Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jižní spojka v Los Angeles

Zdá se vám to nějak povědomé? Zřejmě ano, název jsem si půjčil z naší všem známé Jižní spojky v Praze. Každý se určitě s Jižní spojkou někdy setkal. Kdo používá Prahu jako transit, je to ostatně zatím jediná silnice na překonání Prahy. Jednimi nenáviděná, zatracovaná silnice, která je „po víčko“ během dne a špiček a druhými zase nenahraditelná, rychlá spojka v době nočního klidu nebo o prázdinách. Tak či tak, nic s tím zatím udělat nemůžeme, páč alternativa v podobě velkého okruhu je v nedohlednu. Jsem zvědavý, jak dlouho bude Suchdol bojovat za zdržování celého projektu.

Dálnice 110Wikipedia

No nic, o Praze jsem psát nechtěl. Co má Jižní spojka z Prahy společného s touto? Správným názvem Interstate 110, Arroyo Seco Parkway. Celá dálnice má přes 53km a táhne se z Pasadeny dolů na jih až k poběčí do San Pedra.  Ostatně vidíte to na obrázku, kde dálnice je vyobrazená červenou barvou

My si dnes ale bude povídet jen o její části, ne významnou svojí délkou, ale zato působivějším a hlavně historickým vývojem. Naše část, o které vám budu vyprávět je vlastně jejím koncem, i když se postavila jako první. Jedná se o úsek z Pasadeny do downtownu LA. Úsek je dle kilometrovníku mezi 38km-53km.

Jde o jednu z prvních „dálnic“ v Californii a jejím cílem bylo dostat bohaté lidi z Pasadeny rychle do centra LA. O výstavbě se začalo uvažovat už v roce 1924 minulého století, ale přípravy a výstavba se táhly a tak se začalo až v roce 1933 s tím, že úsek byl otevřen až v roce 1940. Určitě je vám jasné jaké požadavky dle tehdejších vozidel byly a tím návrhová rychlost, šířka jízdních pruhů, zatáčky pouze z kružnice, na přechodnice zapomeňte atd. Prostě se v tehdejší době vybudovala dálnice  na káry typu Lincoln, Ford, Pierce-Arrow, Rollce-Royce, Bentley, Mercedes atd. Dovedete si jistě představit, jakých rychlostí tehdejší auta dosahovala a tedy na jakou rychlost byla dálnice naprojektovaná. Tihle zbohatlíci se potřebovali nějak rychle dostat z místa kde bydleli do práce, do centra města, kde měli business. No a tak se postavila dálnice, která  by v dnešní době neobstála a ani by se nemohla z bezpečnostních důvodů postavit. Naprosto nevyhovuje současným standartům. To jí ale v žádným případě neubírá na kráse. Tady je krásná paraela s naší Jižní spojkou v Praze, ale uvidíte sami.

Abych dálnici trochu popsal. Když jedete z centra a vyrazíte, hned na začátku vás čeká sestava tunelů, která je z architektonického hlediska velmi pěkná. Jedete soustavou 4 tunelů, které po cca 100 navazují jeden na druhý. Nevím proč tomu tak je, ale nejšpíš kopírují terén a protože v cestě byly 4 kopce, tak je zkrátka prokopali. Je zajímavé, že v opačném směru tunel není ani jeden. Takhle to vypadá.

Úplně to vypadá jako zvířecí koridory, přechody pro zvěř, páč ty kopce jsou jako vlny jeden za druhým. Když tím ale projíždíte, tak je to úchvatné. Jedna z věcí, kterou doporučuji při návštěvě LA vidět. Ať vás tím někdo proveze.

