Dopis ze zámoří č. 10.......27.- 31. týden....13.5.2012

Ahoj, Tak tady máme dopis č. 10. Posledně jsem skončil v San Franciscu, ale pojďme se teď vrátit o pár měsíců nazpět a popovídat si o tom, co jsem slíbil v dopise č. 8 a to o mojí návštěvě v muzeu vědy a techniky. To byl asi největší zážitek co jsem v LA prožil. Ne že by to něco extra, ale na ztracení o tom pár řádků to je. Tady je v plné kráse:

Muzeum vědy a techniky LAKooha

Obrovská budova hned vedle bývyleho olympijského stadionu, kde byly olympijské hry v LA. Vstupné...zadarmo. Co váš čeká uvnitř...nevím jestli je něco podobného u nás, ale pro děti to musí uchvatné. Uvnitř vás čeká spousta přístrojů, mechanismů, maket, modelů a živé přírody a to všechno funkční a žívé. Na všechno si můžete sáhnout a prozkoumat. Rodiče s dětma tam můžou strávit celý den a nestačí to. Je tam všechno jednoduše (pro děti) vysvětleno na popisu, obrázku anebo u modelu stojí personál a vše vysvětlí. Něco pro mne, pasivního fyzika, naprosto úchvatného.

Několik příkladů:

Mají tam obrovské akvárium procházející krz celou budovu, nesmysl...uvnitř je 1500 ryb, slaná voda, krměj je potápěči. Celej ansábl se stará o chod. Bazén mě fascinoval. Tady je:

Okno do bazénu je z acrylicsu, plastového skla. Na zakázku vyrobené. Mimochodem pár lid, ke kterým chodím na údržbu akvárek má akvárko taky z acrylicu. Výhoda je, že je bezešvé, nikde nevidíte spáry, lepidlo a tak podobně. Nevýhodou je, že časem ztrácí pevnost a plocha vypoukne a jeví se jako zakřivené. To ale jen u velkých ploch.

Ten první obrázek s tou kopulí na elektrický náboj vysokého napětí si pamatuju na základní škole a výuku fyziky. Učitelka nám to předváděla. 4lověk si zatočil klikou a pak když se dotknul té koule, tak mu vstávaly vlasy na hlavě. Měli tam komplet všechno z fyziky a na všechny příklady použití, já jsem to ani celé neprošel, je to tak rozsáhlé, že by to bylo na plné dva dny. Chci se tam vrátit a vrátit se do časů na škole a připomenout si fyziku. Ze života tam, teď jen pro příklad, měli slepičí vajíčka ze kterých se jim líhnuly kuřata.

No nic, dnes to lépe asi nepopíšu. Rád bych, kdybyste si udělali obrázek, ale nějak dnes nemám nápady. Tak budou muset stačit pouze tyto obrázky. Taky jsem zjistil, že jich moc z toho muzea nemám....uuups

Pojdme se teď vrátit ještě k dálnicím. Nevím jestli už jsem to náhodou nepsal, ale když tak si dáme opáčko. Na hlavních dálnicích tady se vyskytuje jeden prvek, který nikde jinde nenajdete. Jedná se to tzv. „car pool lane“ Je to osamocený jízdní pruh, umístěný v levé části dálnice, když se díváme po směru jízdy. Je oddělený dvojitou žlutou plnou čárou spolu ještě s jednou bílou plnou čárou. To znamená, že se do nej nesmí najíždět a nesmí se z něho vyjíždět kde se vám chce, ale jen v místech k tomu určených. Tyto místa, úseky, jsou umístěny po zhruba každé míli nebo před a po každém nájezdu/sjezdu z dálnice. Jedná se u pruh ve kterém smí ject pouze auta, ve kterých je dva a více pasažérů. Jelikož už před 40 lety se dopravní situace zhoršovala, město přišlo s nápadem jak lidi vychovat, aby se szružovali, a jezdili do práce/města/za zábavou apod. Společně a ne aby každý jel svým autem a totálně zacpali město. Tyto pruhy tedy začali všude stavět zhuba před 30 lety a postupněse to stává standardem na každé dálnici.Jelikož 99% lidí jezdí solitérsky, tzn. Sám ve voze, je tento pruh skoro pořád prázdný a pokud vás jede víc, máte celý jízdní pruh pro sebe. Do tohoto pruhu pak nadále smí jet auta s hybridním pohonem a motorky. Pokud někdo pravidla car pool lane poruší, hrozí mu pokuta 341 dollarů. Zamýšlel jsem se nad tím číslem, proč zrovna 341 a ne třeba 350, nebo 400, ale nic mě nenapdalo. Zkrátka někomu ruplo v bedně a řekl, že to bude celostátně 341. Já si vždycky jen představuju jak by u nás se to krásně porušovalo těma pitomcema, co jezděj jak piráti po našich dálnicích v nadupanejch autech a je jim jedno, že ohrožujou životy jinejch. Tady jsou na tyhle pruhy dva zcela odlišný názory. Jedni říkaj jak jim to vyhovuje, že když jich jede víc, nemají problém s dopravou a že jim ten pruh ulehčuje život a druzí co jsou uásadně proti a nahrává jim v tom průzkum veřejného mínění, který naznačil, že pruh lidi stejně nevyužívají a že se za něj zbytečně vyhodili prachy a teď vlastně má dálnice o jeden pruh méně a tím pádem to způsobuje větší dopravu v těch zbývajících... Oni ale nechápou to, že ten hlavní účel to mělo, že to mělo být především výchovný smysl, aby se lidi naučili jezdit společně...méně aut, menší náklady, méně znečištění...atd.

