Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Láska a štěstí, nebo morálka a povinnost?

Co je víc – láska a štěstí, nebo rodina, morálka a odhodlání protrápit se životem? Kdo zná jasnou odpověď? A kdo si vlastně dovolí pasovat se v tomto ohledu do role soudce? 

Vše má však jednoho společného jmenovatele – rozpolcenost a rozervanost. Příběhy lásky, zrady a morálky už byly zpracovány nesčetněkrát na různé způsoby. Často si ale musíme přiznat, že se rádi vracíme i v tomto ohledu zpět do historie, a to ať už tematikou a jejím zasazením do dob dřívějších, nebo ke klasice v podání slavných už nežijících autorů.

Kdo má právo soudit druhé, společnost? Kdo má právo rozhodnout, zda dát přednost vlastnímu štěstí a lásce, nebo morálce a povinnosti? A je správné vždy a za každých okolností soud paušalizovat, nebo bychom měli přihlížet k dalším, byť zdánlivě vedlejším okolnostem? Co je větší zlo – jít si za štěstím a láskou, nebo setrvat ve vztahu rodinném, který je ovšem životem ve lži a v nenávisti?

Příliš otázek, které se táhnou historicky od nejstarších dob, ale jasná a zcela „spravedlivá“ odpověď na ně zřejmě neexistuje dodnes. Láska, štěstí, rodina, morálka, neštěstí, lež, nenávist. To vše už rozebíralo ve svých dílech velké množství spisovatelů.

Naprostou klasikou pak je román jednoho z nejpovolanějších mistrů – Anna Karenina od ruského velikána Lva Nikolajeviče Tolstoje. Toto excelentní dílo je výborné nejen na papíře, o čemž se může přesvědčit každý například v jeho rozhlasovém zpracování, kterému jsem podlehl i já sám.

Kdo byl Lev Nikolajevič Tolstoj

Tolstoj byl ruský spisovatel a svým způsobem i filosof, přičemž se řadil k představitelům realismu. Většinu svého dlouhého života prožil tento potomek starého šlechtického rodu ještě v nádherném i zatracovaném 19. století. Tolstoj nedokončil práva a filologii, bojoval v krymské válce, ale vždy měl především velké sociální cítění, kdy usiloval ve svém rodném kraji o zlepšení sociální situace tamních lidí. 

Lev Nikolajevič byl velkým odpůrcem carismu a soudobého pravoslaví. Tolstoj proti sobě poštval právě svými názory rodinu, v roce 1910 rodnou obec opustil a nakonec při své cestě vlakem „nazdařbůh“ onemocněl a zemřel v jedné opuštěné stanici. Za zmínku stojí, že jeho velkým obdivovatelem byl například i první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Stejně jako celý život Lva Nikolajeviče byl „úctyhodný“ i jeho život literární. Nemá cenu zde jmenovat všechna jeho díla, ale za zmínku kromě Anny Kareniny stojí především Sevastopolské povídky, Vojna a mír, Vzkříšení, Kreutzerova sonáta, Hadži Murat. Velká řada jeho děl byla následně zfilmována, případně zdramatizována v divadle, rozhlasu či v televizi, případně v opeře.

Láska, štěstí, morálka

Děj audionahrávky Anna Karenina (ani románu jako takového) jako takový tu asi není příliš nutné rozebírat. Snad všichni víme, že jde o tragický příběh souboje morálky a povinnosti a na druhé straně práva na lásku a štěstí.

Lev Nikolajevič Tolstoj v tomto svém díle zkoumá psychologii lidí a celé společnosti prostřednictvím nahlížení do lidských vztahů a vlastní osobnosti člověka. 

V Anně Karenině jde především o beznadějný osud Anny (v této nahrávce v podání Blanky Bohdanové), jejího muže Alexeje (Martin Růžek) i jejího milence (hrabě Vronskij je v tomto případě Vladimír Ráž). 

Dramatizace s hvězdným obsazením

Rozhlasová dramatizace románu Anna Karenina má naprosto skvělé herecké, respektive interpretační obsazení. Mimo již výše zmíněných slavných herců vystupuje v nahrávce například také Jana Hlaváčová, Jorga Kotrbová, Karolína Slunéčková, Lída Roubíková a další. 

Dílo však na druhou stranu dle mého názoru kazí nepříliš vhodný hudební doprovod, který mu dává místy spíše hororový ráz, než „jen“ tragický. Zřejmě šlo o snahu vyjádřit jejím prostřednictvím dramatičnost děje a rozpolcenost hrdinů, jejich vlastní vnitřní souboj. Naopak doprovod taneční při „plesových“ pasážích skvěle dokresluje rozhovory protagonistů. 

Nahrávku  odstartoval výborný filosoficko-psychologický dlouhý monolog Blanky Bohdanové jako Anny Kareniny plný přemýšlení a řečnických otázek, výpovědi zničeného člověka, který neví kudy kam. Člověka, který bojuje sám uvnitř sebe s vlastními myšlenkami a úvahami nad smyslem života.

Výběr herců - interpretů byl skutečně velmi dobrý. Při poslechu totiž posloucháte  naprosto procítěné projevy, které jsou zcela „uvěřitelné“, jakoby skutečné, trápící se i rozradostněné, které interpretům bez jakýchkoli pochybností uvěříte. 

Doporučení na závěr

Solidní se mi zdál i překlad, dramatizace a ve finále i samotná režie audionahrávky Anna Karenina v podání Jaromíra Pleskota z roku 1967. Nahrávku vydal v roce 2010 Radioservis, tedy vydavatelství Českého rozhlasu. 

Předloha této náhrávky, tedy román Anna Karenina, byl poprvé vydán na pokračování v letech 1873 až 1877. Anna Karenina si navíc „prošla“ velkým množstvím filmových zpracování, ale byla rovněž hrána a zpívána na prknech, která znamenají svět, a to v roce 1963 jako opera.

Napsat by zde bylo možné o této rozhlasové dramatizaci ještě opravdu mnoho, ale mé doporučení je, aby si ji každý raději poslechl sám. A rozhodně vám to za to stojí! Osobně jsem dílo četl, posléze jsem Annu Kareninu viděl i ve filmovém zpracování (v hlavní roli s Keirou Knightley – možná i proto jsem si musel zprvu u nahrávky zvykat na taktéž skvělou Blanku Bohdanovou). Pokud máte zájem, tuto jedinečnou nahrávku z roku 1967 si můžete pořídit na Audioteka.cz.

Autor: Tomáš Králíček | pondělí 15.6.2015 12:21 | karma článku: 30,05 | přečteno: 733x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 544x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 454x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z otevření přehrady

19. května 2024,  aktualizováno  16:38

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Přes AI zneužili její tvář k propagaci Ruska v Číně. Urážlivé, říká Ukrajinka

19. května 2024  16:15

„Bylo to děsivé.“ Tak shrnula 21letá ukrajinská studentka Olha Lojeková moment, kdy svůj obličej...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.