Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Double deckerem po Los Angeles

Dva týdny nazpět jsme se vydali na projížďku městem dvoupatrovým autobusem a tak se na to pojďme trochu podívat. Absolvoval jsem to už kdysi dávno v New Yorku a docela se mi ten nápad líbil. Koupíte si lístek, přičemž po městě brouzdá pár autobusů, do kterých můžete kdekoli a kdykoli nastoupit a vystoupit. Za jízdy vám do toho řeknou pár zajímavostí…no pár?! Je jich tolik, že po vystoupení už si tu první informaci ani nepamatujete, ale to není podstatné. My si dnes okomentujeme pár fotek, co jsem za své jízdy po Los Angeles nafotil.

Downtown LAKooha

Na okraj řeknu, že po roce a půl při mé práci znám LA jako své boty. Když se potřebuji někam dostat, už ani nepotřebuji navigaci a docela dobře se orientuji. Proto mi přišlo trochu zbytečné se nechat vozit autobusem po trasách, které už tak důkladně znám. Nicméně jedna naše kamarádka se bude za pár dní stěhovat zpět domů, do rodného Bostonu a tak jsme jí dali jako dárek na rozloučenou lístek na tento autobus. Vždy o tom kdákala, jak by to chtěla absolvovat a tak proč ne, že? Druhému kámošovi zase přijela dávná láska až z Puerto Rica a chtěl jí ukázat co nejvíc z LA a tak jeli taky. My se tedy přidali. Nebyla to žádná láce, jeden lístek stojí $42. Mají cca pět tras, kdy jsou barevně odlišeny, a každá trasa vás proveze jinou částí města. Jsou zhruba na 2 hodiny. Lístek sice platí 24 hodin, ale víc jak dvě trasy tady nedáte. Je to hodně náročné, na přestupech budete čekat a navíc, poslední bus jede v pět odpoledne, takže zase tolik času nemáte.

My jsme začali od bývalého Kodak Theathre, chodníku slávy po žluté trase Hollywoodem směrem do West Hollywoodu (kde mimochodem s Karen bydlíme) krz Beverly Hills a zpět. Teď když koukám na fotky, tak zjišťuji, že jsem z této trasy žádné neudělal, tak smůla, nic neuvidíte. :D Asi proto, že tady bydlíme a tudíž jsem neměl pocit, že by mě to zajímalo. Ale…jednu věc jsem udělal. Na naší cestě jsme vystoupili na oběd v The Grove (který je od nás coby kamenem dohodil a kam tak rádi chodíme) a já tam náhodně narazil na jednu prodejnu panenek a které vám musím napsat v příštím vyprávění a fotky mám. Po obědě jsme chytli další bus, který nás dopravil zpět před Kodak Theatre.

Tam jsme vyčkali na jiný autobus, tentokrát červené barvy a byla to trasa do downtownu LA. Tak se pojďme společně podívat na to, co jsem tam zachytil na fotkách.

Sedíme na druhém podlaží doubledeckeru a čekáme na odjezd směrem do downtownu. Naproti nám stojí zaparkovanej další autobus, zrovna ten, kterým jsme jeli do WH a BH, tak tady můžete vidět, čím jsme jeli. V pozadí vidíte bývalý Kodak Theatre, který byl postaven v roce 2001. Když jsme tady byli se sestrou a s kamarádem Gágem v roce 2000, tak tady bylo jedno velké staveniště a plakát přes celý plot na film „Gone in 60 seconds“. Od otevření to slouží jako zázemí pro Oscary a samozřejmě se tady každý týden odehrávají
filmové premiéry. Zatím účelem se to tady každý čtvrtek večer zavře pro automobilovou dopravu, napochodujou sem hvězdy na červeným koberci, televize a spousta lidí na ně čumí přes ty přenosné ploty.

Na té promenádě, tam v dáli jak vidíte ty jakoby betonové mosty pro pěší, tak z nich je krásně vidět nápis „HOLLYWOOD“ na těch kopcích. Je to dobře udělané, kolem jsou obchody, restaurace. Jedno z míst, kam musíte zajít při návštěvě LA.

Tady už jsme se přesunuli přímo do centra, kam jsme přijeli z Hollywoodu po Wilshire blvd a zrovna přejíždíme po mostě, který přetíná vámi už známou dálnici č. 110, o které jsem psal už v několika předchozích článcích.
Všimněte si toho zábradlí v prvém dolním rohu. Vím, není to zrovna moc vidět, ale vězte, že to zábradlí je tak 100cm vysoké a to všech těch mostech. Kdyby chtěl někdo spáchat sebevraždu, tak mu nic nebrání, nebo malé dítě to přeleze jak nic. Hlava mi nebere, jak to mohli vůbec takhle nechat bejt. V Améře, kde jsou posedlí všemi předpisy a všude máte třeba nalepený letáky (na domech, autech…), který vás informují, že to a to obsahuje
nebezpečné látky, způsobující rakovinu, deformují plod atd… a na druhou stranu vám tady nechají volné pole půspbnosti si zahrát se zubatou, zkrátka na palici. Ta vysoká budova v pozadí je hotel Ritz-Carlton.

