Kultura nakupování v LA

Ahoj všichni, dlouho jsem se neozval. To proto, že jsem se utrhnul a někam zaletěl. A bylo to veliký, ale o tom napíši příště. Musím totiž nejprve zpracovat fotky z foťáku do poče. Dnes si dáme takovou malou oddychovku a to v podobě malého nahlednutí jak to vypadá tady v lepších krámech s potravinami, resp. se zeleninou.

Mě vždy fascinovalo, jak to mají jinde, jak je třeba možné vylepšit prostředí, ve kterém nakupujete a jak zlepšit kulturu nakupování. Pojďme se tedy společně na chvíli podívat jak to vypadá tady v LA. Předem bych chtěl podotknout, že tím nechci nějak házet klacky pod nohy české kultuře ani nějaké jiné, prostě se se mnou pojďte podívat na dva rozdílné pohledy a obrázek si můžete udělat sami.

Jo ještě než se podíváme na zoubek potravinám tak pro vás mám jeden barák na porovnání co se na něm událo za poslední půl rok. V jednom z prvních dopisů jsem vám ukázal tento budoucí dům:

Bylo to na cestě do downtownu a zřejmě nějaká nová administrativní budova, (who gives a fuck). Kdo si pamatuje, tak jsem psal o těch cca 15 mixech s betonem, čekajících v řadě za sebou na zpracovaní. Fotil jsem to 11.1.2012 a jel jsem kolem zrovna včera a podívejte se jak to vypadá dnes:

Co je na tom zajímavého. Pro normálního člověka asi celkem nic, řeknete si:  „barák jako barák a to kór tenhle“. Zajímavé je, že je celý kompletně ze dřeva. Podívejte se pořádně. Ten beton co tam lili byl na základy a samozřejmě garáže. Zbytek nahoru, tj. současných 6-7 pater je komplet ze dřeva. Není tam žádná žel. bet. Kostra, ...nic. Teď si asi říkáte a proč vám to ukazuju, co je na tom tak zajímavýho. No právě proto že je to ze dřeva, že s takovou rychlostí to postavili a pokud nebudou pokračovat vejš, tak do dvou měsíců se stěhujou nový nájemníci, to vám garantuju. U nás by se stavělo min. rok a půl a další půl rok dokončovačky a nedodělky. Navíc v zemi, v místě, kde je zemětřesení na skoro denním pořádku stavět věžák ze dřeva celkem normálka. Uvidíme, za dva měsíce tam zajedu a pořídím další fotku a přesvědčíme se jak na tom budou.Pojďme ale na mrkve. Tento první snímek je sekce zeleniny v řetězci zvaném Whole Foods. Pokud někdo z vás zavítá do Califormie a narazí na Whole foods, tak vězte, že je to jeden z těch dražších krámu s potravinama a pokud tam člověk bude imr nakupovat, tak mu to jen bude žrát dolíky z portmonky, protože to je zlodějna. Nicméně, já tam tak rád nakupuju... :)

 

Když se na tyhle dva snímky podíváte, tak je vám hned jasné, že je to někde úplně jinde než u nás v čechách třeba  Tescu. Tesco převážně na to všechno sere a jen to tam valej na paletách bez ladu a skladu. Asi si říkají, že je to stejně jedno, že to lidi koupěj tak jako tak. Tak tady by se přepočítali, tady jak už jsou lidi tak zhýčkaný by do takovýho krámu ani nepáchli, tady by Tesco v český podobě pochybylo. I když Tesco tady je, jmenuje se to tady Fresh and Easy. Fotku jak to tam vypadá nemám, páč tam nechodím, ale zajdu tam a potky pořídím jen tak na ukázku jak se Tesco v Améře snaží a jak to vypadá jinak než v Evropě.

Asi vás nebudu poučovat, že tam každá dvě minuty stříká ta mlha, aby osvěžila tu zeleninu, tady ještě doprovázená nahraným zvukem hromobití, aby upozornila kolemjdoucí o tom, že bude sprcha. Kolem těch regálů neustále poletují pracovníci obchodu a to tak, že jakmile něco vezmete do košíku a vypadá to jako díra v regálu, okamžitě přiskočí a díru „zacpou“ tak, aby to vypadalo imr plné. Prostě se nikdy nesmí stát, že byste civěli do díry v regálu, prostě nesmí. Jsou na to trénovaní a každý má na starosti jinou sekci obchodu.

Tady je z toho samého obchodu sekce s pívem. Podívejte kolik druhu píva tam lze zakoupit. To by člověku jen přecházel zrak.

Teď škoda, že nemám ostatní sekce, ale ono to takhle snad na začátek stačí. Jeden celý regál například mají pro tzv. „bulk seeds“ to znamení, že prodávají všechny možné druhy ořechů,  semen,  sušeného ovoce a bulk znamená, že to mají v kontejnerech a vy si naberet kolik chcete. Mají prostě všechno, chcete ořechy...mají všechny možné existující druhu na které pomyslíte.

Ale pojďme jinam. Tohle jsou jiné, řekněme proti Whole Foods chudobky krámy, takové ty organic zdravá výživa krámy. Dva na porovnání zase s českými obchody a zase jen zelenina.

Říkám vám, že v tomhle je máme v čem dohánět. Otázka je, jestli to lidi u nás, nebo alespoň většina vůbec chce. Copak je většina lidí u nás takový ty salámisti, kterejm je to jedno???

