Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kde se v LA dobře a lacině najíst č.1 - The Old Spaghetti Factory

Tak ještě jednou odbočíme, protože se spolu podíváme do jedné restaurace. Dnes jsme spolu s Karen zavítali opět po nějakém čase do jednoho řetězce restaurací, zvaného The Old Spaghetti Factory. Jak už název sám napovídá, je vám všem jasné, čím je tato restaurace vyhlášená. Ano, těstovinami.

Uvnitř restaurace je tmaKooha

Dnes pro vás nemám připravenu historii podniku, anebo proč by to mělo být tak dobré, ne nic takového… Je to prostě obyčejná, levná žrádelna. Ale proč o ní píšu? Chtěl bych o tom ztratit slovo proto, protože se vám to třeba bude hodit při vaší cestě do Améry. Mám totiž zkušenost s lidmi, co sem přijedou, že o americkém jídle vědí tak akorát to, že se tady jí Burgry. Tudíž Čech, když přijede a je tady dejme tomu týden, tak jediný místo, kam se jde najíst, je McDonald. Tam si dá hamburgera, protože má pocit, že ví, co si dává. Anebo jde někam do restaurace, kde je hodně lidí a tam si dá….hamburgera (ano čtete správně, sice to není přímo ta tovární hnusota, ale ve finále je to ve většině případů nemlich to samé). Po týdnu žraní hamburgerů už vám to pak leze krkem. Ono taky co taky v té Améře jíst…?  Já bych vám chtěl postupně představit pár míst, o kterých si myslím, že byste měli vědět a popřípadě využít, až sem jednou pojedete.

Místa, která vám představím, budou většinou v LA a jeho okolí, ale vy si s tím vystačíte. LA je veliké a možnosti, kde se dobře a hlavně levně najíst se hledají těžko. Tak pojďme se na jedno takové místo podívat.

Jmenuje se The Old Spaghetti Factory a jak už jsem napsal výše, jeho hlavním tahákem jsou špagety. Čech špagety docela rád, bych řekl. Obzvláště děti, třeba takové špagety bolognese, ty to milují a nejí nic jiného. Jaké máte zkušenosti vy? Na tomhle místě mají na jídelníčku tedy pouze těstoviny a nic jiného. Moje žena Karen tohle místo přímo miluje. Brali jí sem její rodiče, už když byla malá a víceméně na tom vyrostla. Měli jednu z jejich restaurací přímo vedle domu, kde bydleli. To bylo v Hollywoodu, to byla taky jediná restaurace přímo v LA. Tu v roce 2007 nečekaně zavřeli a od té doby jsou odkázáni na dlouhé cestování, pokud tam chtějí zavítat. Ony jsou ve velkém LA sice tři další, ale ty jsou rozesety daleko od místa, kde teď bydlí a jet jen tak hodinu autem, abyste se najedli se moc často nevyplatí. Spaghetti Factory není jen otázkou Californie, ale nachází se po celých USA a vlastně to byl podnik, který vznikl roku 1969 v Portlandu, státu Oregon. Dnes má po celých státech pár desítek restaurací a neustále je rozšiřuje. Je to rodinný podnik, spadající do první desítky nejoblíbenějších řetězců restaurací.

Abych vám taky trošku popsal, jak to tam chodí, abyste nebyli za takzvané „vokurky“. Funguje to celé jako menu, to znamená, že za jednu cenu dostanete komplet všechno. Počínaje nápojem (čaj, káva, nealko, ledový čaj, teplý nápoj), polévka nebo salát, celý bochník teplého chleba s máslem, hlavní chod a na závěr zmrzlina. A tohle všechno bratru za $10,95. No není to cena přímo lidová. Já myslím, že za to všechno, co vám dají, je to pecka cena. Můžete si samozřejmě naporoučet překrm navíc, jiné hlavní jídlo (něco jiného, než těstoviny…třeba lasagne, kuřecí steak atd.), nebo dort jako zákusek a to pak platíte navíc. My ale vždycky šli jen do menu.

