Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dopis č. 6...12. týden v LA

Dnes tj. 3.1.2012 jsou tomu 3 měsíce co jsem za velkou louží. Mě to příjde jako týden, ale 3 měsíce už je docela dlouhá doba. Tak se podíváme co se nám za tu dobu nového událo. Když půjdeme po stopách fotek co dnes posílám, tak budu postupovat následovně. Nyní, když nám foťák v mobilu, tak každou událost samozřejmě fotím, nebo když na něco zajímavého narazím.

HollywoodKooha

Jak půjdeme podle fotek, tak hned zkraje se můžete podívat jak vypadá pláž a okolí blízko Malibu. Ještě jsem přímo v Malibu nebyl, tato fotka je tak asi pár mil od Malibu, ale udělá vám obrázek. Je to z jedné pláže, nic celkem zajímavého. Co se mi tam líbí je takový ten přechod od silnice a mořem. Je tam totiž výškový rozdíl a ten mě vždy fascinoval v mnoha filmech. Jistě si pamatujete filmy jako Bod zlomu, Columbo, Drsný Harry apod. Jak koukali ze silnice, pod nima sráz a dole pláž. Do Malibu přímo takového jsme nedojeli, ale chystám se tam, i když mi Tom Janoušek vypráví, že to tam je snobské. S Karen se tam moc nedostanu, ona na takové vyjížďky moc není. To já bych mohl po té pláži chodit od rána do večera a nepřestalo by mě to bavit.

Na jedné z dalších fotek můžete vidět jak vypadá zcela běžný obrázek z křížení dálnic. 3-4 dálniční pruhy nad sebou...easy task.

A LA downtown z jedné z dálničních ringů. Na to místo se musím vrátit a vyfotit pořádně z kola nebo pěšky. Je to fantastický pohled na centrum města a nepotřebujete k tomu mít žádnou helikoptéru nebo kopec.

V minulém týdnu byla Karen doma a tak jsme znovu vyjeli se podívat do Griffith National Parku. Cestou jsme potkali kojota, jen tak se procházejícího podél silnice..

Je to velice rozsáhlý park, kde člověk, pan Griffith J. Griffith (tak se opravdu jmenoval) udělal balík na těžbě, zemřel a peníze věnoval městu LA a přikázal v poslední vůli, aby za ty dukáty postavili tuhle observatoř a park. Tak se taky stalo a město založilo park a postavilo observatoř, něco jako my máme v Ondřejově nebo na Petříně. Byl to mecenáš původem z Welsu, Anglie, který přicestoval do USA a podnikal v dolech na stříbro. Tam zbohatnul a protože ho nesmírně zajímala věda a byl fascinován tehdejším největším dalekohledem na světě, který spatřil (teď nevím kde, ale to je jedno :)), tak do poslední vůle napsal a odkázal spoustu penez městu LA. Předtím ale za svého života koupil pozemky. Město za peníze vybudovalo tuto observatoř a instalovalo největší dalekohled a stalo se z toho museum se vstupem zadarmo.

Začátkem 21 století celý areál prodělal masívní rekonstrukci a expandoval. Vybudovali celý nový komplex pod zemí před budovou, kam umístili zcela nový kinosál a velký výstavní sál s největší fotkou vesmíru jaká kdy byla vyrobena. Fotka se jmenuje "The big picture" Já jsem tam byl sice v roce 2009, ale tuto novou část jsem tenkrát úplně minul, nevěděl jsem o ní a tak nyní jsem to celé prošel. Musím říci, že to byl neskutečný zážitek. V té velké místnosti jsou vystaveny planety naší sluneční sestavy v měřítku, tudíž můžee porovnat přímo na místě. U každé planety je váha a když si na stoupnete, ukaže vám, kolik by jste na té a té planetě vážili (zohlednění gravitace každé planety).

Jako výukový a naučný prostředek má toto místo obrovský přínost. Nevím jestli se může nějaké místo u nás porovnat s tímto, ale kdo hledá co je skryto tam daleko ve vesmíru, toto je jeho místo kde by měl začít. Kdokoli kdo přijede do Los Angeles, musí...MUSÍ...sem zajít. Vřele doporučuju!

Dále máme jednu lahůdku a to burger a ne tak obyčejný. Říká se mu "In and Out" a je to snad nejoblíbenejší burger v celé Californii.

Ať se zeptáte kohokoli v celé Californii a uděláte průzkum trhu, (což já jsem udělal), tak zjistíte, že nejoblíbenějším burgrem po všech těch McDonaldech, BurgerKingech všem kraluje In and Out. Nechtěl jsem tomu věřit, protože když se podíváte na jakoukoli restauraci In and Out, tak jsou všechny úplně na palici. Červenobílé obklady jak v nějakém béčkovém filmu, prostě hnus. Když ale příjdete dovnitř, uvidíte mraveniště personálu jak kmytá za pultem.

