Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Universal Studios

Dnes si budeme povídat o Universal Studiích, které jsem nedávno „znovu" navštívil.  Kdo nezná, tak na okrajvysvětlím. Filmové studio Universal snad všichni milovníci filmu znají. Je to jedno z těch velkých a mega-úspěšných filmových studií. Ve skutečnosti jedno z „velké šestky" studií, ve které jsou v současnosti dle box office tyto velké konglomeráty:

Hlavní vchod do StudiíKooha

SONY se studiem Columbia Pictures se 17% na trhu

Time Warner, resp. Warner Bros s 15%

The Walt Disney Company, Walt Disney Pictures se 14%

Comcast/General Electric s Universalem na trhu s 14%

News Corporation s 20th Century Fox s 11%

Viacom s Paramount Pictures s 9%

Těchto šest filmových studií zaujímá největší podíl na trhu. My si dnes budeme podívat o Universalu. Ten byl založen roku 1912, jako druhé vůbec nejstarší filmové studio na světě (po Paramountu) německým židovským imigrantem. Nepůjde nám tak ani o filmové studio, nýbrž o jeho zábavný park v Hollywoodu v Los Angeles. Ten má stejný název, nachází se na témže místě co samotná studia, ale byl založen o trochu později a to konkrétně v roce 1964. O co se jedná. Studio na místě, kde má filmové zázemí, kde produkuje svoje filmy, postavilo zábavný park, který by ukázal lidem něco ze zákulisí filmů, ukázal jim řemeslo, odkryl trochu pokličku, dal lidem zábavu v podobě atrakcí, bláznivých jízd, prezentovalo samo sebe a na tom všem ještě vydělalo. Krásná koncepce, která alespoň tady v Améře úžasně funguje. Je to dalo by se říci „město ve městě“. Není to tak veliké, jako třeba Disneyland, o kterém jsem psal minule, ale taky to má svoje obří parkoviště, svůj hotel, resp. rovnou dva, Hilton a Sheraton. Sídlí tam obří TV stanice NBC Universal a točí se tam seriály. Aby toho nebylo málo, tak v roce 1990 následoval park v Orlandu na Floridě, v roce 2001 Osaka v Japonsku, v roce 2010 v Singapuru a zatím poslední otevřeli v prosinci 2012 v Dubaji.

Kdo kdy navštíví Los Angeles a bude mít trochu volna, je to snad povinnost zajít sem a strávit volný půlden nebo rovnou celý den, protože to zkrátka stojí za to. Byl jsem tam už celkem 5x a můžu chodit stále. Pro místní to má totiž oproti Disneylandu obrovskou výhodu. Za cenu jednodenní vstupenky vám dají rovnou lístek, který platí na celý jeden rok, počítaje dnem, kdy tam zajdete poprvé. Disneyland tohle nemá, a pokud si chcete koupit „Annual pass“ (celoroční vstupenku), zaplatíte mnohonásobně vyšší cenu. Taky proto jsme tam s Karen byli letos již 3x.

K tomu, abych napsal, kolik stojí vstupné, opráším trochu svoji paměť. Věc se má totiž tak. Byl jsem poprvé v Los Angeles v roce 2000 a už tehdy jsem tam zašel spolu se sestrou a kamarádem. Vstupenka tenkrát stála $35. Bylo to něco úžasného. Tenkrát pro nás to bylo jako být „v Jiříkově vidění“, pro našince, celou dobu zvyklého zamčeného bolševikem v kleci, nevyrazit paty za hranice byl tohle pro nás první velký výlet za velkou louži. Dodnes si vzpomínám, jak mi to hlava nebrala, co za úžasné věci tam měli. Jen ta jízda „Back to the future“, kdy vás posadili do makety toho Deloreanu na pístech a zvedli vás do výšky před plátno, kde vám promítali speciálně upravený film. Ten krám se s vámi celý hýbal a vy jste si připadali, jako byste byli součástí toho všeho…

No a pak jsem tam znova v roce 2003. To lupen stál $42 a já tam šel znovu. Tenkrát mým vrcholem byl Terminátor 2, alternativní konec, což pro studio natočil sám velký Džimík Cameron.  Je to film ve 3D a tenkrát to pro mne byl neskutečný zážitek. No a znovu jsme tam chtěli zajít v roce 2009, když jsme narazili na cenu $70. Tak to už jsme si nechali ujít. Z jednoduché algebry rázem zjistíte, že studio navyšovalo vstupné tempem, že každé dva roky to narazili o $7 výše.

V letošním roce to stojí $81, což jen potvrzuje daný trend a s tím se holt nic nedá dělat. Studio z něčeho žít přeci musí, ne? Zdražují všichni, tam my musíme také.