No a dál to pokračuje ve třech pruzích až na konec, přičemž rovné úseky napojují kružnicové oblouky. Přechodnice tady neexistují. (Odbočení na vysvětlenou. Přechodnice je křivka proměnné křivosti umožňující plynulý přechod mezi úseky trasy s různou křivostí. Nejčastěji mezi přímým úsekem, jehož křivost je nulová, a obloukem, jehož křivost je rovna převrácené hodnotě jeho poloměru, ale i mezi oblouky různých poloměrů. U silnic se používá tzv. klotoida, u železnic kubická parabola, pokud to nezměnili a třeba u takových vodních toků se používá lemniskáta, ve strojařině je to zase evolventa atd.). Co je na tomto úseku dálnice ale nejzajímavější jsou její nájezdy a výjezdy. Přirovnal bych je k nájezdu, který znáte z Prahy u křížení Jižní spojky a magistrály. Oblouk a zrychlující/zpomalovací dráhá v podtstě minimální. Napastuji sem pár obrázků na vysvětlenou.

Tady třeba je nájezd, kde auta musí čekat na správné okno, kdy zrovna nikdo nejede a par vyrazit rychlostí blesku, aby nabrali rychlost.

 Max. rychlost je stanovena na 55mph, což je na naše jednotky cca 90km/h a třeba tady pokud někdo nedá blinkr, tak ten za ním má pernou chvilku to ubrzdit.

Další z mnoha nájezdů. Auto přijede, jen tak se na chvilku zastaví a musíte vyrazit, jinak vás smete přijíždějící vozidlo. Na dálnici, na které blázni jezdi jezdí i 130km/h něco šíleného, ale i přesto to mají llidé tady v oblibě. Je to totiž úplně jiná dálnice, než můžete klasicky vidět. není široká, není nudná a není až zas tak moc přecpaná.

Takovýchto nájezdů a výjezdů je tam tak 10 v každém směru a některé z nich opravdu nebezpečné a divím se, že jsem ještě neviděl žádnou bouračku. Ono je to až s podivem, já když se zamyslím, tak jsem od doby co jsem tady viděl automobilových bouraček méně, než bych napočítal na prstech jedné ruky. Kde je asi rozdíl oproti tomu co se děje v čechách?

Abych se vrátil k oné dálnici. Dálnice má tedy tři pruhy v každém směru,  někde se pravý pruh použije pro obdočení, aby pak při následujícím nájezdu znovu pokračoval, to pak najíždějící vozidla nemusí zastavovat na značce stop. Za vodícím proužkem už není žádná tzv. zpevněná krajnice a nezpevněné ani nemluvě. Zkrátka se při přestavbě dálnice v šedesátých letech jeden pruh přidal na úkor těchto krajnic. Je to nebezpečné, ale zvýší to kapacitu. V dnešní době kvulivá bezpečnosti nepřípustné, ale tady a koneckonců i v Praze z hlediska historického, vývoj, výstavba apod. se to prostě nechalo tak jak je, než to bourat a stavět znova. Má to tím takový zvláštní nádech a i místní lidé ji mají v povědomí. Zhrnuto, podtrženo, dálnice 110 z Pasadeny do downtownu LA jevelmi podobná Jižní spojce v Praze. Taky tak bláznivá a místy nebezpečná, ale má to svoje kouzlo...

Dálnice tedy končí v centru Pasadeny, kde bydlí bohatí lidé a kde je to moc pěkné. Když už jsme u Pasadeny a ulice, kde výše uvedená dálnice končí, tak si ještě řekněme něco u tomhle obchodu, který stojí právě u konce této dálnice.

Málokdo z místních lidí tuhle skutečnost ví nebo zná, ale tento velmi, ale velmi oblíbený obchod s názvem Trader Joes je ve skkutečnosti neměckým obchodem. Všechno začalo právě tady, tady v Pasadeně, kde chlápek jménem Joe Coulombedne 26. Sprna 1967 založil první obchod s tímto názvem. Byl to američan a v roce 1979 celý řetězec prodal Theu Albrechtovi, neměckému miliardáři, který vlastní řetězec ALDI. Pod jeho vedením obchod zažívá ohromný rozmach, kdy nyní je Trader Joe druhým nejlepším marketem v celých USA a v současnosti má 365 obchodů ve 30 státech USA. Kdyby obchod padnul, byla by to velká rána pro američany a přitom skoro nikdo neví, že je ve vlastnictví německého občana. J Tak přesně tady to 26. Sprna všechno začalo. Mají tam ceduli, na které je to všechno napsáno, pěkný výlet do historie.

