzpomínáte?  NA ŠTĚPÁNÁ BEZ ŠTĚPÁNA! KONEC VLÁDY JEDNÉ STRANY! HAVEL NA HRAD! PODÍVEJ SE GUSTO, JAK JE TADY HUSTO!

Možná nejznámější hesla z listopadových manifestací v 89. Úžasné je, že se tento „politický program“ během několika týdnů splnil. Politická situace, která byla několik desítek let zakonzervovaná se během měsíce radikálně změnila. Bylo to jako mávnutí kouzelným proutkem. Avšak nebyl to proutek, nýbrž mnoho faktorů od šíření samizdatů přes bytové semináře, projevy občanské neposlušnosti až k hlavnímu faktoru, komunistické zvůli došel dech i v Rusku.   

Skandování „Podívej se Gusto, jak je tady husto“ a výzva k společné modlitbě „Otčenáš“ na letenské demonstraci vyústila až k odstoupení Václava Malého. Pro některé studenty odkojené komunistickým myšlením to bylo příliš. Václav Malý, kněz a chartista, který demonstrace moderoval odstoupil. Dnes 20let po revoluci, budí důvod k odstoupení úsměv a ovšem i mrazení. Politická scéna zhrubla tak, že by se nyní nikdo nad takovým sloganem nepozastavil. 

Díval jsem se na pořady ČT 24 a mnozí studentští vůdci z 89. charakterizovali dnešní dobu slovem marasmus.  Velmi výstižné, myslím si. V Německu po 2. světové válce probíhala tzv. denacifikace. Pohlaváři nacistů a jejich spolupracovníci byli souzeni a odsouzeni. Lidé, kteří si s nacismem zadali nesměli vykonávat veřejné funkce. Dekomunizace v českých zemích neproběhla, bohužel. Vzpomínám si, jak mi jeden starší muž, bývalý politický vězeň padesátých let, na jaře roku 1990 říkal: „Ta revoluce byla moc sametová“. Pousmál jsem se a mlčel.  

Dnes dvacet let po pádu komunismu, kdy se naše země nachází v politickém a společenském marasmu, je jasné, že měl pravdu. Kolik lidí bylo potrestáno za potlačování lidských práv a svobody slova? Kolik členů Stb se objevilo na lavici obžalovaných, kolik členů ÚV KSČ bylo hnáno k odpovědnosti? Minimálně, vlastně nikdo. Štěpán si odseděl pár měsíců. Ubohá stařenka Brožová-Polednová je zavřená, velké ryby Stb a ÚV si vesele plavou dál. I tato nedůslednost nás dovedla do dnešní situace. Neproběhla revoluce, proběhlo předání moci. Z nepotrestaných křivd a zločinů jsme se dostali do doby, kdy právo není ctěno, politický život se dostal pod taktovku dvou stran, které nejsou schopny a ani nechtějí řešit přebujelou korupci a předražené státní zakázky. Současný stav jim vyhovuje. 

Nechci končit pesimisticky, vždyť je mnoho dobrého kolem nás a navzdory všemu je  lépe než za komunismu. Madeleine Albrightová během své letošní návštěvy Prahy mnohokrát řekla: Demokracie je práce. Tuto úvahu jsem začal hesly z 89., jaká hesla bychom mohli vytáhnout v listopadu 2009, v rámci práce pro demokracii? Pár se mi jich honí hlavou. Co třeba?  

ODS + ČSSD = KORUPCE A KLIENTELISMUS. DOST!

DEKOMUNIZACE? ANO! JEŠTĚ NENÍ POZDĚ!

ČEZ – VRAŤ 68 MILIARD!

Autor: | pondělí 16.11.2009 13:00 | karma článku: 21,11 | přečteno: 2122x
  • Další články autora

Malý ranní tyran v akci

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75