Po přejetí mostu zahnete doleva do ulice S Figueroa St, která je pecka na focení a taktéž hodně využívaná na natáčení filmů. Pro příklad uvedu jen třeba Dark Knight a Heat. Se spoustou přemostění má takový 3D charakter.

Toto je ta samá ulice z toho samého bodu, ale o 180 stupňů opačným směrem. Poté pokračujete dál a narazíte na dva tunely ležící hned vedle sebe.  LA jako takové moc silničních tunelů nemá. Co já jsem doposud napočítal, tak jen 6. Tyhle jsou dva hned vedle sebe a pak ta řada 4 na sebe navazujících na oné dálnici č. 110 kousek  odtud. Tu šňůru čtyř tunelů, ale beru jako jeden.

Tady je jeden a následuje hned druhý. Ty se zase proslavily tím, že byly ve filmu Den nezávislosti. O tunelech ale zase někdy jindy.

Tohle je jedna z další ulic na pěkné fotky (ne tedy zrovna tato), jmenuje se Grand Ave a je dvoupatrová. Odtud to není vidět, ale tam, jak začínají ty mrakodrapy, tak začíná úsek, kdy je pod celou ulicí spodní patro, celé další
ulice, přičemž nahoru jsou prosvětlující ostrůvky. Pěkně to bylo vidět v posledním díle trilogie o Batmanovi, jak na konci filmu dolů spadnul ten náklaďák, vezoucí tu bombu. Na fotce vpravo je již známá koncertní budova Walta Disneye, o které jsem v minulém článku.

Když se v tom samém místě otočíte o 180 stupňů, bude na vás koukat hlavní radnice města Los Angeles. Kdysi nejvyšší budova ve městě a říkali, nám, že byly doby, kdy nesměla být žádná jiná budova vyšší, nežli právě radnice. To už se ale změnilo a dnes to samozřejmě neplatí. Pokud zavítáte do LA, tak vězte, že nahoře v těch vysokých oknech se nachází rozhledna, kam může kdokoli zajít a to úplně zadarmo. Ano čtete správně, zadarmo. Je to nečekaná výjimka, páč tady se platí snad za všechno. Vejdete dovnitř, ostraze řeknete, že chcete na vyhlídku, ta vás pustí do výtahu, který jede přímo až nahoru. A co víc, skoro nikdo o tom neví, takže je to imr prázdné. Jsou tam také vystaveny obrazy bývalých starostů a konají se tam zřejmě nějaké slavnostní proslovy.

Ale už jedem směrem k Chinatownu, za námi je budova Walta Disneye a my se díváme směrem na sever na dálnici 101, která jako jedna z hlavních tepen, prochází centrem města. Nalevo je budova římsko katolického kostela, „Cathedral of Our Lady of the Angels“, velmi kontroverzní. Postavená v roce 2002, za více jak $250 mil., druhý největší kostel v USA. Je celý z alabastru a pojme až 3.000 věřících. Dodnes se vedou spory, jestli to byly dobře vynaložené náklady, pro mnoho lidí je to až monstrózní a plývání peněz. Třeba jenom takové křeslo pro hlavního bishopa přišlo bratra na $ 1 mil., křeslo pro presidenta a hlavní diákony každé na $ 250.000 a pro hostující bishop $ 150.000. Oltář na $ 5 mil, bronzové vstupní dveře $ 3 mil atd. Na pravé straně je pak věřte nebo ne střední škola Ramona C. Cortinese výtvarných a múzických umění. Stála $ 232 mil a otevřela v roce 2009.

Z toho samého místa, ale foceno směrem na jih a pohled na dálnici 101 se všemi mosty. Rok budování  v padesátých letech. Mají tady taky takovou tradici jako u nás, že dávají rok stavby vyrazit na štítek nebo rovnou do betonu. Má to tady každý most.

A to už jsme v Chinatownu, nic moc od toho nečekejte. Není to jako třeba v San Franciscu nebo v Bangkoku. Celkem malé a vlastně tady není nic k vidění.

Toto jsem sem dal záměrně, protože před dvěma týdny tady odhalili bronzovou sochu Bruce Leeho k výročí jeho smrti přesně před 40 lety, ten čas letí. Už je to 40 let co nám zakápnul na tekutinu v mozku, kterou způsobila alergická reakce na prášky proti bolesti hlavy.

Pomalu se blížíme k hlavnímu nádraží a zde každému návštěvníkovi doporučím navštívit Olvera Street. Je to zrovna tato, na kterou se díváte a naleznete jí hned naproti hlavnímu nádraží Union Station. Je to maličká ulice s Mexickou komunitou plná krámků s cetkama a hlavně restauracemi s mexickou stravou. Do toho vám zahrají mariachi a vy můžete nasávat atmosféru. Určitě stojí za vidění.

