Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kde se v LA dobře a lacině najíst č. 2 - Portos

Dnes při pátku jen tak v rychlosti se podíváme na další z míst, kam byste mohli zavítat při návštěvě LA a to především kvůli jídlu. Bude to krátké, ale přes víkend to hodlám dohonit a dopsat dva články. Toto je můj čtyřicátý pátý blog od doby, kdy jsem se přestěhoval do LA. Za tu dobu jsem poznal, mohu říci, docela dost a tak když vás někam pošlu, tak je to zaručený.

Kooha

Dnes si tedy povíme o jednou cukrářství a pekařství. Česká člověk miluje pekařství, bez bílého chleba ani ránu, co? O cukrovinkách ani nemluvě. Je tady jedno místo, které je jako stvořené pro vás. Vlastně jsou tři, rozesety po velkém LA.

Tady jsou všechny tři pěkně pohromadě na mapě, kde je můžete nalézt:

https://www.google.com/search?q=Porto%C2%B4s&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox-a&channel=sb

O co jde? Jmenuje se to Porto´s Bakery and Cafe a je to Kubánské pekařství., které začalo svoji úspěšnou dráhu  v roce 1960, kdy sem do Californie emigrovala jedna kubánská rodina. Jejich příběh sem psát nebudu, můžete si ho přečíst na jejich webu a není to ani podstatné. Co podstatné ale je, že je to hell of bakery (v čertu pekařství). Co já mám zkušenost s americkým cukrovím nebo sladkosti, tak je to šrot nad šrot. Já to ani nemůžu jíst, je to hnus, je to jako když jíte cukr. Všechno chutná stejně, všechno je odporně sladké a tak nějak „rich“, to znamená, že po pár soustech toho máte dost a tak nějak vás to zalepí. Já mám rád takové ty lehké dorty, po kterých vám není špatně. Takové to evropské pečení. A tak to přesně je u Portos. Byli asi pod vlivem evropanů anebo resp. se k nim nikdy nedostala ta americká hnusota. Tak či tak, body pro mě a já jsem tam pečenej vařenej. Hned uvidíte proč.

Jak už jsem napsal, je to jeden majitel, tři restaurace a pro vás, pokud se budete řídit mojí radou a náhodou se tam vydáte, tak pro vás bude asi nejlepší ten v North Hollywoodu (na mapě je pod značkou C). Ten je kousek od všech těch filmových studií a hlavně zábavním parkem Universal Studios. Taky je asi minutu autem od domu, kde bydlí rodiče Karen.

Všechno co tam mají je děsně dobrý a hlavně levný. Momentálně se tam zastavuji dvakrát do týdne na oběd. Mají výtečné sendviče. Když si dáte sendvič, pití a zákusek, tak se vejdete do 10 dolarů a to je velmi dobré. Mnohonásobně lepší, nežli hnusota u Mekáče. Takže já si dávám buďto Feta cheese sendvič nebo Hot pastrami. K tomu Cream horn a dvojku freshe (čti freše). S tím freshem si připadám jako Mazánek, kdy ještě jezdil do starý práce a vždycky hlásil: „Ráno přijdu, dám si dvojku freshe, káves…“

No abych vám to taky ukázal, tak se na to pojďme podívat.

Takhle to vypadá uvnitř. Tady je zrovna jedna část, kde se objednává a platí. Za tou skleněnou vitrínou jsou dorty, vzadu za tím velkým oknem jsou paťáci, co připravují sendviče.

Foceno ze stejného místa, ale otočil jsem se o devadesát stupňů doprava. Můžete vidět vchod s postmixem napravo. Úplně vlevo to není vidět, ale tam je tam pokladna s vitrínou s dorty.

Foceno z druhé strany. Tam ´plně vzadu je pak jídelna, stoly, kde si můžete sednout, pokud chce jíst uvnitř. Tady vepředu je pak sekce, kde si vyzvednete veškeré nápoje.

Foceno ze stejného místa, jako předchozí fotka, ale zase otočeno o devadesát stupňů vpravo. Vlastně je celá restaurace ve tvaru písmena L. Dvě dlouhé nudle v úhlu 90 stupňů. Uprostřed je pak vlastní zázemí pekárny, kde se to všechno vyrábí a zázemí personálu. Můžete vidět nezbytné usměrňovače fronty, protože je to tady vesměs po celý den „po víčko“ lidma. Pokud přijdu nevhod a je to tam po víčko, taky se stane, že čekáte 20-30 minut, než se dostanete na řadu. Většina zákazníků je kubánské národnosti. To poznáte okamžitě. Oni jsou tak jiní, odlišní. Zbytek jsme pak všichni ostatní. :D

Oni se tady sdružují a tak nějak podporují svoje krajany. Je to od nich hezký.

