Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dopis ze zámoří č. 7.......13.- 14. týden.....18.1.2012

Tak máme zase dva týdny pryč. Chtěl jsem napsat něco detailněji o downtownu, ale látky ještě nemám tolik a tak po troškách napíšu vždy něco. Tři události co se za ty dva týdny staly.

Pohled z Gettyho muzea směrem na jih a dálnici 405Kooha

První z nich je návštěva Gettyho muzea. 

Gettyho muzeum je muzeum umění a je jedno z nejnavštěvovanějších v celých státech. Navštěvuje ho ročně přes 1,3 mil. lidí. Obsahuje sbírky západního umění od středověku do současnosti. Má dvě lokace, jednu jsme právě navšívili, to je to hlavní a pak ještě Gettyho vila, která je v Malibu. Tu vilu určitě znáte, protože se tam točilo hodně filmů. Je to hodně oblíbená lokace. Mám takovej dojem, že zrovna film Last action hero s Arnoldem se odehrávala tam. Villa obsahuje umění od starého Řecka, Říma a Itálie a je v tom stylu i postavená. Tam mě čeká další návšteva, ale o tom někdy jindy.

Celé toto muzeum se nachází nahoře na kopci, z kterého je pohled na celou Santa Monicu a především na dálnici č. 405, která je nejvytíženější dálnicí v LA. 405 postavili jako alternativu dálnice č. 5, která se táhne od jihu San Diega, tj. Nejjižnějšího cípu Californie až úplně nahoru do Kanady. Tahle dálnice nestačila a tak postavil 405ku, která převzala otěžě. Mysleli si, že to pomůže dopravě, ale zakrátko i tahle dálnice nestačila. (to bylo ale někdy už před 30 lety). Nyní má 405 v každém směru min. 5 pruhů, přičemž je tam navíc ještě tzv. car pool lane, což je zvláštní pruh pro auta, vezoucí 2 a více pasažérů. Je proti předpisům vject do tohoto pruhu, pokud jedete sám. Pruh je situován úplně vlevo nakraji, oddělenej 2 žlutejma pruhama a jedním bílým. Za každým sjezdem nebo výjezdem jsou tyto pruhu přerušené a vy mužete buďto opustit anebo se připojit. Jinak se nesmí rádoby cik cak vjíždět nebo opouštět tento pruh. Pruh je taktéž pro auta s elektrickým pohonem a motorky. Prostě má to svoje omezení. Tento pruh se budoval, buduje na všech větších dálnicích a to kvullivá tomu, aby se lidi naučili jezdit společně a ne, aby každej jel sám.

Jsou na to ostatně dva názory (jako vždy). Jeden proud je pro a chválí to. Říkají, že to má především vychovat lidi k tomu aby jezdili společně, když třeba pracují na stejném místě a neplejtvali zbytečně benzín, čas a místo ježděním solo. Druhej proud, slyšel jsem jednoho řidiče se bavit s cestujícím velice nahlas napříč autobusem o tom, jak dělali průzkum a zjistili, že to lidi stejně nepoužívají a že to byly vyhozený prachy a plejtvání místem, když se ten pruh mohl použít pro ostatní. Obrázek kdo má pravdu si udělejte sami.

Na to mám názor takový, že se tady někdo alespoň pokoušel ty lidi vychovat, anebo trochu se přizpůsobit změnám a budovat něco co má smysl. Co my víme co bude za pár let. Třeba někdo takovej jako sem já, vymyslí antigravitační pohon a auta budou k ničemu. Na co pak stavět ty betonový pruhy, že...

To jsem se ale rozepsal o něčem, co jsem vlastně neměl v úmyslu. Tak alespoň máš představu jak to tady chodí na dálnicích. Já už vidím ty pitomce u nás, jak by to bez hamby porušovali a vjížděli a vyjížděli z tohoto pruhu jak by se jim chtělo a policajti by nevěděli jak je potrestat. Tady to kupodivu všichni dodržujou. Mimochodem, na té 405ce je car pool lane pouze ze severu na jih, v opačném směru se teprve staví a zůsobuje to obrovské zácpy. Na jedné z těch fotek, kdy se vracím z muzea a už je tma, můžete vidět světelnou šnůru aut, jak si to valí směrem na sever.

