Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M73i92l36a39n 78K64e11s73l

12. 8. 2019 16:49

Že peníze na stravu někdo neprojí,ale nakoupí za třeba ně benzin, nám strašně vadí.Že však poslanci parlamentu a senátoři nevyužívají poslanecké náhrady na platby za různé posudky na projednávané zákony s tím jsme se smířili.Vždyť jeden s bývalých premiéru prohlásil,že náhrady využil k pořízení luxusního bytu.Stejně nás z toho,zbytečně bolí hlava.Náhrada za stravu bude činit tak asi jednu desetinu minimálního platu.To i ten pravověrný dietář za měsíc zaručeně projí.

2 0
možnosti

Jistě, zatímco za stravenky si lidé kupují výhradně potraviny vysoce kvalitní a v patřičném množství, za peníze na stravu by si kupovali alkohol a cigarety a jíst by prostě přestali.

Autor blogu je opravdu mimo. Buď za stravenky (příspěvek na stravu) koupím něco nekalého (alkohol, kuřivo, aviváž, toaletní papír) a pak si jídlo musím koupit z výplaty. Nebo si za stravenky koupím řádně potraviny a pak mi z výplaty zbyde víc peněz na alkohol, kuřivo, aviváž a toaletní papír. Nula od nuly pošla.

Otázka nezní, zda stravenky zrušit nebo nezrušit. Jednoznačně zrušit. Je to pouze způsob, jak si stravenkové firmy ukrojí část z peněz utrácených za komoditu, jejímuž nákupu se lze jen těžko vyhnout. Otázka zní pouze: Umožnit nebo neumožnit zaměstnavatelům vyplácet zaměstnancům peníze, z kterých se nemusí odvádět daně a pojistné (tedy jejich výplata zaměstnavatele zatěžuje jen minimálně)? Když státu nevadilo dosud, že zaměstnanci mají takovýto příjem ve formě stravenek, tak proč by jim takový příjem měl najednou vadit v podobě peněz? Snad proto, že z příspěvku na stravu vypláceném zaměstnavatelem politikům nic nekápne (zatímco stravenkové firmy je nechávaly smočit zobák)?

3 0
možnosti
Foto

R^

A co se týče smočených zobáků, nejvíce prý stravenkové firmy lobbovaly u odborářů.

0 0
možnosti

1. Máte pravdu - je to krok k odstranění nedaněného příjmu zaměstnance.

2. Měl pravdu pan Kalousek: Jedná se o řádný příjem a není důvod ho nezdanit (a neplatit z něj pojistné).

0 0
možnosti
Foto

Alenka z říše kupodivů nám to zase zavařila ;-D;-D;-D

1 0
možnosti

Nechtěl to zrušit i nejlepší ministr financí na celem světě?

1 0
možnosti

Nebylo ovšem řečeno i to že se nic neruší ale že budou fungovat vedle sebe oba systémy a tj. jak ten starý tak i ten nový? A teprve čas ukáže jak s tím firmy naloží?

1 0
možnosti

Peníze na účtu, lepší řešení pro lidi. K již výše uvedenému bych dodal maličkosti a to, že né všude stravenky brali, někde jen omezené množství, někde nevraceli přeplatek,,,,,

5 0
možnosti

Stravenkový systém - v současné podobě - je neuvěřitelný nesmysl. Umělá a pracná nadstavba dobra. Je neuvěřitelné, že se dá dlouhodobě a blaze žít z toho, že se nic Nevytváří! = Stravenkové lobby. Jediný reálný přínos snad je, že vzniká pracovní příležitost při tisku papírků! Klasická diskriminace, kdy v současnosti využívá cca 1,3 milionů zaměstnanců - z celkového počtu 4,9 zaměstnaných. (Jistě, řada z nich využívá závodové kuchyně) - Nicméně, co např. OSVČ? Přitom právě zde - Klempíř, zedník, (model kdy pracuje v terénu), si má své stravovací návyky zajistit jak? ...

Schillerová zamýšlí provedení Opatrného řezu. Opět chybí komplexnější pohled. Např., snížení Ceny práce a více apelovat na Benefit - Sociálního pojištění. Toto je jedna z cest, jak ulehčit Důchodové reformě a dostat prostředky do Společného měštce. Pořád je to o stejném - Buď nechat prostředky těm, kteří si je vyprodukovali - Nebo je jim sebrat a pak činit Státní blaho. Současnost - Stravenky = Výdej sekyrek k následné směně za pazourky. Lobby bude muset vydat mnoho svých cenných kůží ze Sobola, aby byl systém zachován ! ... :-)

4 0
možnosti
Foto

To není žádný opatrný řez, ale pokus o zrušení stravenek. V současné době se na to dává daňová úleva proto, že je to na potraviny a je to zaručeno. U peněz není zaručeno nic a zvýší se tlak na zrušení těchto daňových výhod. Když už, tak snížit DPH na potraviny, ale snižovat daně je to poslední, co Schillerova chce.

0 0
možnosti
Foto

J23a23n 40H10i91n40k

12. 8. 2019 0:38

Autorka nemá pravdu s tím, co se stane s paušálem. Prostě lidé dostanou o něco víc peněz. Jsou to peníze v součtu. Když dostane opilec za 1000 Kč stravenky a nakoupí si za ně základní potraviny, na chlast mu i tak zbyde 1000 Kč navíc ze zbytku platu. Proti tomu nic neuděláte. Autorka by nejraději takového zaměstnance umořila hladem, aby mu na chlast a kuřivo nezbylo, ale s ním také všechny abstinenty.

Stravenkové firmy jsou živy z peněz firem i restaurací. Jejich odstranění by pochopitelně ukončilo jejich činnost. Proč bychom si měli zoufat nad tím, že z ušetřených milionů nebude zaplacena daň?

Nejčistší by bylo zavést paušál na stravování pro zaměstnance i OSVČ, který by byl vyňat ze základu pro povinné pojistné a nepodléhal by ani dani. Prostě by v kolonce paragrafu 6 a 7 daňového přiznání (osoby živící se prací) bylo o řádek víc. Bez ohledu na to, jestli zaměstnavatel dosud stravenky poskytoval nebo ne, nějakou zřejmě nepříliš velkou částku by dostal každý.

2 0
možnosti
Foto

J95a96n 87H26i49n68k

12. 8. 2019 0:53

Omlouvám se, není to autorka, ale autor.

0 0
možnosti
Foto

Lepší by bylo snížit zdanění práce.

1 0
možnosti
  • Počet článků 72
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 730x
Vystudovaný ekonom střední školy s praxí ve výrobní sféře.

Seznam rubrik