I prázdná obálka je platný hlas

V posledních krajských i senátních volbách stoupl počet neplatných hlasů. Voliči začali do uren vhazovat prázdné obálky nebo obálky s více hlasy. Milovníci statistik mohou na internetu zjistit přesná čísla. Ve zkratce: u krajských voleb dosahoval počet neplatných hlasů pěti procent, u senátních dokonce deseti (!).

Známý ekonom Tomáš Sedláček tento jev považuje za závažný precedens, může se jednat o jasné vyjádření nespokojenosti s politickou situací. Ještě minulý týden jsem svoji starší kolegyni Alenku přemlouval, aby šla k volbám a volila oznamovatele korupce pana Michálka. Volila, díky. Tento týden jsem na tom opačně, Alenka přemlouvá mě.

V prvním kole jsme měli mezi kandidáty na Praze 8 široký výběr. V druhém kole jsou však možnosti velmi omezené. Pan Dolejš je nejen kandidátem KSČM, ale i poslancem, který kývl na nabídku (figuranta) milionu korun za úpravu zákona. Paní Filipiová je kandidátkou ODS a její slogan Jenom řeči nestačí je skutečně výmluvný. Do Senátu nechodila a získala titul největšího „flinka“ Senátu. Její vysvětlení, že měla v té době schůzky s občany ji činí nedůvěryhodnou. Pro zajímavost Praha 8 je baštou ODS, její kandidátka paní Filipiová  zde však skončila až třetí za Dolejšem a Potůčkem. Pražské vesnice Čakovice a Chabry však výsledek otočily.

Lidé nadávají na politiku a politiky, nejsou spokojení. Nemohu si pomoci, ale pokud volby v tomto obvodu vyhráli takoví kandidáti, není chyba jenom v politicích…  Tedy druhé kolo voleb do Senátu, nemáte na výběr? Jsou situace, kdy i prázdná obálka je platný hlas.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: | čtvrtek 18.10.2012 8:26 | karma článku: 18,56 | přečteno: 2654x
  • Další články autora

Malý ranní tyran v akci

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75