Já vám doporučuji, co já si dávám. Ledový čaj (bezedné dno), bochník chleba, salát (se zálivkou creamy pesto), a teď…jako hlavní jídlo si většinou dávám název „The Manager’s Favorite“ (managervo nejoblíbenější). To spočívá v tom, že si můžete vybrat ze dvou druhů omáček. Ještě předtím, než vám prozradím moji volbu, tady máte seznam všech druhů omáček:

  1. Rich Meat Sauce…dejme tomu, že to považujte něco jako bologneskou omáčku
  2. Mushroom Sauce…houby v rajčatové omáčce
  3. White Clam Sauce…bílá ze škeblí, moc dobrá
  4. Italian Sausage with Meat Sauce…tady dostanete celou velkou klobásu s masovou omáčkou
  5. Sicilian Meatballs…dvě velké masové koule v rajčatové omáčce
  6. Marinara Sauce…obyčejná rajčatová omáčka
  7. Mizithra Cheese & Browned Butter…a na závěr to nejlepší, tohle je omáčka, kterou určitě budete chtít a proč?...hned se to dozvíte

A teď, je jasný, že porce se skládá z těstovin. Ty jsou daný, každej je má stejný, jak přes kopírák (pokud si tedy nedáte gluten-free) a na to vám kydnou omáčku dle vašeho výběru. Číšník nebo servírka se vás pochopitelně zeptají, jakou chcete omáčku. Vy máte na výběr buďto jen jednu omáčku na celé těstoviny nebo už výše uvedený „The Manager’s Favorite“, kde si vyberete dvě omáčky a na talíři vám přinesou dvě omáčky. Nebo je to poslední možnost, tzv. „Pot Pourri“, což budete mít na výběr ze čtyř omáček. Nezapomeňte, vždy vybíráte z výše uvedených 7 základních druhů. Nemají ani více, ani méně. Tím váš talíř rozdělí na čtyři části a v každé na vás bude koukat jiná omáčka. To jsem si z kraje dával a možná to doporučím cestovatelům, kteří se tady octnou poprvé a chtějí si to všechno ochutnat. Pro mne, ale jakožto místňáka to nemá cenu a raději se pachtím pouze se dvěmi, ale o to víc si pochutnám. Která je tedy ta nejlepší. Každého jeho věc, ale ze všech nejlepší a nejslavnější je omáčka č. 7. Jedná se o jejich vůbec nejúspěšnější věc, a pokud si jí dáte, budete mi líbat ruce. Je to sýr, dovážený z Řecka s máslem a má to nesmyslnou chuť. Ostatně tady máte o tom krátké info: http://www.osf.com/mizithra/

Jelikož si tedy dávám The Manager’s Favorite, mám tedy na výběr ještě jednu omáčku. Dříve jsem si dával White Clam Sauce, ale po Fukusime si dávám na čas pauzu od sea food, tak si povětšinou dávám Mushroom Sauce. Jde o tom, že většinou já základ těchto omáček rajče. Rajče je v omáčkách č. 1, 2, 4, 5,a 6. Dávat si pouze č. 6 je nesmysl…vyhozený peníze. Takže samozřejmě nějakou jinou. Pokud chcete maso, tak č. 1, pokud houby, tak č. 2 atd. Já si poslední dobou dávám tu houbovou a je to cajk. Mezitím vám dolijí ledový čaj, mírně pokdákáte u stolu o tom, jak se změnil vás politický postoj k Sudánu a nakonec  to dorazíte zmrzlinou. Dají vám do misky jeden kopeček zmrzliny. A to je vše přátelé, tak to tam chodí. Za jedenáct baků se najíte k prasknutí, což je na LA skvělá cena (když uvážím kolik toho dostanete a v jaké kvalitě). Nemusí furt žrát tu hnusotu, kde se vám po pár dnech dělá blbě jen při pomyšlení, že tam znovu jdete.

A teď, celé je to divadlo. Uvnitř je neustále tma, všechno je to udělané ve stylu divokého západu devatenáctého století, všechny ty restaurace vypadají uvnitř podobně, ve všech je uprostřed velká stará tramvaj a všechno je ze dřeva. No ostatně podívejte se sami.