No tak si pojďme říci něco bližšího, co vás tam čeká, tedy pokud tam zavítáte. Za tedy „symbolickou cenu“ osmdesát jedna dolíků vás čeká spousta legrace, atrakcí, jízd, krátkých filmů a představení, zjistíte pár informací o životě studií a v neposlední řadě „hnusné žrádlo.“ Říkám záměrně hnusně, protože jíst tam opravdu nedoporučuji. Oproti Disneylandu je tohle IV. Cenová někde v Dobřanech na nádraží. Dal jsem si tam burgera a byl to hnus. Všechno jídlo tam je umělé, úplně to na něm vidíte a je vám z toho zle. Když vidím ty amíky, jak se tím cpou a zapíjej to všechno nápoji z postmixu a všichni si ještě přinesou vlastní kelímky, takové ty obří, skoro dvoulitrové a čepujou si to tam do bezvědomí…

Jídlo tedy jako jediné nedoporučuji, ať se každý raději nají předtím někde venku, nebo si přinese svačinu.

Ale jdeme na park jako zábavu. Park obsahuje atrakce, které jsou motivovány největšími fláky, co studio kdy vyprodukovalo jako jejich prezentaci a jako připomenutí jejich dosavadní práce. Lidé znají film a tak si ho chtějí
připomenout a jdou si projet jízdu. Ono jich tam zase není tolik, vzhledem k rozloze parku a jak jsem řekl, celý park se dá den v pohodě projít i když je narvaný. Já vám samozřejmě řeknu, co bylo pro mne největším zážitkem a obrázek si pak můžete udělat sami, pokud sem zavítáte.

 

Takže tedy, jako vůbec první doporučuji začít s projížďkou parkem autobusem. Hned po ránu, když vejdete, zajděte a sedněte na autobus, který vás proveze parkem na místa, kde se v minulosti i v současnosti nátáčeli/natáčejí filmy a seriály. Uvidíte všechny ty „sety“, kde se natáčely třeba např. Čelisti, Jurský park, King Kong atd. Jsou tam sety ulic v New Yorku, Itálie, Mexica, Motel, ve kterém Hitchcock natáčel Psycho a zkrátka se dozvíte hodně zajímavých informací o studiích. Pokud si připlatíte za lístek, vezmou vás i na skutečný „plac“, kde zrovna bude probíhat natáčení buďto nějakého filmu nebo seriálu. V průběhu jízdy se také dostanete do zbrusu nového tunelu, kde na vás bude čekat největší 3D 360° King Kong video, které pro vás speciálně připravil kdo jiný, než Peter Jackson. Úžasná zážitek, především pro děti.

 

No, a jakmile budete hotovy s projížďkou, můžete směle vyrazit na jízdy nebo představení. Každý máme jiný vkus a tak si tam každý něco najde.

 

Všude vás budou lákat na koupi upgradovaného passu, na který nemusíte stát fronty a klidně předběhnout. To je rozdíl mezi Studii a Disneylandem. V Disneylandu to funguje trochu jinak a popsal jsem to v jednom z minulých článků.

Co byste krom projížďky busem  určitě neměli vynechat:

Terminator T2 alternativní konec ve 3D.

Transformers ride – 3D

Special Effects Stage

Jurassic Park ride

Mummy the ride

Všude vám tam ukazují kolik bude trvat čekat na jednotlivá představení nebo jízdy a v kolik představení začínají.

Úplně běžný obrázek z jakéhokoli parku v Americe. Parkoviště kočárků. Nevím jak by to dopadlo u nás, ale zřejmě se tady nekrade.

Cesta busem kolem Studií. Pohled do údolí a na budovy, kde jsou jednotlivé scény. Ať už interiéry nebo exteriéry.

Jednotlivé budovy filmových hal. Některé jsou opravdu velké.

Maketa přistávacího modulu Apolla 13, film z portfolia Universalu.

V pozadí ta ohromná budova je Jurassic Park ride. Nastoupíte do velkého člunu, který pluje v plavebním kanále a vy se prodíráte jakoby světem Jurského parku. Na dnešní dobu už je patrnné, jak je to opotřebené, už to nemá ten tah na branku, chtělo by to vyměnit za něco nového, ale jenom ta budova musela stát balík. Je tam 78 stop vysoký "padák", kdy padáte s tím člunem vodním korytem jako na skluzavce dolů. 78 stop je nějakých 25 metrů a dodá vám slušnou rychlost. Já si vzpomínám, že jsme tam na to šli v tom roce 2000 a byli jsme z toho celý připontečkovaný, dole vás to docela ohodí vodou a vzpomínám si, jak tenkrát v tom roce akorát začali vyrábět eMeLka Medy. A oni v maskované, terenní verzi figurovaly v tom filmu a byla to jejich hlavní propagace. Tenkrát ten Med stál jako ukázka těsně před vchodem. Dnes už tam není...

