Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Shabu Shabu restaurant v LA

Dnes bych vám chtěl představit jedno místo, které budu velmi doporučovat, abyste navštívili, pakliže se někdy octnete v Los Angeles. Jedná se samozřejmě o jídlo, které tak všichni milujeme. Kdokoli z vás se někdy v budoucnu dostanete do LA a budete mít chuť na něco autentického s atmosférou, která vás pohltí a hlavně dobré jídlo, je na čase zajít do SHABU SHABU HOUSE.

Vchod do restauraceKooha

Jedná se restauraci (pokud to můžeme takhle nazvat) v samém centru Little Tokya, což je malá čtvť, nacházající se v downtownz LA. Jedna z věcí, kam by návštěvník měl zavítat je downtown a tak můžete spojit hned víc věcí dohromady.

Byl jednou jeden japonec, vlastním jménem Yoshinobu Maruyama, ale nikdo mu neřekne jinak než „Bossman“. Tento pán emigroval z rodného Japonska do Spojených států před třiceti lety. Po mnoha letech práce jako konzultant restaurace a mezinárodní obchodník se rozhodl, že je na čase představit Shabu Shabu Americe.

V japonštině, "Shabu Shabu" se doslovně překládá jako "šust šust" a odkazuje na techniky použité při přípravě pokrmu. Berete plátky hovězí svíčkové, tenké jako břitva a ponořujete je do hrnce s vařící vodou, tam se uvaří téměř okamžitě. K hovězímu masu dostanete navíc sortiment zeleniny, nudlí, a tofu, které také vaříte ve vodě a jíte to spolu s rýží.

Zatímco někteří říkají, že jídlo pochází z dob Čingischána, pokrm se objevil v rodné Ósace Maruyama na počátku 20. století. Bossman Maruyama otevřel Shabu Shabu restauraci v Little Tokyo, Los Angeles v roce 1991, a byla to první restaurace svého druhu v Americe. Nyní o 18 let později stále pokračuje "v představování japonské kultuře Americe," což Maruyama označuje jako svůj "hlavní účel".

Shabu Shabu má pouze 24 míst k sezení a to je celkem málo. Bar ve tvaru podkovy s posezením stejným jako na baru se stolicemi dominuje v přední části místnosti lesknoucím se kráječem na maso, který hrdě sedí hrdě vybočen na jednu stranu. Za půlkruhovým pultem jsou dvě řady kratších stolů s židlemi. Před každým sedadlem je topné těleso pro hrnce s vařící vodou. Na odvedení tepla 24 hrnců s vařící vodou slouží masivní kovový odsáváč visící nad celou délku baru.

Shabu Shabu má pouze jedno jídlo na menu a obsahuje talíř hovězí svíčkové, další zeleniny, misku rýže a omáčkami. Můžete si vybrat pouze jestli chcete větší nebo menší porci a jestli chcete libové anebo prorostlé hovězí. Pan Maruyama doporučuje ponořit hovězí maso ve vodě po dobu jedné vteřiny vařit, aby to bylo rare, dvě vteřina medium a tři vtřeřiny na well done.

Tady je pan Maruyama alias Bossman jak se na nás směje spolu s jeho svíčkovou.

Je velmi hrdý na výběr hovězího, který používá. Krásně mramorované USDA výběr Black Angus Ribeye, jak se svíčková označuje se ochladí těsně nad bodem mrazu, díky čemuž může být nakrájená na velice tenké plátky. Jak jsem ji napsal, mají jak libovou, tak prorostlou svíčkovou, ale pan Maruyama doporučuje prorostlou, která mnohem lepší chuť.

Hovězí maso nakrájené až po objednávce zajistí nejčerstvější možný produkt. Shabu Shabu spotřebuje a teď dobře poslouchejte mezi 750kg a 1000kg svíčkové týdně. Z toho si můžete spočítat kolik mu tam týdně projde zakázníků a kolik penež vydělá, když 1kg svíčkové se v restauraci prodává...všichni víme za kolik.  Vzhledem k tomu, že i větší ze dvou porcí na plátky na menu má patnáct plátků v protikladu k deseti u malé porce, a váží 150g nebo 100g, máte další číslo kolik porcí se prodá a je to číslo o to působivější.

Restaurace samozřejmě také nabízí vzít si neuvařené jídlo domů a z toho důvodu má dopředu připravené nakrájené mísy spolu s Ponzu omáčkou.

Každý, kdo jedl v Shabu Shabu ví, že místo je vždy plné a čeká se až dvě hodiny ve špičce. Ale lidé by nečekali tak dlouho, pokud by jídlo nebylo chutné. Bez ohledu na to, jak dlouho budete čekat, nebudete čekat dlouho na jídlo, jakmile si sednete. "Rychlejší, než McDonald" tvrdí Maruyama. A skutečně to tak je. Všude má vyvěšené cedule s nápisem „No cellular phone, no text messaging in the restaurant, please!“ On chce, aby se každej najedl tak rychle jak může a vypadnul, takové jsou pravidla a každý je kupodivu dodržuje. Není to tak, že si sednete a kdákáte celý večer o jedné cole.

