Silvestrovské petardy? A proč NE?

Oslavy vstupu do dalšího roku pro některé. Je to tu. Každý rok a stále stejné. Rachejtle, dělbuchy, petardy, jiskřivé fontány...Silvestr jako "řemen". Otázka: "Naštvanej jsem sám?"

Rok co rok my, co máme pejsky a kočky a ti co mají miminka a na venkově koně, krávy, ovce a další zvířata volně žijící, třeba v nedalekém lesíku, i my, co jsme, jak se říká, dříve narození, nebo lidé nemocní, prožíváme na Silvestra obrovský stres.

Ale proč?

Proto, že někteří lidé se chtějí pobavit a vítají nový rok způsobem, který ani já, ani mnozí moji sousedé nebo přátelé za zábavný nepovažujeme. V době, kdy ve světě na mnoha místech lidé trpí válečnými hrůzami, kdy musí poslouchat ne rány dělbuchů, ale skutečných děl, kdy se střílejí nikoli barevné rachejtle, ale skutečné kulky, které lidi zabíjejí, baví se někteří naši spoluobčané tak, jakoby se jim po skutečných kulkách a granátech stýskalo. Nechci soudit, ale zažila většina z nich alespoň vojnu? 

Nevím, co je krásného na tom randálu, který tato zábava doprovází, ale je tu ještě něco závažnějšího. Tímto randálem totiž tito spoluobčané ruší, obtěžují i vysloveně škodí jiným spoluobčanům, kterých se ani nezeptají, jestli jim to vadí a jestli s tím souhlasí. Připadá mi to jako obrovská bezohlednost a sobeckost. „Já se chci bavit, tak všichni uhněte stranou, já jsem zde svobodný občan a budu si dělat, co chci, a když se vám to nelíbí, je to váš problém“. To je ovšem podle mého názoru nesprávný výklad svobody.

Svobodní občané jsme tu všichni a všichni máme právo se bavit, všichni máme právo těšit se z příchodu nového roku a užívat si ho po svém. Jenže mnozí z nás to činí způsobem, který nikoho neruší a neobtěžuje a jen někteří si osobují právo tento mantinel překročit. Dovedu si představit, že ne každému se můj názor bude líbit, ale mně se zase líbí pravidlo, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.

Kravál neprospívá nikomu, ani těm, kdo jej dělají. A už vůbec ne malým dětem, starým nebo nemocným lidem a zvířatům. Proč my, kteří se chováme tiše a ohleduplně, máme na Silvestra prožívat obrovský stres jen proto, že jiní ohleduplní nejsou?

V nedávné době připravil vyhlášku o používání pyrotechniky v Liberci kolega, který navíc je ve sboru dobrovolných hasičů, a tudíž ví co je to za problém. Neprošla. Bude nové vedení města Liberce v této záležitosti konat lépe než "stará" rada složená i ze Zelených? 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Kysela | pondělí 31.12.2018 0:01 | karma článku: 25,81 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Tomáš Kysela

Demokracie jako prase.

13.12.2019 v 20:14 | Karma: 34,61

Tomáš Kysela

Nejsem Gretén

29.9.2019 v 8:00 | Karma: 44,18