Maj tam neustále nesmyslnej počet lidí a s objednávkou a dodávkou jídla jste vyřízeni za opravdu minimum času. Burger nevím, ale příjde mi obyčejný, ale mickymausové to milují. Každopádně to je "pouze" Californská záležitost. Rodinný podnik neexpandující, neposkytující frančízink. Proč se to jmenuje In and Out?...protože to byl práve on, kdo vymyslel a uvedl do praxe tzv. "Drive through" od toho ten název dovnitř a ven. Ať jedete autem nebo pěšky, jste odbaveni s rychlostí blesku a fronty jsou opravdu pořád. Když se podíváte na jejich web, tak zjistíte, že tam mají skryté ménu, které v restauraci "jakoby" neexistuje. Vy ale pokud ho znáte buď od lidí, někoho staršího nebo rodiny tak dostanete tzv. "animal style". Znamená to, že dostanete "zvířecí" burger nebo hranolky. Jsou tam specální ingredience jako osmažená cibulka, speciální dresink. Pak si taky můžete objednat "protein style", což znamená, že místo housky dostanete ledový salát. Maso s přílohou je v podstatě místo housky zabaleno do ledového salátu. To, že se to pak skoro nedá jíst aníž by jste se nepokecali těma omáčkáma už nikoho nezajímá... :) Ostatně o burgrech, mickeymousovský specialitě si budeme jednou vyprávět podstatně více. Mám totiž připravenej materiál. Zkouším, kde mě osobně chutná burger nejvíc, kde ho mají nejlepší. Pár kandidátů už je. Ale dál...

To že byl Silvestr o tom pomlčím, byli jsme u Karen známých a bylo tak tak 12 lidí a bylo to celkem fajn, ani jsem se tak netrápil. Víte, že nemám rád tahle oslavy a jakákoli delší návštěva mi bere síly. Naštěstí to bylo krátké. :) Vdechnul jsem tam sedmičku červenýho s 2 litrem coly. Cola chutná úplně jinak než u nás, asi proto, že místo cukru dávají ten (s prominutím) zasranej corn sirup (náhražka cukru z kukuřice). Já nemůžu vystát všechny ty geneticky modifiková potraviny, obzvláště kukuřici a tady to mají snad v každém produktu.

V neděli mě Karen chtěl vzít do Irvine, kde vystudovala univerzitu, tzv. UCI...University of Irvine.

Jsou tam z toho 2 fotky. Moc jsem tam nefotil, ale místo je zajímavé hned z několika postřehů. Předně je to fakt, že poslední dobou mají hned několik nositelů Nobellových cen z fyziky a to jim přináší víc a víc penež do rozpočtu. Je to tam vidět, že neustále přistavují nové a nové komplexy. Karen sebou vzala tu Vietnamku co byla u nás na svatbě, páč tam s ní chodila a obě dvě byly štěstím bez sebe když si znovu prcházely ty známé místa a vracely se jim staré vzpomínky. Je to pěkně postavené s rozsáhlým parkem, zcela něco jiného než u nás v Praze. Má to něco do sebe, když je to všechno tak pohromadě a tvoří to jakoby celek městečko. Budoby ubytování pro studenty měli pojmenované podle jmen z knihy o středozemi od Tolkiena a to ještě v době kdy filmové zpracování zdaleka nebylo realizováno. Točilo se tam také spousta filmů, co jsem se dozvěděl tak tam třeba natáčeli jeden díl ze ságy Planety opic jak byla ta bitva mezi opicemi a všechny utíkali ven z budovy s obrovskými schody, tak to bylo tam před jednou z knihoven.

Na těch dvou fotkách co posílám je zajímavá věc, že budovu navrhoval známý to americký architekt Frank Gehry (čti Géry), který mimochodem navrhnul u nás známý "Tančící dům".

Odtamtud už to bylo jen kousek do NewPort Beach a ta mě vyrazila dech.

Los Angeles je hnus a špína oproti Newport Beach. Tady je všechno až moc sterilní a domy mají min. miloónovou hodnotu. Když se podíváte na ty fotky, tak vám bude jasné, že nekecám a lidé co tady žijou musej bejt plný jako loď.

Co já mám informace, tak Karen má známou, je to arménka a je doktorka. Je plná jak loď a celá její rodina dělá doktořinu. Nejbohatší je samozřejmě její otec.