Gettyho muzeu je monstrozní záležitost. Otevřeno v roce 1997 a vila v 2006. Venku jsou nesmyslné zahrady a ta úprava musí stát mordu. Uvnitř jsou obrazy, fotky, sochy, nábytek až po vědu. Mohl bych o tom psát celou noc a nedojdu na konec. To se musí vidět a né jednou. Plánuju, že se tam vrátím. Přijeli jsem docela pozdě a venku už se stmívalo. Na těch fotkách je to vidět, západ slunce s těma nádhernejma oražovejma kytkama.

Na pár fotkách jsou ty záhonky ohraničeny ocelovejma zábranama.  Jsou to ocelové pláty, vytvářející chodníky a záhony. Co je na tom zajímavého je to, že to je vyrobeno z té oceli, z které je tubus Pražského metra trasy B co je na povrchu. Někde mezi stanicemi Luka a Lužiny nebo tak. Prostě specální ocel, která se nijak neošetřuje, prostě zkraje zrezne a pak že dál se s ní nic neděje. Nemusí se natírat ani nijak dál upravovat. Už jsem o tom dříve psal, v dřívějších emailech a ted si momentálně nevzpomenu jak se jí říká.

Forma s jakou jsou ty pláty nařezané, to muselo stál majlant. Všechno je masívní a řezaní laserem. Ten štěrk co je mezi nima a tovří jakoby záhon musí každopádně odnést jakejkoli větší déšť.

Uvnitř jsou všechny možná plátna,

at už originály nebo repliky, ale Van Gogh, manet, Monet jsou easy task. Tu fotku Van Gogha, co je tady dokonce naleznete i na netu když si dáte vygooglit getty museum.

Oči mi přecházely, je to ale obrovský a nestačil jsem projít všechno.

J. Paul Getty byl olejařskej magnát, kterej byl jeden čas nejbohatším člověkem v americe, ale ostatně to se dá najít na netu. Člověk se pak nediví, že vstupné je zadarmo. Nicméně a to bych chtěl zdůraznit, provoz muzea musí stat nesmysl. V každé místnosti ( a to jich je tam min 100), je min. jeden člověk co to hlídá. Klasickou matematikou dojdeme kolik to musí stát na výplatách. Ono se jim to ale kompenzuje a ne jenom trochu výběrem parkovného, které je bratru za 15 baků (300 kč) a při tom počtu lidí za rok vyberou slušnou sumu.

Gettyho vila je také zadarmo, ale parkovné opět 15 baků. Musí se návštěva oproti muzeu zarezervovat dopředu. Tam musím zajet příští týden.

Další výlet co jsem podniknul byl výlet na kole do downtownu. Cesta mi na kole trvala asi hodinu, Cestou jsem fotil a jak je patrné z fotek, čím více byl člověk k centru, tím se objevoval větší a větší bordel na ulicích, více homeless lidí. Cestou jsem viděl stavbu jakéhosi nového mrakodrapu. Na fotce je vidět jak tam stojej mixy z betonem.

Je jich tam v řadě dobrejch 15 za sebou čekaj na vyložení. Pár fotek z downtownu a pak známá to stavba věhlasného architekta a to Franka Gehryho.

O něm jsem psal v minulém dopise a to, že navrhnul u nás v Praze Tančící dům a v Irvine tu fakultu. Dejte si vyhledat Frank Gehry, tady je adresa: http://cs.wikipedia.org/wiki/Frank_Gehry

Taková velká bílá budova na fotce je budova magistrátu LA,

nachází se na Los Angeles Street a taky tam je snad sídlo FBI, ale to bych chtěl nejdřív ověřit osobně. Já jen že jsem koukal teď na film s Jerry Cottonem (německej James Bond, vysílali to kdysi na Nově) a tam to bylo uvedeno jako sídlo FBI. To bíle auto v popředí, když se pozorně podíváš má logo Skansky. :) Cestou zpět jsem to vzal přes Korea town. Maj úžasné přechody pro chodce.