Tak tady to máme, Union Station, hlavní nádraží Los Angeles. Budova, která leží v top žebříčku filmových lokací Hollywoodu. Tady se už natočil bezpočet filmů.

 

Tak a jsme v samém centru města a toto je velmi známá Bradbury building. Zde se natáčel Blade Runner, má nádherné interiéry a vy se můžete na atrium jít podívat dovnitř.

Uvnitř si můžete sednout na klín panu Chaplinovi.

 

Toto je pohled za dveří Bradbury budovy a jestli poznáte, tak je to lokace opět Blade Runnera, kde R. Scott vytvořil scény ve filmu.

Dál už to je jen žumpa s obchody, kde bych si nekoupil nic ani zadarmo, všude špína a jeden obchod se zlatem vedle druhého. Horší to je snad jen u nás na Václaváku. Proč jsou všechny centra hlavních měst rájem homelessů a bordelu, to ať mi někdo vysvětlí. Krámy, kde se prodávají takové věci, že jsem si kolikrát říkal, vždyť ty obchodníci nemůžou přežít, dyť je přece nájem a tyhle věci jsou neprodejný. Asi tomu nerozumím a lidi to kupují, ale neleze mi to do hlavy. Posuďte sami.

Pár fotek z ulic v centru:

Jsou tady takové ty staré kina ze dvacátých let. Většina je už zavřená, nemůžou konkurovat moderním multiplexům a tak to jsou už jen filmové kulisy. Pamatujete na Last action hero? Ale určitě centrum města stojí za viděnou, jsou tady i velmi pěkné budovy, postavené v těch dvacátých letech a dodnes stojící. Centrum města má i svoje kouzlo, i přes všechen ten smrad a bordel.

To už jsme na jihu downtownu, kde se nachází kongresové centrum. Tady je každý rok pořádají výstavy, jako např. E3, LA auto show, zápasy UFC atd.

Z toho samého místa pohledem na Staples Centre, domov LA Lakers a LA Kings.

Samozřejmě, že i tady dostanete nezbytné hot-dogy.

A pak už jsme upalovali na sever zpět do místa, odkud jsme vyjeli. Toto je úsek, kde se kříží 101 a 110 a zde jako vůbec první místo v USA byla postavena čtyřpatrová dálnice.

Cestou narazíte v Hollywoodu na Capitol records, kdysi místo, kde se utvářeli hudební dějiny světa, dnes prodáno a uvnitř jsou byty k pronájmu.

No a kde jinde zakončíme naše putování, nežli na tom samém místě, odkud jsme vyjeli. Bývalé Kodak Theatre pohledem uvnitř promenády.

Venku pod schody narazíte každý den na všelijaké postavičky z filmů, charaktery jako třeba Samuela L. Jacksona, Michaela Jacksona, Transformery, Dark Wadera atd. Věru zaneprázdněné místo. Tak příště nashle…

Autor: Tomáš Kohoutek | středa 24.7.2013 6:15 | karma článku: 15,63 | přečteno: 533x
  • Další články autora

Tomáš Kohoutek

Zavítal jsem do JPL v Pasadeně.

Dnes se spolu podíváme do výzkumného ústavu, nebo laboratoře chcete-li, proudového pohonu ve městě La Canada Flintridge, poblíž Pasadeny v Kalifornii v USA se zabývá vývojem pohonných jednotek pro sondy a letouny „Národního úřadu

19.9.2016 v 22:48 | Karma: 15,21 | Přečteno: 424x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Americká Matějská pouť v San Diegu

Dnes se spolu podíváme do San Diega, resp. na úplný sever San Diega, Del Mar, kde hned na dálnici č. 5, spojující Los Angeles a San Diego se každý rok v červnu koná tzv. San Diego County Fair.

12.7.2016 v 0:57 | Karma: 18,45 | Přečteno: 589x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Otevřený dopis adventureovi-Pavlu Klegovi

Dlouho jsem nic nenapsal a tak to tentokrát bude jen psaní bez obrázků a to přímo jednomu člověku. Asi ho mnozí z vás znáte. Jmenuje se Pavel Klega.

9.7.2016 v 2:29 | Karma: 26,42 | Přečteno: 3371x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Harry Potter v Universal Studiích se brzy otevře

Vím, psal jsem o tom v roce 2013, ale musím se k tomu ještě jednou vrátit. Předně se chci omluvit za dlouhý výpadek mých blogů, ale nějak mne poslední dobou opustila psací múza.

4.4.2016 v 1:31 | Karma: 15,27 | Přečteno: 902x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Whole Foods - vysavač na peníze

Pojďme se dnes spolu podívat na jeden řetězec s potravinami tady v usa. Je drahý, je skvostný a jmenuje se Whole Foods.

22.11.2015 v 1:33 | Karma: 22,20 | Přečteno: 2511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1481x
Los Angeles a nejen to pohledem stavaře a člověka co hledá...

Seznam rubrik