Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Inženýr Formis. Hrdina, který zaplatil za protinacistické vysílání ze Slap životem

Vražda německého inženýra Rudolfa Formise v hotelu Záhoří u Štěchovic z roku 1935 není širší veřejnosti až tak známá. Fémová vražda provozovatele protinacistické vysílačky je i nyní zajímavým námětem pro spisovatele a historiky.

Německý inženýr Rudolf Formis si opakovaně, velmi hrdinně a odhodlaně, “zahrával” s nacistickým režimem. Jako technický ředitel rozhlasové stanice ve Stuttgartu přerušil v polovině února 1933 vysílání Hitlerova projevu, za což “umístěn” do koncentračního tábora.

Po propuštění, vyhazovu z rozhlasu a následném “živoření” Formis uprchl z kraje roku 1934 do Československa, kde začal spolupracovat s protihitlerovskou opoziční organizací Otty Strassera Černá fronta. A po nějaké době, kdy provozoval na Slapech protinacistickou vysílačku, přišel tajný rozkaz shora nacistické hierarchie.

Úkolu se chopil specialista Sicherheitsdienstu Alfred Helmut Naujocks. Týž Naujocks, který spoluorganizoval i přepadení vysílačky v Gliwicích, které posloužilo jako záminka k německému útoku na Polsko a stalo se faktickým začátkem 2. světové války. A Formisovo odvážné protinacistické vysílání nakonec stálo výtečného německého radiotechnika život.

Skutečný motiv, pestrý příběh

Na motivu ze skutečné historie je postaven i román Ilji Kučery ml. s názvem Přehodit řeku. Román mapuje mimo jiné právě skutečný příběh německého inženýra Rudolfa Formise, který byl počátkem roku 1935 zastřelen na Slapech kvůli protinacistickému vysílání z Čech. 

Pro širokou veřejnost jde možná o méně známý střípek dějin. Na druhou stranu autor dokázal právě na něm postavit velmi poutavý, dechberoucí příběh, v němž navíc umě prolíná na dějové ose více odehrávajících příběhů. 

Téměř 80 let po Formisově zavraždění se na Slapech ubytuje novinář Jakub Halmich, rozhodnutý napsat román právě o Rudolfu Formisovi. Rozvine se ale i jeho příběh osobní, když se seznámí s mladou stavební architektkou Patricií.

Poslechněte, to vás zaujme...

Popravdě řečeno se ani nedivím, že z románu Ilji Kučery ml. vznikla i audiokniha. Osobně jsem předlohu této audio podoby ani neregistroval, až její poslechovou verzi. A jsem tomu rád. Jde o skutečně povedený kousek. Herec Lukáš Hlavica totiž tomuto literárně skvěle podanému dílu dodal ještě hodně ze sebe samého. 

Hlavica audioknihu Přehodit řeku nejen skvěle načetl, ale svým citem pro dějovost, napětí i “vlažnější”, řekněme až lyrické pasáže, posluchače do příběhu doslova vtáhne a nepustí jej, ať se děje, co se děje. Skvělá artikulace, výtečný přednes, naprostá lehkost a nadhled v Hlavicově podání už tak skvělý román opentlil tou hvězdičkou navíc.

Hlavica prostě a jednoduše dokazuje svůj interpretační um, citlivě rozlišuje i mezi dialogy, monology a vyprávěním samotným. Posluchačům tak servíruje Kučerův román s bravurou - řekl bych dokonce jemu vlastní - čte plynule, nikam nespěchá, ale ani nepředvádí nějaký kodrcálek ve vláčku jedoucím vysoko v horách mezi Horní a Dolní. 

Co říci závěrem

Audiokniha Přehodit řeku mapuje mimo jiné skutečný příběh Rudolfa Formise, německého inženýra zastřeleného na Slapech kvůli protinacistickému vysílání. Napsal Ilja Kučera ml. Čte Lukáš Hlavica.

Audioknihu Přehodit řeku vydalo vydavatelství Tebenas na podzim roku 2018. Nahrávka je ve formátu mp3 a má délku 7 hodin a 53 minut. Čte ji Lukáš Hlavica. Pro toho, kdo má rád skvěle vykonstruované příběhy, s prolínáním více časových os, optimálně i s motivy ze skutečné historie, by audiokniha s románem Ilji Kučery ml. mohla být zajímavá.

Obrázek si už ale udělejte každý sám. Já osobně však tyčím palec vzhůru, a to nejen za povedený autorův literární počin, ale stejně tak i za druhou složku audioknihy, totiž výborný výkon Lukáše Hlavici. A opomenout nelze ani výborný zvuk, včetně výběru hudebního doprovodu. Původní hudbu k audioknize napsal a natočil Raven.

Audioknihu s románem Ilji Kučery mladšího Přehodit řeku ve formátu mp3 mi k recenzi poskytla Audiotéka, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | úterý 4.12.2018 9:38 | karma článku: 29,11 | přečteno: 616x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.