V ní jsou normálně stoly a vy si tam můžete sednout.

Toto je vstup, kde je imr tlačenice a je jasné, že se musíte nejdříve nahlásit, vaše jméno a kolik vás je. Ve většině případů musíte pár minut čekat, než vás usadí, pakliže si nesednete na bar, kam můžete jít ihned bez čekání.

Možná se vám to může zdát až moc ujeté, ale tak to tam funguje po desetiletí a s úspěchem. Mají tam mraky lidí na place a všechno odsýpá velkým tempem. Od chvíle, kdy si objednáte, až po zmrzlinu to moc dlouho netrvá. V tom je to dobré.

V současnosti jsou ve velkém LA celkem tři restaurace. Jedna je v městě Duarte, to je na severu LA, hned vedle freewaye č. 210. Je to přímo na cestě do Las Vegas, takže pokud se pojedete podívat do Vegas, nebo z něho pojedete, doporučuji zajet na oběd nebo večeři. Další je na jihu, ve městě Anaheim. Je to hned vedle Disneylandu. Tudíž, pokud s dětmi pojedete do tohoto zábavního parku…opět, nepromarněte šanci zaject na těstoviny za pusinku. Třetí a poslední v LA je již ve zmiňovaném Newport Beach. Tam jsme ostatně s Karen dnes byli. Odtud se jezdí na pozorování verlyb a tak znovu, pokud pojedete na verlyby, must se na cestě zastavit na Mizithru!!! Přijeďte sem, hned vedle je česká cestovka http://www.harbor-travel.com/index.html

Zdravím do Newport Beach, snad se někdy zase uvidíme. A to je vše co jsem vám chtěl o tomhle napsat. Nic světoborného od toho nečekejte, ale jak už jsem napsal, velmi levně a kvalitně se najíte a hlavně si odpočinete od těch všudypřítomných burgrů. V některém z dalších blogů se podíváme na jiná, další dobrá místa, kde se dá za levno a dobře najíst.

Autor: Tomáš Kohoutek | pondělí 31.3.2014 7:00 | karma článku: 14,06 | přečteno: 932x
  • Další články autora

Tomáš Kohoutek

Zavítal jsem do JPL v Pasadeně.

Dnes se spolu podíváme do výzkumného ústavu, nebo laboratoře chcete-li, proudového pohonu ve městě La Canada Flintridge, poblíž Pasadeny v Kalifornii v USA se zabývá vývojem pohonných jednotek pro sondy a letouny „Národního úřadu

19.9.2016 v 22:48 | Karma: 15,21 | Přečteno: 424x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Americká Matějská pouť v San Diegu

Dnes se spolu podíváme do San Diega, resp. na úplný sever San Diega, Del Mar, kde hned na dálnici č. 5, spojující Los Angeles a San Diego se každý rok v červnu koná tzv. San Diego County Fair.

12.7.2016 v 0:57 | Karma: 18,45 | Přečteno: 589x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Otevřený dopis adventureovi-Pavlu Klegovi

Dlouho jsem nic nenapsal a tak to tentokrát bude jen psaní bez obrázků a to přímo jednomu člověku. Asi ho mnozí z vás znáte. Jmenuje se Pavel Klega.

9.7.2016 v 2:29 | Karma: 26,42 | Přečteno: 3371x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Harry Potter v Universal Studiích se brzy otevře

Vím, psal jsem o tom v roce 2013, ale musím se k tomu ještě jednou vrátit. Předně se chci omluvit za dlouhý výpadek mých blogů, ale nějak mne poslední dobou opustila psací múza.

4.4.2016 v 1:31 | Karma: 15,27 | Přečteno: 902x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Whole Foods - vysavač na peníze

Pojďme se dnes spolu podívat na jeden řetězec s potravinami tady v usa. Je drahý, je skvostný a jmenuje se Whole Foods.

22.11.2015 v 1:33 | Karma: 22,20 | Přečteno: 2511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1481x
Los Angeles a nejen to pohledem stavaře a člověka co hledá...

Seznam rubrik