Ten musí mít peněz jak prase a přitom jí říkal, že by si nemohl dovolit tam bydlet. Tak je to tam asi ještě o řád někde jinde. Když jsme městem projížděli všimnul jsem si, že nevidím žádné americké, čistě americké auto. Zaměřil jsem se na tento detail a opravdu po městě jezdila jen samá BMW, mercedesy, porsche, jaguar, bentley atd. Holt jiný kraj, jiný mrav... :) Po shlédnutí alespoň části města jsme jeli do posledního bodu programu na ten den. A to bylo večeře v "The Old Spaghetti Factory"

Karen o tom básnila od doby kdy jsem přijel. Vyprávěla mi celé story jak tam s rodinou když byla malá chodili a jak těsně než odjela do čech, tak jim jeden podnik v Hollywoodu zavřeli a nikd neví proč. Tenkrát z toho byli pěkně na sračky, protože nejbližší je právě až tady v Newport beach, to jest 50 mil daleko a kdo bude jezdit tak daleko... No mám tam dva obrázky. Vypadá to uvnitř přesně jako filmy s Vinnetuem nebo z dalekého západu. Líbilo se mi to moc a jídlo bylo jak už z názvu vyplývá pouze těstoviny. Co je dobrého na této restauraci je to, že vám dají pečivo s česnekovým máslem, salát jako předkrm a pak desert nebo zmrzlinu úplně zadarmo. To jsou věci, na které Karen s rodinou somozrejmě slyší a proč taky ne. Jídlo stojí kolem 10 dolarů a je opravdu dobré, tudíž pokud někdy narazíte na tento řetězec (jsou po celých státech), tak doporučuju si tam zajít. Za dobrý peníze se dobře najíte.

Když se ještě vrátím k těm fotkám z Newport beache, tak si všimněte těch detailů na vilách, je to úžasné.

Byl jsem v pondělí u jednoho kluka, se kterým jsem se seznámil na jedné párty, na návštěvě tak hodinu cesty od nás se podívat. Je tady 21 let povídal a je z Izraele. Dělal jako grafický designér u aut. Posledních asi pět let dělá na vlastní noze něco co bych chtěl nebo budu dělat posléze i já. Kupuje staré baráky a opravuje je. Koupil pastoušku asi 1 hodinu od LA ve městě Riverside. Jede se tam hodinu, ale cestou je neustále zástavba, jakoby LA nikdy neskončilo. Je to divný, furt jedeš a pořád kolem tebe jsou domy a přitom se to jmenuje úplně jinak. Přijel jsem tam a je to přízemní barák, má to 4 pokoje, obývák a kuchyn. Jednu malinkatou koupelnu a garáž. Ještě jsem mu tam vezl z LA dva mexikány na robotu. Jeho den náplň tedy je jim říct co mají dělat, nakoupí jim materiál a pak je nechá dělat. Asi jim dává minimální mzdu, ale dělaj pro něj tak jako tak, co jim zbejvá. Očíhnul jsem to a hned mi bylo jasný, že tohle bych zvládnul hravě jedna báseň. Nebylo to nic složitého, klasické stavební práce, sádrokarton, elektrika, voda, plyn. Ze dřeva se dálá krásně a rychle. Byl to takovej šmoula, kterej měl peníze, který investoval a zná kolegu co ho to naučil jak řídit ty mexičany. Jinak co tam udělal za úpravy jsou jednoduchý, protože má za úmysl to pak pronajmou studentům. Koupil to za 100 tisíc a dalších 20 dá do oprav. Říkal, že kdyby ty úpravy zadal nějaké firmě, že by ho to stálo tak 50 tisíc. Takhle on ušetří. Má to hned vedle místní college, takže o studenty nebude mít nouzi. Ptal jsem se ho za kolik to tak může pronajmout a povídal, že tak za 600-650/cimru/měsíc. Tak mu z toho půjde 2-2,5 tisíce/měsíc. Má dalších 9 bytů přímo v LA, tak mu dělá poměrně slušný příjem měsíčne a nemusí nic jiného dělat. I tak to asi zabere spoustu času pak se starat o nájemníky, vyírat rentu a spravovat byty, ale proč ne. On měl ale do začátku našetřeno z dřívější práce si myslím, protože takhle by to udělal každej. On sám i říkal, že tohle co dělá a co bych chtěl dělat i já tady dělá spousta lidí. Jeho přítelkyně koupila takovou chajdu v horách asi 1,5 hodiny od LA, tam je ted i sníh. Vzal mě tam, protože tam musel ject vyzvednout topení do toho domku, tak mi to tam ukázal. Pěkná chajda v pěkným prostředí 3 míle od sjezdovek. Udělal tam 8 postelí a bude to pronajímat lidem co jedou lyžovat. Taky způsob jak si přividělat. Říkal, že ted budou většinu času trávit tam, že už ho LA nebaví. Je tu moc lidí. Tak tohle je ta jeho pastouška za 125 ká.

