Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

Nápad načíst knihy Františka Niedla do formy audioknih byl od Audiotéky opravdu dokonalý husarský kousek, který je za mě ale stále tak nějak nedoceněn. Zaměřím-li se na příběhy platnéřského učně (později tovaryše, mistra) Lukáše, pak musím říci, že série Platnéř (Platnéř, Pavoučí síť, Návrat mistra) je skutečně velmi povedeným dílem v původu a bravurně zvládnutým kouskem v audioknižní podobě.

Je to - nebojím se těchto příměrů - fantastické, napínavé od začátku až do konce, propojuje se zde ve všech dílech více dějových linií, které do sebe skvělé zapadaly. Vytvořily tak ve finále jednolitý příběh z dob vlády Václava IV., ať už z tehdejší Prahy, italského Milána, hradu Castello Nuovo či dalších částí Čech a Itálie. 

Skvělým tahem byl dle mého výběr Matouše Rumla jako interpreta všech částí této trilogie. A už jde o výbornou interpretaci jako takovou, až neuvěřitelnou práci s hlasem a jeho změnami dle jednotlivých postav - nedokážu pochopit, jak si jednotlivé hlasy dokázal Ruml držet ve všech dílech - intonaci a melodii hlasu včetně jeho rychlosti či pomalému plynutí dle konkrétních částí děje a nutnosti přidat na důrazu, napětí… To vše Matouš Ruml zvládl naprosto bravurně a profesionálně. Jeho excelentní výkon tuto audioknihu pozvedl takřka na piedestal dokonalosti. 

 

Platnéř je prvním dílem stejnojmenně trilogie Františka Niedla.

A za mě osobně byly velmi zdařilé i hudební předěly,především mezi jednotlivými kapitolami, a celková zvuková stránka. Jinými slovy - paráda, klobouk dolů před všemi, kteří se na této trilogii podíleli. Před všemi smekám. Samozřejmě i před autorem literárních předloh Františkem Niedlem.

Za mě šlo o velmi napínavý a příjemný téměř třicetihodinový poslech všech tří dílů trilogie. Obrázek si už ale udělejte každý sám za sebe. Já osobně dávám palec vzhůru. Platnéřskou trilogii Františka Niedla Platnéř, Pavoučí síť a Návrat mistra mi k recenzi poskytla Audiotéka, za což děkuji. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Králíček | pátek 18.8.2023 12:08 | karma článku: 14,44 | přečteno: 339x