Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Denní chléb # 2 aneb salt cell

Chcete se podívat na další pěknou zahradu?...Tak pojďme. Jedna taková pěkná, na kterou rád jezdím se nachází v lokaci zvané Mount Washington a leží nedaleko downtownu LA, hned vedle Dodgers stadionu. Chlápek, kterýmu to patří je mladej, kolem 40 let, „bez“, se třema domácíma kočkama, který ven nechoděj a je to „party animal“ (česky...prostě neustále paří). Mount Washington jak už z názvu vyplývá je kopec a tudíž když k němu přijedu, má z jeho pozemku výhled na část města. Místní ospalá ulice, minimální doprava a to celé zarostlé do bambusů, kaktusů , palem a všemožných keřů a stromů, které ani neumím pojmenovat.

Když se podíváma na tuhle první fotku, tak vám asi příjde na mysl co to je za šrot, že je to nějak zarostlé. Opak je pravdou, ono je ostatně výjímkou, pokud byste narazili na nějakou zarostlou džungli. Většina pozemků v LA je a musí být udržována. Místním klimatem tady totiž rostliny rostou „jak z vody“ a pokud by se nestříhaly, tak za pár měsíců je vymalováno. To co v čechách roste 2 roky, je tady za 3 měsíce. Podívejte se tedy na tuhle první fotku. Vídíme jeho vstupní branku a garáž. Celý pozemek je ve velkém svahu a musíte po schodech nahoru, abychom se dostali do domu. Ne, nemá tady výtah, na to není až tak plnej. Garáž jsem neviděl nikdy otevřenou, vždy parkuje před. Od té přední branky tedy vedou schody nahoru a z nich odbočují takové uličky na obě strany cca po 3 metrech. Ten svah je tedy uspořádán do jakých si teras, kdy uličky představují vodorovnou část a pak mezi nimi svah ve sklonu. Nad garáží je velký „deck“, s houpací postelí a dřevěnou podlahou.

No a když se dostaneme nahoru a stojíme před domem, už na první pohled je patrnné, že chlapec nemá hluboko do kapsy. Přízemní domek se spoustou prosklených ploch, jednoduše a přitom elegantně zařízený. Pokaždé, když tam přijedu, tak je dole na schodech balík. On snad všechno nakupuje na internetu a nechává si to posílat. Nevím co dělá, ale je skoro pořád doma a klobe něco na poči, tak předpokládám, že programátora. Musím se zeptat Jasona.

No ale to hlavní tedy teprve příjde. Nechal si někdy před rokem udělat nový bazén.

Tady ho máme v plné kráse. Představte si, že tam předtím nebylo nic, jen zahrada. Přijel teda contractor, vybagroval díru a postavil mu tam bazén spolu se spa. Tady má spa u bazenu skoro každý. Podívejte jak to krásně hraje spolu, ty malé kameny kolem bazénu a „deck“ ze dřeva, jak na nějaké lodi. I barevně se mi to líbí.

Tady o další deck výše, na úrovni spa si nechal postavil takovej domeček, kde má odpočívárnu s muzikou a vedle je koupelna s toaletou.

Ty benátský štuky jsou jak z pohádky, to mu může kdejaký našinec závidět a on to má na obyčejným zařízení k bazénu. Hliníkové okna dodávají šmrnc.

Směrem o další úroveň se dostaneme s zařízení bazénu, kde je moje království.

Tady má veškerou technologii k bazénu. Solné zařízení na odstranění tvrdosti vody, filr, čerpadlo anebo takovou salt cell. Slyšeli jste už někdy o salt cell? (česky generátor soli). Tady má spousta bazénu toto zařízení a je to vlastně vyvíječ chloru. O co se jedná. Především je to celkem nové zařízení a používá se tak max. 15 let. Vypadá to jako kus armatury (kus potrubí 30cm dlouhý kus) s přírubami a těsněním na konci, kdy uvnitř je elektroda.   Tady je link jak to vypadá: http://www.poolsupplyworld.com/poolsupplies/saltcellreplacements/products/PLC1400-25.htm

Hele, tohle je větší téma, než jsem jsi vůbec dokázal představit. Nicméně myslím, že je to tak zajímavé (alespoň pro mne), že vás s tím musím seznámit. Předem se omlouvám lidem, co jsou s tím to systémem obeznámeni, nechtěl bych vypadat jako někdo, kdo objevil „ameriku“. J Doma máme bazén od roku 2001, přes deset let jsem o něj staral tak jak mi velel návod a bylo mi to tak řečeno. Do ničeho jíného jsem se nepletl a tak jsem znal akorát chlorové tablety a lidi co používali ozón, protože měli třeba citlivou pokožku a chlor jim nedělal dobře. Celejch těch deset let jsem poctivě kupoval 3kg balení tablet, tzv. trojkombinace a jedno balení za sedm stovek mi vydrželo tak akorát na celou jednu sezónu a všechno bylo fajn. Nikdy jsem neměl větší problém s kvalitou vody. Ve skutečnosti byla perfektní. Nutno podotknout, že máme bazén od firmy Jean Desjoyaux a jejich filtry jsou úžasné, používají netkané textilní filtry, které mají schopnost zachytit nečistoty o velikosti 6-15 mikrometrů, to je 6–15x 10-6m.

No ale abych pokračoval, když jsem tedy při své práci poprvé spatřil toto zařízení, řekl jsem jak chytré, jak jednoduché, co ty amíci všechno nevymyslej.  (ono to ale ve skutečnosti zase není tak růžový, ale nepředbíhejme). Takže tenhle kus armatury je v podstatě zařízení, za jehož pomocí se z vody a soli elektrolýzou vyrábí požadovaný chlor. Abychom celý postup pochopili, tak se budeme muset vrátit na základní školu a trochu si zopakovat základní chemii. Jak se to tedy má...? Rád vás uvedu do tématu.  Vy do bazénu přidáte kuchyňskou sůl NaCl, pustíte proud do elektrody a z elektrolýzy se vyrobí požadovaný chlor. Je to tak ma první pohled jednoduché, že? J Ono to je i není. Chytré hlavy to měli v palici hned a taky proto vyrobyli toto zařízení.

Jak se to má ale ve skutečnosti se podíváme na chemické rovnice.

2 NaCl (pevná látka) + 2 H2O (tekutina) 2 NaOH (sloučenina) + H2 (plyn) + Cl2 (plyn)

Takže generátor vyvíjí chlor (Cl) z vody (H2O) za přidání soli (NaCl). Vzniká hydroxid sodný (NaOH), vodík (H) a chlor (Cl). Ten hydroxid sodný je velmi silná zásada a má pH 14. Vodík jako plyn uteče do atmosféry a chlor dále reaguje s vodou.

Cl2 (plyn) + H2O (tekutina) HOCl (sloučenina) + HCl (sloučenina)

Vytvoří se kyselina chlorná (HOCl) a kyselina chlorovodíková (HCl). HOCl je dezinfekční forma chlóru, to je to co v bazénu potřebujeme. