Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To si pište, že bude. Nesmíte věřit všemu, co čtete, slyšíte nebo vidíte a českých masmédiích.

1 0
možnosti

Článek míchá dohromady celní unii s tvrdým Brexitem. V prvním případě je prakticky vše připraveno, jen smlouva byla v lednu zamítnuta, může být schválena v novém hlasování, což je technicky nejjednodušší.

Souhlasím s tím, že pořadí kroků mělo být jiné. Do EU se vstupuje 1) zvolením proEU vlády, 2) vyjednáním přístupové dohody, 3) jejím posvěcením v referendu. Analogicky by měl probíhat možný výstup 1) zvolením protiEU vlády, 2) vyjednáním výstupové dohody, 3) jejím posvěcením v referendu.

Odlišné pořadí je chybné, také se leckde spekuluje, že Mayová (jí vnucený) Brexit ve skutečnosti záměrně kazí. Což oslabuje legitimitu vládnutí jako takového.

1 0
možnosti

V britském parlamentu platí většinová usnesení:

1) NE Brexit bez dohody.

2) NE odkládání Brexitu.

Z toho logicky vyplývá Brexit s dohodou (celní unie), jako průchozí řešení. Tedy původní zamítnutá smlouva. Chybějící hlasy může Mayová získat:

a) Tím, že pro nejtvrdší "tvrdo-brexitářské" křídlo své strany "zahraje" maximální (neúspěšnou) snahu jednat s Bruselem, který už neustoupí, hlavně kvůli Dublinu.

b) Tím, že nabídne "volební úplatek" - nějakou formu investic do severoanglických levicově-brexitářských okrsků, čímž získá na svou stranu tamní labouristické poslance.

Řešení a) by bylo pochopitelně čistší.

0 0
možnosti
Foto

Pokud se parlament rozhodne, že Brexit stopne, tak naštve všechny ty, kteří si Brexit přáli.

Zdroj: https://tomaskucera.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=699337

Toto není pravda. Od doby konání referenda někteří Britové změnili názor. Lidé hlasovali pro brexit, aniž by si uvědomovali, co to obnáší. Nyní by možná většina Britů byla pro remain. To by mohlo ukázat další referendum. Pokud by nové referendum dali možnost volit mezi třemi možnostmi:

1. Brexit s dohodou ...

2. Brexit bez dohody, tj. tvrdý brexit

3. Remain

tak jsem si téměř jist, že ani jedna z těch tří možností by nezískala nadpoloviční většinu, možná remain.

2 1
možnosti
Foto

Ano, dnes jsou ta čísla obrácená, většina Angličanů si přeje remain. Právě proto je varianta stopnutí článku 50 LS nejpravděpodobnější variantou.

0 1
možnosti
  • Počet článků 72
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 730x
Vystudovaný ekonom střední školy s praxí ve výrobní sféře.

Seznam rubrik