To se hned tak někde nevidí, namalované na silnici nějakou barvou, každej má jinou barvu a tvoří to jakési puzzle.

No a poslední výlet byl do kaňonu před Malibu. Malibu jako město takový jsem ještě nebyl, ale už na cestě tam jsou krásné pláže. Ty co znám z filmů o drsném Harrym a Colombovi, jak vždy zastavěj a koukaj dolů na pláž, kde je mrtvý tělo.

To jsou krásný pohledy, tam bych se mohl procházet od ráno do večera. Ten kaňon jsme šli pěšky asi 2 míle až jsem došli k vyhořelému stavení. Kdysi tam žil jeden člověk, kterýmu tenhle kus země učaroval. Protože byl docela bohatej, měl řetězec s obchodama a tak zkoupil ten celej kus půdy a za pomocí architekta si tam postavil dům. Co dům, celé stavení, které mělo snad 10 krbů, okna do skal a kolem dokola soustavu jezírek a nádrží, kvůli častým požárům. Se svojí manželkou tam žili až do své smrti. Od roku 1952 do 1982, kdy neobydlený, neudržovaný lehnul popelem.

Cestou jsme vystoupali až na vrcholek těch hor a směřovali směrem zpět k oceánu. Naskytnul se pěkný pohled na oceán, kdyby nebyl mlhavý opar, tak by snad byl i vidět, a kolem dokola samé drahé pozemky.

Na jedné fotce jsem vyfotil takovej divnej barák. Ocelová příhradová konstrukce, vyčnívající nad svah modré barvy.

Poslední co mě zaujalo bylo nesmyslnej výber zmrzliny Haagen dazs. U nás mají s bídou 4 druhy a tady je jich asi 20. Všechny možný druhy jaky jsou a stojí to 3,99, když je klika a mají slevu, tak 2,99, což je 60 Kč. U nás taková pixla stojí 159 Kč, jestli se nepletu.

No a poslední taková drobnost. A pak že tyhle káry jsou jen v muzeu. :)

Delorean parkuje v naší ulici, bez hamby jen tak... Příště na viděnou.

 

Autor: Tomáš Kohoutek | pátek 8.6.2012 9:34 | karma článku: 8,91 | přečteno: 831x
  • Další články autora

Tomáš Kohoutek

Zavítal jsem do JPL v Pasadeně.

Dnes se spolu podíváme do výzkumného ústavu, nebo laboratoře chcete-li, proudového pohonu ve městě La Canada Flintridge, poblíž Pasadeny v Kalifornii v USA se zabývá vývojem pohonných jednotek pro sondy a letouny „Národního úřadu

19.9.2016 v 22:48 | Karma: 15,21 | Přečteno: 424x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Americká Matějská pouť v San Diegu

Dnes se spolu podíváme do San Diega, resp. na úplný sever San Diega, Del Mar, kde hned na dálnici č. 5, spojující Los Angeles a San Diego se každý rok v červnu koná tzv. San Diego County Fair.

12.7.2016 v 0:57 | Karma: 18,45 | Přečteno: 590x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Otevřený dopis adventureovi-Pavlu Klegovi

Dlouho jsem nic nenapsal a tak to tentokrát bude jen psaní bez obrázků a to přímo jednomu člověku. Asi ho mnozí z vás znáte. Jmenuje se Pavel Klega.

9.7.2016 v 2:29 | Karma: 26,42 | Přečteno: 3371x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Harry Potter v Universal Studiích se brzy otevře

Vím, psal jsem o tom v roce 2013, ale musím se k tomu ještě jednou vrátit. Předně se chci omluvit za dlouhý výpadek mých blogů, ale nějak mne poslední dobou opustila psací múza.

4.4.2016 v 1:31 | Karma: 15,27 | Přečteno: 902x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Whole Foods - vysavač na peníze

Pojďme se dnes spolu podívat na jeden řetězec s potravinami tady v usa. Je drahý, je skvostný a jmenuje se Whole Foods.

22.11.2015 v 1:33 | Karma: 22,20 | Přečteno: 2513x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1481x
Los Angeles a nejen to pohledem stavaře a člověka co hledá...

Seznam rubrik