- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
S plastovým nádobím přišly i fast foody. Zdá se mi, že míst, kde jíte z „jednorázového plastu, přibývá. Mnohdy se nepříjemnému trendu nelze vyhnout.
V aquaparku i na Vltavě…
Letos jsem byl na Vltavě. Řeka tekla dobře. Jediné co mě trápilo ve většině kempech byla skutečnost, že dávali jídlo jen na plast. Zažil jsem plastové talíře i příbory.
Podobné to bylo i v Liptovském Mikuláši, kde v místním aquaparku Tatralandia prodávali opět jídlo na plastu. Zamířili jsme do restaurace, kde tomu tak nebylo.
To byla úleva, když jsem zjistil, že v areálu aquacentra je i jiná možnost než plastové servírování. V pražské zoologické zahradě jsem letos dokonce zažil i dřevěné příbory.
Degradace jídla
Servírování jídla na plastu je zřejmě levnější. Provozovatelé ušetří za mytí nádobí a nemají starost s talíři a příbory. Pokud jsme proti, musíme si, pokud to jde, vybírat restaurace a bufety, kde se lze najíst z klasických talířů i s příborů. Horší je to, když na výběr není.
Plast je laciný. Ten, kdo jídlo nabízí na plastu, degraduje samotný pokrm. Je to výsadou levnějších restaurací a spíše bufetů a „vyhlášených“ amerických fast foodů. Přijde doba, kdy plast nahradí klasické talíře i příbory. Alespoň doufám.
Chudák příroda, která je zahlcována plastovým odpadem, který se mnohdy nerecykluje, i když to firmy deklarují. Byl jsem svědkem, jak v autobuse vybírali plastové kalíšky na pití, aby je na konci dali do smíšeného odpadkového koše. Ani si nedávali pozor, že je někdo může vidět.
Další články autora |
V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...