Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

A tak to je i v případě vraždy bezskrupulózního místního podnikatele v detektivce Jarmily Pospíšilové s názvem Pod Palcem.

S její audioknižní verzí se směrem k čtenářům, respektive posluchačům vydala poměrně nedávno Audiotéka společně s nakladatelstvím MOBA. A za mě šlo rozhodně o velmi příjemně trávených necelých sedm hodin poslechu, navíc v interpretaci herce a dabéra Antonína Navrátila, kterého bezesporu zná především má generace, a to ať už z jeho dětské role v legendárním seriálu Kamarádi, v němž hrál mimo jiné po boku malého Marka Ebena, nebo z jeho pozdějších rolí princů či role z například Četnických humoresek.

Dle Navrátil vdech audioknize život, pozvolnost, nadhled i určitou dávku dramatičnosti. Pod Palcem má celkem jednoduchou zápletku, u níž možná posluchače překvapí zřejmě až příliš mnoho postav, s nimiž se postupně seznamuje. Nejde o žádný americký krvák, což je za mě jen dobře. Naopak bych audioknihu Pod Palcem označil za příjemnou a oddechovou detektivku z českého vesnického prostředí s propletencem velké řady postav a jejich osudů, hříchů a neřestí. 

Audiokniha Pod Palcem je prvním dílem české detektivní série Jarmily Pospíšilové s bývalým policistou Viktorem Palcem.

Jinými slovy - seznamte se s Viktorem Palcem, vysloužilým elitním policistou, který v naději na klid a odpočinek vyhraje volby a starostuje pak v poklidné obci. Poklidné... ... až do doby, kdy je v ní zavražděn bezskrupulózní podnikatel a lichvář. A Palec se tak chtě nechtě stane v očích obyvatel opět bývalým policistou. Případ ale vyšetřuje skutečná policie. 

Z detektivky je patrné, že autorka velmi dobře zná klasické české vesnické reálie, běžný život, myšlenkové pochody i obavy vesničanů, když se v jejich domovině něco stane. A to příběhu dodává velmi skutečnou atmosféru.

Příjemná oddechová detektivka, která má za mě v Česku (i Československu) dlouholetou tradici, má klidný, pozvolný průběh plynoucí k celkem očekávanému závěru. Vše je ale až příliš uvěřitelné a realistické.

Audiokniha je velmi solidně zpracovaná, bez zbytečných rušivých zvuků, s příjemnými hudebními předěly, skvělým interpretem. Takže kdo má zájem o českou klasickou detektivku, kde se neběhá se samopaly, nepadá jedno tělo za druhým, ale kde se za vším dá hledat snaha o ochranu vlastní rodiny, pak audioknihu Pod Palcem vřele doporučuji. Audioknihu Pod Palcem mi k recenzi poskytla Audiotéka, za což děkuji.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Králíček | pátek 10.11.2023 9:46 | karma článku: 12,64 | přečteno: 544x