Na skok na UFC

O tomhle posledním víkendu jsme zašli do Staples Centra, svatostánku LA Lakers a LA Kings, noblesní multifunkční haly v downtownu LA, kde se konal UFC live večer plnej zápasů.

Staples CenterKooha

Kdybyste se mě před rokem zeptali co UFC je, asi bych na to nevěděl odpověd. Cosi málo jsem věděl o MMA, ale UFC...“nula bodou“. Nebudu tady teď přednášet co všechno UFC představuje, páč do toho nebudu fušovat, ale malou zmínku přeci jen vypustím pro ty, co taky neví. UFC (Ultimate Fighting Championship) vzniknul v roce 1993 jako profesionální MMA organizace a od té doby udělal revoluční převrat s businessem v oblasti zápasů. Organizace chtěla přivést zápasy MMA do Spojených států a udělat na tom balík (samozřejmě). Do té doby se zápasilo v Brazílii, kde MMA bylo hodně populární, tzv. Vale Tudo (cokoli co jde). Cílem bylo najít Ultimátního zapasnického šampiona (UFC) s konceptem mít turnament složen z těch nejlepších bojovníků všech rozličných bojových umění včetně karate, jiu-jitsu, boxu, kickboxu, zapásníků, wrestlingu, sumo a ostatních bojových sportů. Vítěz by byl korunován šampionem. UFC začalo být okamžitě populární a raketový nárůst sledovanosti nastává v Brazílii a Japonsku.

Opravdový raketový růst co se týká zisků nastává v roce 2001, kdy UFC kupujou tři chlapíci a ti to celé povýšili na úplně novou úroveň. Od té doby je to nejrychleji rostoucí sportovní organizace na světě, produkující 30 live show ročně. Jedním z těch chlapíků byl a zároveň je presidentem UFC Dana White. (o něm bude řeč v zápětí). Co si budem povídat, v současnoti je UFC vysíláno ve 145 zemích světa v 19 jazycích. Je to obrovský business a je s podivem, že jsem a to narazil až v březnu letošního roku.

V březnu, konkrétně 9.3.2012 jsem úplně náhodou při procházení TV kanálů narazil na dokument o Bruce Leem. Jmenoval se „I am Bruce Lee“ a vysílala ho stanice SPIKE.

http://www.csfd.cz/film/315960-i-am-bruce-lee/

Stačila pouze 1-2 sekundy, aby na sebe dokument upoutal mojí pozornost. Výnikajícně zpracovaný dokument o legendě Bruce Leem jsem hltal do poslední minuty. Byl z produkce právě té televizní společnosti Spike a tady všechno opakují milionkrát, tak jsem si vyhledal kdy to opakují akoukal jsem na to znova, protože poprvé jsem neviděl začátek. Po shlédnutí jsem si řekl, že na to udělám české titulky a že je dám k dispozici lidem na net, aby si mohli lidé v česku taky vychutnat tak skvělý dokument. Anglické titulky ale nikde, prostě nebyly k dispozici. Tak jsem udělal komplet titulky v češtině a hodil na net někdy v dubnu. V tomto dokumentu se totiž mluví o UFC a tak jsem se k tomuto odvětví dostal. Mezi mnohými hosty tam mluví také výše zmiňovaný Dana White, coby president UFC, který je přesvědčen, že Bruce byl „otcem MMA“. Názor si můžete utvořit sami. Nicméně dokument byl alespoň pro mne tak poutavý, plný informací, které jsem do té doby vůbec nevěděl a plný doposud nevydaných záběrů s Bruce Leem.

Shodou okolností minulý týden vyšel BRrip dokumentu a s ním konečně po dlouhých 5 měsících anglické titulky. Já jsem ty své načasoval a doupravil právě na tuto BR verzi. Titulky jsou na www.titulky.com, takže kdo má zájem, může si to stáhnout.

No a tak se tedy vracíme zpět do minulé soboty, kdy jsme vyrazili do svatostánku Staples Center na show. Hala byla plná „po víčko“ a šli jsme si sednout když tu náhle jsme zjistili, že místa na kterých jsme měli sedět, jsou hned za podiem, které si postavila TV FOX, který celý večer vysílal živě. Odešli jsme tedy do zákaznického centra, vysvětlili situaci a oni nám bez řečí dali jiné lístky, které se posléue ukazálo, že byly lepší. Dohromady jsme viděli šest zápasů a byl to škvělý zážitek. Ne že bych prahnul po násilí, ale v hale to vřelo a mohli jste cítit tu atmosféru, když bojovníci jen trochu polevili v tempu nebo začali být neaktivní...lidé to dali hned hlasitě najevo. Já jsem samozřejmě také chvílemi koukal na stavbu oné haly a v tu chvíli se mi vybavilo jak jsem byl na poprvé v Sazka aréně při hokejovém mistroství, kdy se hala otvírala na západe ČR-Kazachstán, když jsme je tenkrát sice vyklepli 7:1, ale do finále jsme to tenkrát nedotáhli. Nicméně bylo to tenkrát 4:0 a já neviděl ani jeden gól, protože jsem měl oči neustále spočinuty na technickém provedení haly. No nic, to bylo takové odbočení...

Já jsem teď dám pár fotek jen tak pro navození atmosféry, asi nic víc k tomu nemám. Je to sport neustále na vzestupu, poutá to pozornost hodně lidí a je to všude kolem. A to všechno možná právě kvůli Bruce Leemu. A tak zakončím citací z oněho dokumentu:

Don't get set into one form, adapt it and build your own, and let it grow, be like water. Empty your mind, be formless, shapeless — like water. Now you put water in a cup, it becomes the cup; You put water into a bottle it becomes the bottle; You put it in a teapot it becomes the teapot. Now water can flow or it can crash. Be water, my friend.

Autor: Tomáš Kohoutek | úterý 7.8.2012 9:48 | karma článku: 8,21 | přečteno: 890x