Ceny jsou více než rozumné taky. Na oběd, deset plátků je $9.98, 15 plátků je za $12,83 a na večeři stejná porce stojí $14,08 dolarů, resp. $16,98.

Maruyama dělá jeho vlastní omáčky, tradiční Ponzu omáčku, stejně jako sezamovou omáčku, která má 27 ingrediencí a je speiálně pro americkou populaci.

Maruyama je také hrdý na svou kávu. Servíruje více než 100 šálků denně, všichno home made, říká hrdě, narozdíl od různých káv v plechovce, které si koupíte v obchodech, lemujících východní ulice na Manhattanu.

Sahbu Shabu nebylo vždy prosperující, rušno je tam až poslední léta. Maruyama často připomíná začátek, kdy business byl pomalý a klientela sestávala výhradně z Japonců. Nyní je tak různorodá, jako město Los Angeles.

A jak to tam chodí? Přijdete, musíte zajít dovnitř, setkat se s Bossmanem, kde napíšete svoje jméno na papír, počet míst a velikost a typ porce. Pak, pokud je plno tak čekáte. Dobu čekání si lidé většinou krátí naproti na venkovní zahrádce v malé hospůdce popíjením sake. Když nastane vás čas, Bossman pro vás příjde a vyzve vás, abyste šli dovnitř. On nás zná, resp. hlavně Karen a její přátele. Ty jsou ti, co tam chodí každý týden na večeři. Jsou tam štamgasti a tak je zná velice dobře všechny jménem. Jakmile si sednete, všechno jede jako podle not a vy se nestačíte divit.

Chutná to vynikajícně a ono vlastně celé to malé městečko má zvláštní atmosféru. Restaurace má zavřeno jedinný den v týdnu a to je pondělí, jinak má otevřeno od 11:30 do 21:30. Otevřeno je po celý rok a zavře na jeden poslední týden v prosinci, kdy každý rok letí domů do rodného Japonska navštívit rodinu. Bossman ale nemá vlastní děti a jak sám říká, až jednou umře, bude konec. Shabu Shabu zanikne.

A pak bude škoda. Pokud tedy někdy zvítáte do LA, Shabu Shabu je jedním z míst, kam je potřeba zajít a ochutnat tuto neobvyklou a autentickou záležitost. Já to vřele doporučuji.

Přesně tam jak sedí Bossman musíte zajít napsat svoje jménu na pořadový list a takovéto porce dostanete. Tak až sem někdy zavítáte, dejte mi vědět a sejdeme se, mě stačí říct a Shabu Shabu můžu kdykoli. Tak ahoj.

Jo a tady je adresa:

127 Japanese Village Plz Mall, Los Angeles CA 90012 (map)

Autor: Tomáš Kohoutek | pondělí 13.8.2012 6:45 | karma článku: 15,23 | přečteno: 1099x
  • Další články autora

Tomáš Kohoutek

Zavítal jsem do JPL v Pasadeně.

Dnes se spolu podíváme do výzkumného ústavu, nebo laboratoře chcete-li, proudového pohonu ve městě La Canada Flintridge, poblíž Pasadeny v Kalifornii v USA se zabývá vývojem pohonných jednotek pro sondy a letouny „Národního úřadu

19.9.2016 v 22:48 | Karma: 15,21 | Přečteno: 424x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Americká Matějská pouť v San Diegu

Dnes se spolu podíváme do San Diega, resp. na úplný sever San Diega, Del Mar, kde hned na dálnici č. 5, spojující Los Angeles a San Diego se každý rok v červnu koná tzv. San Diego County Fair.

12.7.2016 v 0:57 | Karma: 18,45 | Přečteno: 590x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Otevřený dopis adventureovi-Pavlu Klegovi

Dlouho jsem nic nenapsal a tak to tentokrát bude jen psaní bez obrázků a to přímo jednomu člověku. Asi ho mnozí z vás znáte. Jmenuje se Pavel Klega.

9.7.2016 v 2:29 | Karma: 26,42 | Přečteno: 3371x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Harry Potter v Universal Studiích se brzy otevře

Vím, psal jsem o tom v roce 2013, ale musím se k tomu ještě jednou vrátit. Předně se chci omluvit za dlouhý výpadek mých blogů, ale nějak mne poslední dobou opustila psací múza.

4.4.2016 v 1:31 | Karma: 15,27 | Přečteno: 902x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Whole Foods - vysavač na peníze

Pojďme se dnes spolu podívat na jeden řetězec s potravinami tady v usa. Je drahý, je skvostný a jmenuje se Whole Foods.

22.11.2015 v 1:33 | Karma: 22,20 | Přečteno: 2513x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1481x
Los Angeles a nejen to pohledem stavaře a člověka co hledá...

Seznam rubrik