Chcete se zabít na kole! I s přilbou se to může stát aneb jak na to

Řeknete si, že koupit si správnou přilbu a pak jí následně vozit na hlavě je hrozně primitivní. Vše ale není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Opak je pravdou. 

Stále ještě velké množství cyklistů dělá řadu chyb a zbytečně umírají na silnicích dospělí i děti. Nejprve je důležité vybrat správnou velikost přilby. Téměř všechny ochranné cyklistické helmy už mají v zadní části regulaci, která umožňuje stáhnout řadu centimetrů. I přesto si nechejte poradit ve specializované prodejně, aby přilba netlačila a počítejte také s tím, že vám hlava trochu naběhne až se zapotíte.

Nejdůležitější je nastavení řemínků přilby

Velké množství cyklistů potkávám s pěknými „kousky“ na hlavě. Jsou různě pestrobarevné,  odvětrané, superlehké, ale lidé dost často zapomínají na špatnou délku řemínků, které zabraňují padnutí přilby zprava doleva, zpředu dozadu.

Když do přilby strčíte rukou měla by cyklistovi zůstat na hlavě, a to umožňují jednak řemínky, tak také regulace v zadní části přilby. Řemínky by měly zůstávat těsně pod ušima, tak aby přilbu udržovaly. Jeden před uchem, druhý za boltcem. Stejně u obou uší. Těsně pod uchem je pak svorka, která pásky drží. Upozorňuji, že svorka musí být skutečně těsně pod ušima. Mnohdy ji vidím u řemínků, které jsou až pod bradou.

Délka řemínků pod bradou je také velmi důležitá. Nesmí být příliš volné, tak aby přilba lehce spadla na zem, ale nesmí být také příliš krátké, aby cyklista mohl ještě dýchat. Používáním se řemínky vytahují a je potřeba jejich délku kontrolovat, tak aby dosahovaly potřebných délek.

Cyklisté používají přilby stále častěji

Jak společnost zraje v různých oblastech života, tak se standardy jako je nošení přilby na kole pomalu zabydlují i do České republiky. Ještě před lety člověk zažíval, i na vlastní kůži, posměch.

Když jsem v minulosti závodil na kole a Česko bylo nepolíbeno polystyrénovými přilbami, jezdilo se tehdy v takzvaných páskových přilbách, zažil jsem od chodců, kteří mě s prvním moderním výstřelkem uviděli, výsměch a klepání na hlavu. „Jééé, co to máš na hlavě,“ znělo ulicí od neznalých lidí.

To už je naštěstí dávno pryč. Teď je jen ale potřeba se posunout od normálního nošení přilby k správnému nošení ochranné pomůcky. Od poloviny roku 2006 musí všichni cyklisté, kterým ještě nebylo 18 let, vozit na hlavě ochrannou přilbu. Pro svoji vlastní bezpečnost doporučuji, aby přilbu nosili všichni cyklisté. Vyznavači bicyklů se mohou inspirovat na českých sjezdovkách, kde už je téměř automatické, že lidé, nejen děti, ale i dospělí, nosí přilbu.

Autor pochází z rodiny, kde cyklistika hraje důležitou roli.

Autor: Tomáš Ouředník | čtvrtek 21.6.2012 17:12 | karma článku: 12,11 | přečteno: 1185x