Jiank jsem se od něho dozvěděl spoustu novej informací jak to tady chodí na stavebním úřadě a s povolením, různé vyhlášky a předpisy tak ted budu chodit do knihovny a číst si to všechno abych byl v obraze. Poslední dvě fotky jsou právě z té chaty v horách. Stále je 125 tisíc dolarů. Celkem za hubičku, co? Když ale sleduju ty domy kolem tak mi to přišlo jak když lidi kolem jsou děsný chudáci a žijou velmi prostý život. Niméně co se nestalo. Silvestrovksý víkend jim volali nějací lidé, jestli by si nemohli pronajmou dům. Oni měli nějaké plány, ale business je business a tak tam jeli a měli 7 lidí, co jeli lyžovat na sjezdovku. Za ubytování jim zaplatili 350 dolarů (7x50) a hned jim tedy začalo vydělávat. Dnes jsem byl za ním znova a pustili jsme se do jeho dalšího projektu, ale o tom v příštím emailu.O tom co udělal a co chystá a jak já mu pomužu napíšu další dopis, už by toho bylo tentokrát moc. Ale bude překvapení co jsem za tu krátkou chvilku s ním zjistil.

Poslední z fotek je včerejší večeře s rodinou. Jeli jsem do "prý" vyhlášené restaurace na jednu speciální morkovou polévku. Ten kotel vývaru s tema kostma, to je ta polévka.

Paťák to tam nabíra naběračkou, když jdete kolem toho, je to jak obrázek z apokalypsy, ale jinej kraj, jinej mrav.

Polévka byla moc dobrá. Jí se to s rýží a všema zase korejskejma přílohama.

Poslední, ale už opravdu poslední fotky jskou z Beverly centrum, kde jsme s Klárou byli na večeři, když tady byla ten první můj týden spolu s Ianem princem :) a Tomášem.

Je to asijská restaurace, noblesní. Něco jako je u nás SaSaZu. Hotel se pak pěkně prohnul, páč když Klára platila, účet zpíval 513 dolarů za 8 lidí, dobře oni. Nedívím se, že mají parkoviště zadarmo, když tam člověk nechá takovou raketu. :)

Jinak tento kouk LA je architektonicky moc pěknej. Nepřipomíná vám ten barák s otvorem ten samej co je na Kavčích horách?

Tak to je pro dnešek vše, za týden nashle

Autor: Tomáš Kohoutek | středa 6.6.2012 11:17 | karma článku: 11,06 | přečteno: 949x
  • Další články autora

Tomáš Kohoutek

Zavítal jsem do JPL v Pasadeně.

Dnes se spolu podíváme do výzkumného ústavu, nebo laboratoře chcete-li, proudového pohonu ve městě La Canada Flintridge, poblíž Pasadeny v Kalifornii v USA se zabývá vývojem pohonných jednotek pro sondy a letouny „Národního úřadu

19.9.2016 v 22:48 | Karma: 15,21 | Přečteno: 424x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Americká Matějská pouť v San Diegu

Dnes se spolu podíváme do San Diega, resp. na úplný sever San Diega, Del Mar, kde hned na dálnici č. 5, spojující Los Angeles a San Diego se každý rok v červnu koná tzv. San Diego County Fair.

12.7.2016 v 0:57 | Karma: 18,45 | Přečteno: 590x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Otevřený dopis adventureovi-Pavlu Klegovi

Dlouho jsem nic nenapsal a tak to tentokrát bude jen psaní bez obrázků a to přímo jednomu člověku. Asi ho mnozí z vás znáte. Jmenuje se Pavel Klega.

9.7.2016 v 2:29 | Karma: 26,42 | Přečteno: 3371x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Harry Potter v Universal Studiích se brzy otevře

Vím, psal jsem o tom v roce 2013, ale musím se k tomu ještě jednou vrátit. Předně se chci omluvit za dlouhý výpadek mých blogů, ale nějak mne poslední dobou opustila psací múza.

4.4.2016 v 1:31 | Karma: 15,27 | Přečteno: 902x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Whole Foods - vysavač na peníze

Pojďme se dnes spolu podívat na jeden řetězec s potravinami tady v usa. Je drahý, je skvostný a jmenuje se Whole Foods.

22.11.2015 v 1:33 | Karma: 22,20 | Přečteno: 2513x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1481x
Los Angeles a nejen to pohledem stavaře a člověka co hledá...

Seznam rubrik