Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Inženýr Formis. Hrdina, který zaplatil za protinacistické vysílání ze Slap životem

Vražda německého inženýra Rudolfa Formise v hotelu Záhoří u Štěchovic z roku 1935 není širší veřejnosti až tak známá. Fémová vražda provozovatele protinacistické vysílačky je i nyní zajímavým námětem pro spisovatele a historiky.

Německý inženýr Rudolf Formis si opakovaně, velmi hrdinně a odhodlaně, “zahrával” s nacistickým režimem. Jako technický ředitel rozhlasové stanice ve Stuttgartu přerušil v polovině února 1933 vysílání Hitlerova projevu, za což “umístěn” do koncentračního tábora.

Po propuštění, vyhazovu z rozhlasu a následném “živoření” Formis uprchl z kraje roku 1934 do Československa, kde začal spolupracovat s protihitlerovskou opoziční organizací Otty Strassera Černá fronta. A po nějaké době, kdy provozoval na Slapech protinacistickou vysílačku, přišel tajný rozkaz shora nacistické hierarchie.

Úkolu se chopil specialista Sicherheitsdienstu Alfred Helmut Naujocks. Týž Naujocks, který spoluorganizoval i přepadení vysílačky v Gliwicích, které posloužilo jako záminka k německému útoku na Polsko a stalo se faktickým začátkem 2. světové války. A Formisovo odvážné protinacistické vysílání nakonec stálo výtečného německého radiotechnika život.

Skutečný motiv, pestrý příběh

Na motivu ze skutečné historie je postaven i román Ilji Kučery ml. s názvem Přehodit řeku. Román mapuje mimo jiné právě skutečný příběh německého inženýra Rudolfa Formise, který byl počátkem roku 1935 zastřelen na Slapech kvůli protinacistickému vysílání z Čech. 

Pro širokou veřejnost jde možná o méně známý střípek dějin. Na druhou stranu autor dokázal právě na něm postavit velmi poutavý, dechberoucí příběh, v němž navíc umě prolíná na dějové ose více odehrávajících příběhů. 

Téměř 80 let po Formisově zavraždění se na Slapech ubytuje novinář Jakub Halmich, rozhodnutý napsat román právě o Rudolfu Formisovi. Rozvine se ale i jeho příběh osobní, když se seznámí s mladou stavební architektkou Patricií.

Poslechněte, to vás zaujme...

Popravdě řečeno se ani nedivím, že z románu Ilji Kučery ml. vznikla i audiokniha. Osobně jsem předlohu této audio podoby ani neregistroval, až její poslechovou verzi. A jsem tomu rád. Jde o skutečně povedený kousek. Herec Lukáš Hlavica totiž tomuto literárně skvěle podanému dílu dodal ještě hodně ze sebe samého. 

Hlavica audioknihu Přehodit řeku nejen skvěle načetl, ale svým citem pro dějovost, napětí i “vlažnější”, řekněme až lyrické pasáže, posluchače do příběhu doslova vtáhne a nepustí jej, ať se děje, co se děje. Skvělá artikulace, výtečný přednes, naprostá lehkost a nadhled v Hlavicově podání už tak skvělý román opentlil tou hvězdičkou navíc.

Hlavica prostě a jednoduše dokazuje svůj interpretační um, citlivě rozlišuje i mezi dialogy, monology a vyprávěním samotným. Posluchačům tak servíruje Kučerův román s bravurou - řekl bych dokonce jemu vlastní - čte plynule, nikam nespěchá, ale ani nepředvádí nějaký kodrcálek ve vláčku jedoucím vysoko v horách mezi Horní a Dolní. 

Co říci závěrem

Audiokniha Přehodit řeku mapuje mimo jiné skutečný příběh Rudolfa Formise, německého inženýra zastřeleného na Slapech kvůli protinacistickému vysílání. Napsal Ilja Kučera ml. Čte Lukáš Hlavica.

Audioknihu Přehodit řeku vydalo vydavatelství Tebenas na podzim roku 2018. Nahrávka je ve formátu mp3 a má délku 7 hodin a 53 minut. Čte ji Lukáš Hlavica. Pro toho, kdo má rád skvěle vykonstruované příběhy, s prolínáním více časových os, optimálně i s motivy ze skutečné historie, by audiokniha s románem Ilji Kučery ml. mohla být zajímavá.

Obrázek si už ale udělejte každý sám. Já osobně však tyčím palec vzhůru, a to nejen za povedený autorův literární počin, ale stejně tak i za druhou složku audioknihy, totiž výborný výkon Lukáše Hlavici. A opomenout nelze ani výborný zvuk, včetně výběru hudebního doprovodu. Původní hudbu k audioknize napsal a natočil Raven.

Audioknihu s románem Ilji Kučery mladšího Přehodit řeku ve formátu mp3 mi k recenzi poskytla Audiotéka, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | úterý 4.12.2018 9:38 | karma článku: 29,11 | přečteno: 616x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Sebedůvěra a vůle aneb Jak Hitler předčil Masaryka

Tomáš Garrigue Masaryk. Oslavovaný tatíček zakladatel, ale i rváč a individualista s výrazným egem. Člověk neoblíbený i oblíbený, neochotný ke kompromisu. Leccos o něm vypovídal i jeho názor, že muž nemá dávat najevo své city.

20.12.2018 v 10:08 | Karma: 24,53 | Přečteno: 968x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Boj o přežití na Slovensku aneb Bez zraku a sami v horách

Co dělat, když bez jakýchkoli předchozích signálů ztratíte zrak? Jste sami v horách, široko daleko žádní lidé. Jídlo a pití na dva dny a jsou Vánoce. Přepadne vás naprosté šílenství, bezmoc, zoufalství... Začíná boj o holý život.

13.12.2018 v 9:04 | Karma: 24,02 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Stojíte před sálem plným lidí a… buď je dorazíte, nebo nadchnete

Určitě se vám to už někdy stalo. Stáli jste před hromadou lidí, plným sálem, ať už jako studenti či experti na nějakou oblast. Ti lidé byli buď plni očekávání, nebo znuděni předem. Bylo na vás je zaujmout, ne dorazit. Co teď?

13.11.2018 v 8:55 | Karma: 19,75 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Tom Hanks. Vynikající herec a nově i úspěšný spisovatel

Tom Hanks je zřejmě prototyp člověka, který na co sáhne, v tom vyniká. Je vynikající herec, režisérského “kormidla” se také umí chopit, uspěl jako producent, ale to je mu asi málo. Nově ukazuje, že i jako spisovatel “hraje prim”.

18.10.2018 v 8:26 | Karma: 29,60 | Přečteno: 397x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Co spojovalo Karla IV. se švýcarským rebelem Guillaumem Perronetem?

Guillaume Perronet, vůdce povstání obyvatel jihošvýcarského Valais proti bezpráví a tyranii sionského biskupa Tavela i savojského hraběte Amadea, našel zastání u římského císaře a českého krále Karla IV. Proč ho Karel IV. chránil?

2.10.2018 v 8:26 | Karma: 31,59 | Přečteno: 620x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.