Jakékoli náboženství, v které člověk věří, je aktuální a živé

Zřejmě každý z nás má alespoň částečné povědomí o tom, k jakým problémům dochází na Blízkém východě. Nejde přitom o potíže posledních let. Jejich historie je mnohem letitější. Co vlastně provázelo vznik státu Izrael? Jakými úskalími a trápením procházeli Židé i po konci 2. světové války? 

Když jsem začal číst román Leona Urise Exodus, měl jsem z něj po prvních stránkách rozporuplné pocity. Hůře jsem se do něj prokousával, leč výsledné „prokousnutí“ a celkové přečtení mě vedlo k zamyšlení, proč je vlastně židovský problém neustále tak aktuální?

Nechám posoudit vás závěr, k němuž jsem při svých úvahách dospěl. Totiž, že jakékoli náboženství, v které byť jeden jediný člověk věří, je a bude vždy aktuální. Jen je potřeba rozlišovat náboženství od fanatismu. Věřit ale může člověk ve finále v cokoli, v kohokoli…

Ale raději zpět k poslání, které jsem si zde vytyčil, tedy k recenzi knihy Leona Urise Exodus. Jde o příběh skupiny Židů odehrávající se ve vypjaté době po 2. světové válce. A jde opravdu o hodně, nejen o životy, ale rovněž o vznik nového státu.

Kdo byl Leon Uris

Leon Marcus Uris (3. srpna 1924 - 21. června 2003) byl americký spisovatel, který si získal věhlas především díky historickým fikcím. Narodil se v Baltimoru v rodině polského imigranta Wolfa Williama a Američanky Anny (Blumberg) Urisových. Než přišel otec po 2. světové válce do USA, prožil rok života v Palestině. Příjmení Uris je odvozeno z hebrejského Yerushalmi - muž Jeruzaléma. Uris středoškolské vzdělání nikdy nedokončil, v 17 letech šel k americkému námořnictvu. Sloužil jako radista v Guadalcanalu (o těchto bojích se více můžete dočíst ZDE), na atolu Tarawa a na Novém Zélandu v letech 1942 až 1945.

Spisovatelského úspěchu se dočkal až po mnoha odmítavých reakcích na své literární pokusy. První Urisův článek byl o fotbale a zakoupil jej časopis Esquire. Například na románu o hrdinství a životě americké námořní pěchoty pracoval Uris denně mnohdy i 18 hodin. Výsledný román "Bitevní pokřik" (1953) měl úspěch u čtenářů i u kritiky.

Poté následovaly další romány, například Milá č.18, Bůh v troskách, Lvi v průsmyku, Soud Jejího veličenstva, Vykoupení a recenzovaný román Exodus. Ten byl mimo jiné přeložen do více než 50 jazyků a byl podle něj v roce 1960 natočen i film s Paulem Newmanem, o 11 let později pak vznikl dokonce i muzikál.

O čem je Exodus

Kniha Leona Urise Exodus se zabývá především bojem židovského národa o právo na jejich vlastní stát. Název knihy je odvozen od jména lodi Exodus, která přepravuje ilegálně Židy do Palestiny. Právě tito Židé si už tak prožili svá mnohá utrpení z války, z koncentračních táborů.

Prostřednictvím románu Exodus se čtenář může dozvědět řadu zajímavých informací a pojítek, které předcházely vzniku Izraele. Uris nám přibližuje například i britské internační tábory pro Židy, vznik prvních osad a kibuců, nadlidské úsilí při zúrodňování pouště, boj s arabskou agresí…

Kniha se vlastně věnuje i starší historii, a to prostřednictvím vzpomínek jednotlivých hrdinů románu, „obnažuje“ tragickou historii Židů v Rusku, „živoření“ Židů ve Varšavském ghettu, průběh varšavského povstání a mnoho dalších úseků z historie, s nimiž jsme se mohli setkat v rámci historie 2. světové války.

Aktuálnost vs. dějiny

Kniha Exodus je v tuto dobu možná o to zajímavější, čím více se aktuálně řeší tzv. blízkovýchodní problémy. Ty totiž neutuchají ani po více než 60 letech a ve finále je tak tamní situace velmi podobná.

Jen pro přiblížení - Blízký východ je oblastí zemí jihozápadní Asie poblíž jihovýchodní Evropy a severovýchodní Afriky. Narážejí v něm na sebe tři výrazná náboženství – křesťanství, judaismus a islám. A od konce 2. světové války zažívá právě tento region války a nepokoje.

Druhá polovina románu Exodus je poněkud nudnější, více se protahuje, místy se až může zdát, že Exodu dochází šťáva, pohon. Přesto vás ale myšlenka na odložení ani nenapadne. Autor vás už totiž dávno vtáhl do děje a napětí, navíc i šikovně a čtivě napsanými historickými souvislostmi.

Mapy jako vhodné doplnění děje

Přestože jde o román, Leon Uris při, respektive před jeho samotným psaním věnoval shromažďování materiálu až nečekaně poctivé a neuvěřitelné úsilí, které se většinou pojí s literární tvorbou žánru literatury faktu. Uris procestoval desetitisíce kilometrů, aby hovořil se stovkami pamětníků, prostudoval rovněž velké množství odborných knih.

Román Exodus je navíc chytře doplněn i mapami v úvodu každého z pěti dílů, díky nimž si člověk může veškeré dění ztotožnit s jednotlivými místy i geograficky. Rovněž se v knize může čtenář blíže seznamovat i s citacemi ze Starého zákona.

Solidní se mi zdál i překlad románu Leona Urise Exodus, který vyšel v originále v roce 1958, do češtiny jej pak zdatně přeložila Štefania Lorándová a vydalo jej v roce 2014 nakladatelství BB/art s.r.o.

Napsat bych zde mohl ještě opravdu mnoho, doporučuji však všem, aby si knihu raději přečetl každý sám. A rozhodně vám to za to stojí! Pokud máte zájem, knihu si můžete pořídit na Knihy.iDNES.cz.

Autor: Tomáš Králíček | úterý 30.12.2014 10:09 | karma článku: 21,48 | přečteno: 578x