Water World (tohle už je pěkně stará atrakce a nechávají jí tam zřejmě kvůli tomu, aby jim zaplatila tu sekeru, kterou nafasovali z výroby filmu. Ten v době svého vzniku v roce 1995 stál tenkrát neuvěřitelných $175 milionů a to jsou jen náklady na výrobu. Kde máte náklady na distribuci a reklamu…
Celkově vydělal sice taky kolem $175 milionů, ale když vezmete, že min. půlka jde do kin, tak tvůrci museli jít se sklopenou hlavou před majitele studia a bejt hodně uctivej k velebnosti, protože tohle byl velkej průšvih. Proto je tam od té doby taky ta atrakce a nestáhnou jí do té doby,  než to zatáhne právě tu sekeru. Jinak ale to představení je pěkné a stojí za viděnou. Ono je tam také pokaždé narváno a lidem se to líbí.

No a tohle je ukázka z představení Vodního světa. Stojí za vidění.

No až budete hotoví, tak si zajděte na City walk, což je promenáda hned vedle hlavního vchodu. Je to ulice plná obchodů se suvenýry, je tam toho spousta k vidění, taky multiplex.

Nedávno jsem viděl skvělý dokument Side by Side. Je to o to vývoji digitálního natáčení a jeho vlivu na filmový průmysl. Jak poslední dobou vytlačuje klasický celuloidový film. Moc pěkný dokument, kdo neviděl, doporučuji se na něj podívat. Hovoří tam spousty renomovaných režisérů. Mezi nimi i Jim Cameron. No a ten v jednom okamžiku mluví o tom, co kdy bylo ve filmech skutečné a co se fejkovalo.

Doslova říkal:

„Byla tam jakási zeď a za ní nic.

Bylo tam 30 lidí co stálo kolem.

Byl tam chlap s boom mikrofonem.

Byl tam další chlap, visící na žebříku a z kalhot mu čouhala prdel.

Byl tam falešný déšť.

Váš Exteriér noční ulice New Yorku byl interiér za dne v Burbanku.

Co kdy bylo vůbec reálné?“

A právě do těchto ateliérů v Burbanku se podíváte, pokud vyrazíte do Universal studií. Tak přeji příjemnou zábavu. I když je to především pro děti, svoje místo si tam najde každý.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Kohoutek | středa 20.3.2013 9:31 | karma článku: 15,00 | přečteno: 1214x
  • Další články autora

Tomáš Kohoutek

Zavítal jsem do JPL v Pasadeně.

Dnes se spolu podíváme do výzkumného ústavu, nebo laboratoře chcete-li, proudového pohonu ve městě La Canada Flintridge, poblíž Pasadeny v Kalifornii v USA se zabývá vývojem pohonných jednotek pro sondy a letouny „Národního úřadu

19.9.2016 v 22:48 | Karma: 15,21 | Přečteno: 424x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Americká Matějská pouť v San Diegu

Dnes se spolu podíváme do San Diega, resp. na úplný sever San Diega, Del Mar, kde hned na dálnici č. 5, spojující Los Angeles a San Diego se každý rok v červnu koná tzv. San Diego County Fair.

12.7.2016 v 0:57 | Karma: 18,45 | Přečteno: 590x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Otevřený dopis adventureovi-Pavlu Klegovi

Dlouho jsem nic nenapsal a tak to tentokrát bude jen psaní bez obrázků a to přímo jednomu člověku. Asi ho mnozí z vás znáte. Jmenuje se Pavel Klega.

9.7.2016 v 2:29 | Karma: 26,42 | Přečteno: 3371x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Harry Potter v Universal Studiích se brzy otevře

Vím, psal jsem o tom v roce 2013, ale musím se k tomu ještě jednou vrátit. Předně se chci omluvit za dlouhý výpadek mých blogů, ale nějak mne poslední dobou opustila psací múza.

4.4.2016 v 1:31 | Karma: 15,27 | Přečteno: 902x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Whole Foods - vysavač na peníze

Pojďme se dnes spolu podívat na jeden řetězec s potravinami tady v usa. Je drahý, je skvostný a jmenuje se Whole Foods.

22.11.2015 v 1:33 | Karma: 22,20 | Přečteno: 2511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Pašeráci v Indii lákali mladé na práci, skončili v ruské armádě. Organizátory zatkli

9. května 2024  7:36

Indická policie ve středu zatkla čtyři lidi napojené na mezinárodní síť pašeráků, která pod...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024,  aktualizováno  7:05

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor, se schází už v 7 hodin ráno, aby schválilo nominaci...

Víkend bude oblačný s až 22 stupni, od pondělí opět deštivo i bouřky

9. května 2024  6:58

Přímý přenos Konec druhého květnového týdne bude typicky jarní, poslední noc s přízemními mrazíky bude ta ze...

Izrael bombami zabíjel civilisty v Gaze, zdůvodnil Biden zastavení dodávek

9. května 2024  6:22

Izrael podle amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané Spojenými státy k útokům, při...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1481x
Los Angeles a nejen to pohledem stavaře a člověka co hledá...

Seznam rubrik