Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Theben

12. 2. 2012 1:16
Priama voľba prezidenta ...

Priama voľba prezidenta je aj v Nemecku, Francúzsku, Rakúsku, Taliansku, Fínsku, na Slovensku a aj v iných krajinách a nikto s tým nemá také problémy ako Vy!!! V svojom článku vôbec neopisujete podmienky pre zvolenie prezidenta v ČR priamou voľbou a právomoci aké bude mať!!! Senát tiež nebol za 1. republiky a teraz v ČR je. Tak prečo teda z toho tam robíte také hogo-fogo?

0 0
možnosti

Petrbike

11. 2. 2012 22:11
Demagogie...

Článek neshrnuje klady a zápory, ale demagogicky hledá důvody pro obhájení toho, co chce autor.

Po vzniku republiky byla přímá volba nemyslitelná. Bylo třeba jednat rychle a i běžní lidé se museli seznámit s osobnostmi schopnými řídit státu. Po komunistickém převratu byly volby jenom fraškou. Po roce 89 se o přímé volbě začalo mluvit. Takže žádná tradice 90 let, jen prvorepubliková nutnost.

Prezidentská funkce vytvořená přímou volbou má úplně stejný smysl jako tou nepřímou i při stejných pravomocech. Je otázkou do budoucna, co se s ní bude dít, kam se bude vyvíjet.

Autor již také ví, že volič bude znechucen kampaní, pravděpodobně má doma křišťálovou kouli, nebo čte z lógru? A čím si přímou volbou strany koupí voliče, to je mi dost záhadou. Mohlo by to znamenat, že si autor myslí, že tím strany plní přání voličů, což by ale měl být spíše klad.

Možná chtěl ale autor naznačit, že jediným skutečně fundovaným subjektem pro určení toho, kdo a jakým způsobem se stane prezidentem je pouze on.

0 0
možnosti

varix

11. 2. 2012 19:13
Souhlasím

Příliš drahé a výsledek zanedbatelný. Jediný podstatný důvod, proč se tolik lidí přiklonilo k přímé volbě, je znechucení z divadla, které naši zvolení zástupci předvedli při poslední volbě prezidenta!

Mnohem účinnější a hlavni lacinější by bylo převzít německý model: nepřímá volba pouze tajná a před volbou zákaz rozpravy!

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 687x
Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Seznam rubrik