Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Debata, parkovací zóny na Praze 8

Beseda o zavedení parkovacích zón u nás na osmičce. Ukázněně čekám u mikrofonu,  až mi předsedající udělí slovo. Než mohu mluvit, tak má místostarosta krátký úvod, v kterém nabádá, abych mluvil o parkování, a ne o politice. Pokud tomu tak nebude, tak mě vypne mikrofon. Jsem zaskočený, tak dobrou reklamu a návod, o čem mám mluvit, jsem nečekal. Vypadá to, že místostarosta Švarc silně znervózní, sotva přijdu na schůzi.

Na začátku debaty vzpomíná živnostník na billboard v Holešovičkách. ODS na něm prý před pražskými volbami slibovala: „Už žádné parkovací zóny.“ Muž se rozčileně ptá: „Lhala nám tehdy ODS ?“ Starosta Janků (ODS) neodpovídá. Řemeslníci jsou naštvaní, zavedení zón jim zvyšuje náklady. Majitelka několika domů říká, že je její věc, jestli má řemeslníka z Horní Dolní, nechce si objednávat jen řemeslníky z osmičky. Jiná žena přichází s peticí a žádá zavedení parkovacích zón v místě svého bydliště. Místostarosta ji chválí za takový přístup. Není ten pán půvabný? Kdo souhlasí s jeho názorem, je dobrý člověk, pokud má někdo jiný, je špatný.

Starší muž, který bydlí na Ládví, popisuje, jak dnes z okna napočítal šestnáct volných míst. Proč parkovací zóny na Ládví? Kritizuje, že z Ládví se stává Las Vegas a radnice s tím nic nedělá. Další občan v emotivním projevu žádá zavedení parkovacích zón, v Karlíně se nedá zaparkovat. Živnostník mu děkuje ze herecký výkon a chce si to s ním vyřídit ručně.

Ve svém příspěvku říkám, že na Palmovce u Hrabalovy zdi vzniklo soukromé parkoviště a … Místostarosta mi skáče do řeči a říká, že tam parkovali lidé na chodníku a teď je tam parkoviště. Jeho myšlenkové pochody nechápu, ubývá míst na parkování, protože si tam někdo zařídí soukromé parkoviště. Městu nejde o lidi, ale o zisk z divných podnikatelských aktivit. Na Hrabalově zdi je např. cedulka se značkou zaparkovaného auta – jak poetické. Místostarosta vykřikuje o smlouvách a dlouhodobých pronájmech. V srpnu jsem se na dané místo ptal vedoucího odboru výstavby, řekl mi, že každého půl roku prodlužují pro parkoviště povolení. Pan místostarosta rád hovoří i o věcech, kterým moc nerozumí. Nebo se mýlí vedoucí odboru výstavby a já se omluvím.

Místostarosta vyžaduje po účastnících, aby mluvili o parkování. Sám ovšem toto pravidlo nerespektuje. Během debaty aspoň dvakrát řekl, že městská část nemůže za povolení stavby AFI v Karlíně a za stavbu ve vnitrobloku v ulici U Libeňského pivovaru. V prvním případě se stačí podívat do reklamního plátku radnice Osmička 6/2012 str. 7, zde se píše: „Rada osmé městské části revokovala usnesení k projektové dokumentaci ke změně územního rozhodnutí o umístění novostavby administrativní budovy AFI Karlín…“ V druhém případě MČ souhlasila s výměnou pozemků a nový majitel se rozhodl postavit ve vnitrobloku domov důchodců. Už jenom to, že město vymění pozemky ve vnitrobloku, je na odstoupení odpovědných! Radní jsou v tom opět nevinně. Skutečně si konšelé (TOP 09 a ODS) z osmičky myslí, že jsou lidé tak hloupí?

Zpět k debatě. Jiný diskutující říká, vy chcete, abychom používali MHD, ale přitom do Ďáblic rušíte linky. Místostarosta vysvětluje, že s omezením linek nesouhlasili. Pro někoho je poplatek 700,- Kč za parkování na rok směšný, pro jiného to je hodně. Místostarosta vysvětluje, že částka se dělí na tři části: pro magistrát, městskou část a firmu, která obhospodařuje zóny. Namalovat ovšem jednou čáry a pak je za pár let obtáhnout, to vypadá na dobrý business, když to stojí každý rok sedm stovek. Je to jako s lístky na MHD, z kterých jde 17 haléřů pro firmu na Panenských ostrovech?

