Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příběh, který pohladí dětskou i rodičovskou duši

Není nad pohádkové pohlazení na dobrou noc. Že to v dnešní uspěchané době nejde? Blbost! Jde! Jen je třeba pečlivě vybírat a pozornost dítěte je zaručena. A věřte, že zaujmete nejen malé děti...

Čtete svým dětem pohádky na dobrou noc, případně i během dne? Pak určitě víte, že je třeba mezi pohádkovými knihami pečlivě vybírat. Na trhu jsou jich desítky tisíc, ale najít mezi nimi takové, které zaujmou a potěší právě vaše čtenáře, bývá mnohdy složité.

Každý rodič by jistě rád viděl své děti nejen zdravé (to především!!!), ale také šťastné, spokojené, usmívající se, stejně jako žádostivé, plné očekávání a se zářícíma očima, hltající každé vaše slovo, sledující každý obrázek v knize…

Skřítek Vítek není Usain Bolt

A proč to nezkusit například s pomocí knihy Zuzany Šestákové Laskavé pohádky od starého dubu, která je vhodně doplněna krásnými ilustracemi výtvarnice Zuzany Osako? Jde o dojemný příběh skřítka Vítka, který hledá po celém lese soupeře, kterého by porazil v běhu. 

Nikdo už s ním ale nechce závodit, a tak se vydá až na místo, kde ještě nebyl. Na krásný lesní palouček s obrovským dubem uprostřed. A ejhle! Skřítek Vítek zjistí, že nic netrvá věčně, že ani on není fenomenální rekordman alá Usain Bolt. Narazí totiž na veverčáka Marcela, od kterého dostane lekci. 

A právě v ten den se začne příběh opravdového a nerozlučného přátelství. Přátelství, v němž ale nechybí ani další zvířátka, výprava za oříšky a také krásná a něžná víla Sněženka, která se velmi brzy zabydlí ve Vítkově srdíčku.

Ničím nezkažená dětská říše

Autorka v knize využívá velmi příjemný styl psaní pro nejmenší i starší čtenáře, který ale neurazí ani čtenáře z řad rodičů. Kniha Laskavé pohádky od starého dubu je napsána svižným jazykem, který pohladí nejen dětskou duši, dokáže si své čtenáře/posluchače získat, dialogy jsou reálné a dětem velmi přístupné, jednotlivé příběhy hlavních hrdinů mají hlavu a patu a skrývá se v nich ta nádherná, ještě ničím nezkažená a příjemně naivní dětská říše.

“Zvířátkům na paloučku plynuly zimní dny krásně a v poklidu. Zima byla ten rok opravdu nádherná. Všude ležela spousta bělounkého nadýchaného sněhu a mrazy byly mírné. Každý den si zvířátka vymyslela i nějakou zábavu, aby jim dny hezky ubíhaly.Lasičky Mariánka s Jasmínkou byly nejraději, když se hrálo na schovávanou, protože je moc těšilo, že je díky jejich bílým kožíškům nemohl nikdo dlouho najít. Vítek zase miloval honěnou, protože rád běhal, a také pěkně rychle. Jen Marcela nechytal - ten jediný mu vždycky utekl. A Marcel? Ten hrál rád snad úplně všechno.”

(Zuzana Šestáková - Laskavé pohádky od starého dubu, str. 38)

Kdo jsou Zuzana Šestáková a Zuzana Osako

Kniha Laskavé pohádky od starého dubu jsou prvotinou Zuzany Šestákové. Děti vždy patřily do autorčina života. Zuzana Šestáková vystudovala přírodovědeckou fakultu v Olomouci, poté učila na základní škole. 

V současnosti se mimo psaní věnuje hudebním programům pro děti s prvky muzikoterapie. Zabývá se ale také přirozeným léčením nemocí a navracením se k původnímu zdraví. 

Knihu Laskavé pohádky od starého dubu doplnila svými ilustracemi výtvarnice Zuzana Osako. Její život je plný módy a všeho s ní spjatého. V módním světě působila v roli modelky, věnovala se oděvnímu designu. Dnes je úspěšnou módní a knižní ilustrátorkou. Její tvorba je značně ovlivněna rodným Slováckem a Japonskem, kde žila pět let.