Já vám těd něco ukážu... J Na porovnání, abyste neřekli, že jsem příliž moc zhejčkanej a že nakupuju jen v předraženým krámě. Já vám rozumím co si asi myslíte a mě je jasný, že v takovým krámě jako je Whole Foods, kde například u nás byste řekli obyčejnej chleba, tady ho nazývaj organic bread stojí $6, což je český koruny 120 Kč...obyčejnej chleba, mozarella sýr $6 a u nás 30 Kč. Ty ceny tady z toho důvodu, že tady se spousta produkce vyhazuje, páč to lidi neskoupěj a bohužel pro takový lidi v Africe, který hladověj a ani nevědí, že se tady třeba 50% produkce hodí do koše. Nicméně těch 50% do koše musí něco zaplatit a proto tak vysoké ceny. I tady v Californii neni všechno celoročně a tak se spousta věcí dováží jako všude jinde a hrajou si tady na organicu jako sviň a lidi jim na to skáčou. Pak si doma povídají jak je to velkej rozdíl, dyž jedí organic římskej salát oproti obyč.

No abych vám tedy ukázal ten rozdíl a chytli jste se za pusu a začali o tom přemýšlet. V LA je jedno místo pro evropana zvlášť zajímavé a pro takovýho bavoráka s řidítkama obzláště. Jmenuje se to Alpine village a je to plné německé komunity. Nachází se to v Torrance a je v podstatě jeden celý blok na kterém je market, kde prodávaj evropské produkty, obrovské parkovistě a blešší trh na kterém prodávají lidé jeté věci. Jednou za rok se tady pořádá October fest, všichni určitě znáte z Bavorska a zajímavostí je určitě i to, že tady byl několikrát i náš mistr Karel Gott. Pozvali ho sem právě němci, žijící tady, aby jim tam zaspíval. Já tady byl na tom October Festu v roce 2003 a byla vám tom velká akce. Celý to pakroviště bylo pod stany a pívo teklo proudem. Tady je market, jak vypadá zvenčí.

Když sem pozorně podíváte, tak na té fotce uvidíte zrovna jednoho „řidítkáře“ zpívat německý songy. Stojí tam za piánem a lidi mu to žerou...zkrátka pecka.

Úplně, jako kdybyste byli v Německu v nějaké vesničce. Ten paťák v tom béžovém svetru je můj kamarád, Tom Janoušek. Psal jsem o něm v předchozích dopisech. Pán, co je v LA od sedmdesátých let a co se podílel na budování české komunity tady v LA. Všichni ho znají, alespoň jeho věková kategorie a můj jediný český kamarád, kterého v současnosti tady poblíž mám.

Tak a teď sledujte jak vyoadá takový obyčejný krám v Alpine Village. Když jsem to viděl, připadal jsem jako u nás a vrátilo mě to do sociku, kdy všechny regály hrály monotónní barvy a vzhled. Takový je pohled bohužel i dnes v mnoha obchodech u nás v čechách a fakt, že je víc jak dvacet po velkým tresku nehraje roli a čas se nám zastavil. Pro mne v tu chvíli ale byl zvláštní okamžik, páč mi to připomnělo jak to u nás vypadá. Ten mák, ty pytlíky s mákem co vidíte na jedné z fotek stojí 5 dolíků, ta ryze česká becherovka stojí 30 a zlatá kuželka, pívo...Plzeň 1,69. Vedle mají jídelnu, kde dostanete gulášzupe a pravým chlebem na který jsem zvyklej, dostanete víneršnicel s jejich bramborovým salátem, zkrátka takové potěšení pro našince, který zase objevil kousek ameriky.

Zkrátka Alpine village stojí za návštěvu, ne tedy pro toho kdo přijel na týden, ale pro člověka co tady žije. Doufám, že jste si alespoň trochu udělali obrázek o kultuře nakupování potraviny, i když to zase takový kurz z mí strany nebyl. Příště až budu mt dost materiálu, tak si povíme o hamburgerech. Jako milovník hamburgerů dělám průzkum který pro men představuje vrchol, nebo alespoň velmi kvalitní. Už jsem toho prošel dost, ale stále miliony míst stojí za návštěvu. Můj názor samozřejmě nebude objektivní, páč jak říka Mickey Rouke: „Everybodys´s chin is different“ (každá huba je jiná) a tak co může chutnat mě, nemusí každopádně chutná vám, ale alespoň vám vyselektuju to nejhorší a to nejlepší. Jednu věc vám řeknu rovnou. Je tomu osm měsíců co jsem momentálně tady a za celou dobu jsem ani jedenkrát nebyl u MacDonalda, KFC a Burger Kinga. Tyhle tři lahůdky obcházím obloukem a je až s podivem, že jsem to vydržel tak dlouhou dobu, páč když jsem byl ještě v čechách, byl jsem tam pečenej vařenej. Tady mám ale strach ze všech modifikovanejch potravin, zejména Mac je v tom příšernej. Tady maj na suroviny úplně jiný normy než v EU. Tak se mějte a hned na druhý den ahoj, pokusím se sesmolit hned něco zítra jestli bude čas.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Kohoutek | pondělí 9.7.2012 10:34 | karma článku: 16,19 | přečteno: 2078x