Zde jsme u jednoho klíčového bodu, většina rezidentů chápe, že je třeba udělat na některých místech parkovací zóny. Otázka ovšem je, za kolik a kam ty peníze půjdou. Dokud má Hlavní Město Praha pověst nenasytného otesánka, v němž peníze mizí v předražených zakázkách, budou se občané na parkovací zóny dívat s podezřením. Zóny bohužel neřeší parkování pro občany, kteří na Praze 8 bydlí, ale nemají zde trvalé bydliště, velmi drahé je řešení pro firmy. ODS v letošních volbách přichází se sloganem Dejme prostor podnikání. Vytvoříme tím pracovní místa. Potlačení švarcsystému a zavedení nových parkovacích zón, které vyžadují další platby od podnikatelů, jsou dobrým dokladem podpory podnikání. I když pro firmu, která maluje čáry na silnice, více práce bude.

P.S. Pod záštitou místostarosty Švarce, snad nemá nic společného se švarcsystémem, se bude konat sousedská slavnost v Libni – zažít město jinak. Na konverzaci se sousedy jsou povolena dvě témata: 1) Pochvala místostarosty 2) Pochvala starosty. Pokud vyčerpáte téma číslo dvě, vraťte se k tématu číslo jedna. Pokud ne, vezmou Vám židličku.

 

 

Autor: | pondělí 17.9.2012 11:52 | karma článku: 19,17 | přečteno: 1064x
  • Další články autora

Když policie kontroluje dálniční známky, které nejsou k dostání

V sobotu odpoledne musím jet do Plzně, na pumpě na Jižní spojce zastavuji a chci koupit roční dálniční známku. Z běžné žádosti se však stalo martyrium. Známku nemají, situace se opakuje ještě na dalších pumpách na Barandově, celkem jsem navštívil čtyři nebo pět pump. Kamarád z Liberce popisuje podobnou situaci. V pátek na pumpách nebyla, jednu z posledních koupil na poště, co dělali lidé ve frontě za ním, není známo.

3.2.2013 v 12:47 | Karma: 22,71 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Ostatní

Klausovy záchodky na Porgu

Chlapecké záchodky v přízemí na PORGu v Libni, tedy první kabinka, je mezi studenty vyhlášená. Zprávy o záchodku se tradují z ročníku do ročníku a samozřejmě o nich vědí děvčata i pan ředitel. Záchodky jsou totiž vedle tříd - volebních místností - a v době voleb se zamykají. Ne však vždy.

26.1.2013 v 10:40 | Karma: 19,09 | Přečteno: 1576x | Diskuse| Ostatní

Vám, nerozhodnutým voličům

Ráda bych volila někoho, kdo se dostane do druhého kola, říká kolegyně a pokračuje, minule jsem volila jednu stranu, která se do parlamentu nedostala, byl to ztracený hlas. Také mnozí voliči, kteří volili v roce 2010 Věci veřejné se záhy začali chytat za hlavu a ví o ztraceném hlase své. Tuto volbu už nebudou opakovat. I když never say never.

11.1.2013 v 11:02 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1684x | Diskuse| Ostatní

Republika česká, prezidentem ať je ženská

Před několika týdny jsem záhlédl článek, který oznamoval, že na základě nějakého průzkumu si Češi nepřejí za prezidentku ženu. Nevěnoval jsem průzkumu velkou pozornost, jednak průzkumům příliš nevěřím a jednak si myslím, že u funkce prezidenta je jedno, zda má někdo cipíska nebo něco jiného. Nedávno bylo několik diskuzí prezidentských kandidátů, u kterých nebyla přítomná žádná kandidátka. Jak to? Není to nakonec tak, že kandidáti se bojí kandidátek?

7.1.2013 v 9:05 | Karma: 25,96 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Ostatní

Nechceme zvyšovat daně, řekl Nečas v roce 2010

Celý název blogu zní: Nechceme zvyšovat daně, řekl Nečas v roce 2010 a opakovaně je zvýšil v roce 2012 a 2013. Na prahu nového roku stojíme před dalším zvyšováním daní a řekněmě rovnou před dalším zvyšováním cen. Ekonomové rádi používají pojem inflace, asi to zní lépe než zdražení. Za socialismu se hovořilo o úpravě cen, dnes mluvíme o inflaci. V obou případech se jedná o použití různých pojmů pro zdražení, pozor, tím vůbec netvrdím, že socialismus a demokratický kapitalismus je jedno a to samé. I když zajímavé podobnosti v obou ismech najdeme.

30.12.2012 v 18:15 | Karma: 30,32 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1846x
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Seznam rubrik