Další Opencard na obzoru

V uplynulém týdnu schválilo zastupitelstvo Prahy 8 projekt stavby nové radnice a nákupního centra na Palmovce. Je jistě podivné schvalovat projekt takového významu a takové ceny necelý měsíc před volbami. V časopise Osmička (srpen 2010) je uvedeno, že starosta poprvé o stavbě promluvil na schůzi v únoru tohoto roku a tehdy hovořil o nákladech na stavbu ve výši  600  až 800 milionů, nyní byla odsouhlasena stavba za 1,1 miliardy! Je jistě podivné nevyhlásit na takový projekt architektonickou soutěž, ale ve městě, kde  zruší výsledky mezinárodní architektonické soutěže, protože se několika hlavounům nelíbí vítězný projekt, to až tak nepřekvapuje.

Všichni, kteří občas procházejí či projíždějí Palmovkou se shodnou na nutnosti zvelebení či zkrášlení tohoto místa. Nutno říct, že současné vedení radnice neudělalo nic, co by tuto rušnou křižovatku zvelebilo, rozbité lavičky jsou němým svědkem absolutního nezájmu radních. Tráva byla posekána v srpnu, do té doby zde byla přerostlá zeleň.  Železné rámy vchodu do metra byly natřeny před letními volbami! Přitom Palmovka je místo mimořádně zajímavé: na které rušné křižovatce v Praze máme synagogu? Dále je zde zapomenutý židovský hřbitov, stanice metra a především rušná křižovatka tramvají, vedle které je autobusové nádraží, jak jinak než zanedbané a jedním slovem hnusné. K tomu minimálně tři herny a několik oprýskaných stánků,  které dokreslují kolorit místa, z kterého chce každý co nejdříve pryč.

Co navrhuji  já, jako občan a volební lídr KDU-ČSL v tomto obvodu? Především by měl být zpracován urbanistický projekt rozvoje tohoto území, v tomto projektu musí být také zohledněna dopravní situace a potřeby obyvatel. Stavbu dalšího nákupního střediska nepovažuji za štastnou, vždyť v okolí najdete Kaufland, o dvě stanice metra dál je Galerie Fénix a dokončuje se nákupní středisko u O2 areny. Spíše bych se přimlouval za projekt, který v sobě zahrne vše potřebné, aby se Palmovka stala živým a atraktivním místem. Proč nemít projet, kde v přízemí jsou obchody a restaurace, ne herny. Proč zde nemít obecní byty pro mladé i seniory, mateřskou školku a bazén, který tolik potřebují školy sídlící v okolí? Věřím, že architektonická soutěž může přinést zajímavé a originální řešení. A nová radnice? Hledejme především rezervy, jak využít prostory, které obývá současné vedení města. Například zadní trakt Libeňského zámečku je úplně prázdný. Především je však nutné usilovat o transparentnost takového projektu, jinak zde budeme mít další Opencard. Transparentnost nezajistí zastupitelé ODS ani jejich opozice, která v případě kauzy Opencard až nepochopitelně dlouho mlčela. Tedy jednou větou: "Volte Tomáše Pavlů!" :))

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: | sobota 25.9.2010 8:55 | karma článku: 13,95 | přečteno: 1394x
  • Další články autora

Malý ranní tyran v akci

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75