No nic nebudeme se rozčilovat a podíváme se jak takový car pool lane vypadá ať máme představu:

Tady je pruh vlevo jak jede ten pick up truck. Je oddělen dvojitou plnou žlutou čárou a jednou plnou bílou. Ta černobílá značka s tím kosočtvercem znamen začátek úseku, kde se může pruh opustit anebo naopak kde se může do něho naject. Tam je pak vodorovné značení přerušovaná bílá čára. Já tento pruh mám rád a pokud jedeme dva, tak tam jedu, pč vás z leva nemůže nidko ohrozit, je to bezpečnější a defacto za předpokladu, že budou všichni dodržovat pravidla, tak ani nikdo z prava. Ale také jsem už kolikrát viděl prasata tam najíždět kdy sem jim zachtělo. U nás ovšem by to řidiči vůbec asi nerespektovali a zabijáci z dílnic by tam najížděli kdykoli. U nás naprosto nereálné. Ostatně to není ani v Německu.

Tady už jedu v pruhu a vidíte, že leckdy je vlevo ještě místa jako pro další pruh. Takpvé dálnice jsou pak bomba.

Teď si vybavuju volnou energii a představuju si jak akorát žijeme v bludu, kdy nám pár mocných rodin odepírá volnou energii pro všechny, antigravitační pohon. Vemte si jaká energie a práce byla vynaložena na vznik všech silnic, cest a dálnic na světě. A pro co? Aby se lidé dostali z místa A do bodu B...transport. Vemte si, kdybyste měli k dispozici nevyčerpatelný zdroj energie, volné energie každý jedinec pro sebe spolu s létajícím prostředkem pro dopravu. To by pak všechny tyhle věco byly zbytečné a na světě by nebyly zácpy aut, znečištění.

„Nic není nemožné“...pamatujte si!

Jednou tohle všechno bude a zdá se, že dosti brzo. Něco se děje. Já už bych do silnic neinvestoval.

(to bylo takové malé duchovní a věděcké  odbočení.... :D) 

Dnešní dopis zakončím jednou dobrou zprávou a obrázkem. Získal jsem pro nás akvárium s mořskou vodou. Má rozměry 60x60x60cm, tudíž něco kolem 200l vody. Jezdili jsme ho čistit k jednomu hodně bohatému mladému muži. Synovi Dr. P...., občanským jménem John M.... a jelikož si rekonstruuje barák. (mimochodem tohle je barák, který bude renkonstruovat: )

Ten barák je úplně novej...nevím proč ho bude rekonstruovat, ale to je jedno. Neřešme to! Zkrátka jsem tam normálně přijel na doplnění vody a najednou mi otevřel zástupce stavební firmy, barák plnej stěhováků a bylo mi sděleno, že prej ryby mám odvést, že akvárko poputuje spou s nábytkem do skladu. Že majitel ho už nechce, že tady bude nejspíš jedno velké vestavěné, že prej ty ryby stejně nemaj velkou cenu. Ani můj šéf neměl páru o tom, že se bude barák rekonstruovat. Přito se tam nastěhoval asi před měsícem. Ten barák je úplně novej. Holt to chce asi jinak. Ale zpět k příběhu. Ten paťák ze stavební firmi mi povídá, odvezte si ty ryby, nebo chcípnou. Tak jsem nelenil a odvezl celé akvárko i s rybama a skříňkou pod akvárkem. Přece jsem ty nevinné ryby nemohl nechat napospas osudu.

Tak tedy skončilo u nás a je překrásný. Tolik života jsem ani nečekal. Týden před jsme tam akorát přidali krevety, hvězdice, jednu slepou rybu, šneky a kraby.

Ty korály jsou úžasný, hraje o všechno krásnýma barvama. Mám z toho velkou radost a Karen před tím jen tak sedí a zírá na to. Je to takovej relax.

Tady je v plné kráse:

No není úžasný. Na majitele, kterej má na kontě desítky miliónů dollarů je to past, ale pro toho, kdo má do kapsy hluboko je to radost. :D Hlavně se zachránila taková spousta životů a o to šlo především...

Každý týden vyměním 1/3 slanné vody a je to.

Tak to bylo pro dnešek vše.

Příště si ukážeme některé příklady zahrad na které docházím, aby taky ukázal jak to tady lidé mají v některých případech docela pěkné.

Zatím ahoj.

Kóha

Autor: Tomáš Kohoutek | pátek 15.6.2012 8:57 | karma článku: 11,23 | přečteno: 687x