Co lze také říci

Na malý exkurs do světa pravého přátelství a oddané lásky v pohádkovém lese čtenáře malé i větší zavede kniha Laskavé pohádky od starého dubu, a to na celkem 96 stranách příběhu s krásnými ilustracemi. 

Přestože jde o knihu určenou především pro malé čtenáře, potěší svým obsahem a ilustracemi leckteré srdce a duši dospělého čtenáře.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.), stručného věnování a obsahu, je kniha rozdělena na 11 kapitol. 

Slovo závěrem...

Poetický a citlivě ilustrovaný příběh o tom, co dokáže opravdové přátelství a oddaná láska.

Kniha Laskavé pohádky od starého dubu je “postavena” na velmi příjemném příběhu skřítka Vítka, veverčáka Marcela a krásné víly Sněženky. Nejen je si může čtenář (případně malý posluchač) také prohlédnout díky příjemně laděným ilustracím, které tento pohádkový příběh skvěle doplňují.

Knihu nádherně ilustrovala Zuzana Osako. Sazbu, zlom a zpracování obálky si vzal na svá bedra Antonín Plicka. Knihu vydalo nakladatelství GRADA Publishing, a.s., pod značkou Bambook, v Praze v roce 2017. 

Laskavé pohádky od starého dubu určitě stojí za přečtení a umístění v dětské knihovničce. Vlastní obrázek si už ale udělejte každý sám. Například mému synovi se moc líbí, hltá doslova každé slovo, které mu z ní čteme, a diskutuje rád i o ilustracích a postavách na nich. Vázanou a bohatě ilustrovanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství GRADA Publishing, a.s., za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 2.3.2017 14:11 | karma článku: 33,06 | přečteno: 875x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Co spojovalo Karla IV. se švýcarským rebelem Guillaumem Perronetem?

Guillaume Perronet, vůdce povstání obyvatel jihošvýcarského Valais proti bezpráví a tyranii sionského biskupa Tavela i savojského hraběte Amadea, našel zastání u římského císaře a českého krále Karla IV. Proč ho Karel IV. chránil?

2.10.2018 v 8:26 | Karma: 31,59 | Přečteno: 620x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Chlapec, který přežil pochod smrti… a natruc neumřel!

Hrůzy 2. světové války by měly být omílány neustále dokola, abychom každé další generaci předávali poselství ve smyslu “tak takhle tedy ne!”. Je prostě třeba se poučit.

13.9.2018 v 8:26 | Karma: 34,64 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život

Umět vyjednávat je nutností nejen pro profesionální vyjednavače s teroristy. V životě totiž vyjednává každý, ať už jde o business, jednání mezi rodiči a dětmi, rokování o platech, nebo dokonce o lidských životech. Víte, jak na to?

16.8.2018 v 8:26 | Karma: 31,95 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Každý v sobě máme svůj nekonečný příběh. Nalistovat si ho musí každý sám

Dětství, zážitky, vzpomínky, návyky, stejně jako lásky, a to nejen partnerské, se v dospělém člověku odrážejí mnohdy mnohem více, než by kdo čekal. Stejné to ale může být i s knihami a filmy, které nás kdysi oslovily.

27.7.2018 v 8:26 | Karma: 30,16 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Má Německo vyřešenou nacistickou minulost? Nemá!

Kdo myslí, že Německo už se s nacistickou minulostí vypořádalo, mýlí se. Ano, naprostá většina tehdy aktivně žijících a bojujících Němců je už jistě na pravdě Boží, ale minulost, tu nikdo nevymaže. Tu si národ nese jako břímě dál.

12.7.2018 v 8:26 | Karma: 31,78 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Koloběžkáře soudí, že zardousil motorkáře. Byl plný nenávisti, hájí se

30. dubna 2024  10:53

Na lavici obžalovaných dnes usedl Jan Navrátil, kterého státní zástupkyně viní z toho, že zardousil...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  10:36

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Kandidát na ministra za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí Helenu...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.