Když bychom jeli ve směru do centra, tak jak již jsem řekl, tunely tam nejsou a teď přemýšlím, kolik tunelů vlastně v celém LA je. Já jak počítám, tak počítám, ale vím o pouze 5 tunelech v celým LA. Dovedete si představit město 40x větší než Praha a má pouze 5 tunelů.... do budoucna provedu průzkum a zjistím kolikch jich je.

Tak to bylo asi prozatím vše o Jižní spojce v LA. Pro pokračování se třeba podíváme opačným směrem a to z centra dolů na jih do San Pedra, kam dálnice pokračuje/začíná. Protože dálnice jak jsem již napsal na začátku končí/začíná v San Pedru a je toho ještě hodně k vyprávění. Třeba jak se v downtownu rozšiřuje, pruh pro car pool je dokonce v patře (dálnice je dvoupatrová) a podíváme se na největší křižovatku dvou dálnic v LA. Tak zatím ahoj.

TIP. Na dálnicích v Californii je limit 65mph, což je na kilometry 105km/h. Nikdo to nedoržuje, většinou se jede 75-80, ale bouračky jsou i přesto minimální. Nejkrásnější dálnicí je č. 1, která se táhne při pobřeží od Mexika až po Kanadu. Na ní se chystám a pořídím nějaké pěkné fotky.

Autor: Tomáš Kohoutek | středa 1.8.2012 10:00 | karma článku: 16,30 | přečteno: 1260x
  • Další články autora

Tomáš Kohoutek

Zavítal jsem do JPL v Pasadeně.

Dnes se spolu podíváme do výzkumného ústavu, nebo laboratoře chcete-li, proudového pohonu ve městě La Canada Flintridge, poblíž Pasadeny v Kalifornii v USA se zabývá vývojem pohonných jednotek pro sondy a letouny „Národního úřadu

19.9.2016 v 22:48 | Karma: 15,21 | Přečteno: 424x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Americká Matějská pouť v San Diegu

Dnes se spolu podíváme do San Diega, resp. na úplný sever San Diega, Del Mar, kde hned na dálnici č. 5, spojující Los Angeles a San Diego se každý rok v červnu koná tzv. San Diego County Fair.

12.7.2016 v 0:57 | Karma: 18,45 | Přečteno: 590x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Otevřený dopis adventureovi-Pavlu Klegovi

Dlouho jsem nic nenapsal a tak to tentokrát bude jen psaní bez obrázků a to přímo jednomu člověku. Asi ho mnozí z vás znáte. Jmenuje se Pavel Klega.

9.7.2016 v 2:29 | Karma: 26,42 | Přečteno: 3371x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Harry Potter v Universal Studiích se brzy otevře

Vím, psal jsem o tom v roce 2013, ale musím se k tomu ještě jednou vrátit. Předně se chci omluvit za dlouhý výpadek mých blogů, ale nějak mne poslední dobou opustila psací múza.

4.4.2016 v 1:31 | Karma: 15,27 | Přečteno: 902x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Whole Foods - vysavač na peníze

Pojďme se dnes spolu podívat na jeden řetězec s potravinami tady v usa. Je drahý, je skvostný a jmenuje se Whole Foods.

22.11.2015 v 1:33 | Karma: 22,20 | Přečteno: 2513x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Sudetští Němci na sjezdu pochválili dialog s Čechy. Zahráli i českou hymnu

18. května 2024  12:35

V sobotu, na druhém dni sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), které zastupuje zájmy...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Rakouské Zelené do eurovoleb povede mladá aktivistka. Je nezkušená a lže, zní

18. května 2024  11:55

Lídryně kandidátky rakouské vládní strany Zelení do Evropského parlamentu Lena Schillingová se od...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1481x
Los Angeles a nejen to pohledem stavaře a člověka co hledá...

Seznam rubrik