No a tady můžete vidět, co já jsem si dal tento týden. Hot pastrami sendvič. Je to v podstatě nakrájená horká šunka, ale je jí tam morda, prostě kopec spolu s okurkou, majonézou a hořčicí ve francouzské bagetě. Vynikající záležitost. Kdo jste ještě nikdy neměl…must vyzkoušet. Za bratru $5.25.

Mrkejte sem: http://www.portosbakery.com/cafe/sandwiches/all

A tady je můj, chcete-li lehký oběd. Hot pastrami sendvič, 250ml freshe (neboli čerstvě vymačkaného pomerančového džusu) a cream horn (u nás by to byla kremrole? Už ani nevím, je to trubička, naplněná šlehačkou).

No nic, tak to je. Podívejte se a názor si utvořte sami. Prostředí na Ameriku velmi pěkné, řekl bych nadstandartní, udržované, čisté. Žádné „light“ výrobky, všechno příroda. Třtinový cukr, žádné náhražky, tak to má být. Nebudu to nikomu vnucovat, ale pokud se vyskytne kolem, je dobré sem zajít. Fakt všechny ty fast foodu tady kolem jsou hrob a už jenom pohled na ně, jak to uvnitř vypadá a je člověku jenom zle. U nás doma tomu tak není, tam všechno nedávno teprve přišlo a všechny ty restaurace jsou relativně nové. Tady to funguje všechno už desetiletí, nikdo do toho nikdy nedal ani „-ká“ a podle toho to taky vypadá. Všechno špinavý, unavený, použitý. Vůbec nechápu, jak tam lidi pořád choděj. Za celou dobu, co jsem tady, jsem ani jednou nebyl Mekáče a je mi fajn.

Ostatně pokud sem zajdete a budete jíst uvnitř, dostanete navíc opečené tzv. plantain chips. To jsou opečené, tenké plátky banánu. Jednou jsem si ten banán koupil a naletěl jsem. Tehdy jsem nevěděl k čemu byl. Byl děsně tvrdej a já myslel, že dojde. No nicméně ani po pád dnech se k tomu neměl, tak jsem ho oloupal a nedal se jíst. Dodnes si pamatuju, že jsem ho vyhodil a nadával si, jak jsem vopuchnul vo vo dolík. Nevěděl jsem, že je to speciální banán na opekání. Tak teď už to vím. No a dají vám to tady, pokud budete jíst uvnitř. Je to jakási kompenzace mezi daní, pokud si to berete sebou a pokud jíte uvnitř.

No tak je vše, přátelé. Zase jste se, doufám, něco nového dozvěděli a budete moudřejší, pokud sem někdy vyrazíte. Kubánci za to stojí, mají to dobrý a dokud mě to neomrzí, budou mě tady mít pečenýho, vařenýho.

Autor: Tomáš Kohoutek | pátek 4.4.2014 8:40 | karma článku: 13,55 | přečteno: 584x
  • Další články autora

Tomáš Kohoutek

Zavítal jsem do JPL v Pasadeně.

Dnes se spolu podíváme do výzkumného ústavu, nebo laboratoře chcete-li, proudového pohonu ve městě La Canada Flintridge, poblíž Pasadeny v Kalifornii v USA se zabývá vývojem pohonných jednotek pro sondy a letouny „Národního úřadu

19.9.2016 v 22:48 | Karma: 15,21 | Přečteno: 424x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Americká Matějská pouť v San Diegu

Dnes se spolu podíváme do San Diega, resp. na úplný sever San Diega, Del Mar, kde hned na dálnici č. 5, spojující Los Angeles a San Diego se každý rok v červnu koná tzv. San Diego County Fair.

12.7.2016 v 0:57 | Karma: 18,45 | Přečteno: 589x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Otevřený dopis adventureovi-Pavlu Klegovi

Dlouho jsem nic nenapsal a tak to tentokrát bude jen psaní bez obrázků a to přímo jednomu člověku. Asi ho mnozí z vás znáte. Jmenuje se Pavel Klega.

9.7.2016 v 2:29 | Karma: 26,42 | Přečteno: 3371x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Harry Potter v Universal Studiích se brzy otevře

Vím, psal jsem o tom v roce 2013, ale musím se k tomu ještě jednou vrátit. Předně se chci omluvit za dlouhý výpadek mých blogů, ale nějak mne poslední dobou opustila psací múza.

4.4.2016 v 1:31 | Karma: 15,27 | Přečteno: 902x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Whole Foods - vysavač na peníze

Pojďme se dnes spolu podívat na jeden řetězec s potravinami tady v usa. Je drahý, je skvostný a jmenuje se Whole Foods.

22.11.2015 v 1:33 | Karma: 22,20 | Přečteno: 2511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:28

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1481x
Los Angeles a nejen to pohledem stavaře a člověka co hledá...

Seznam rubrik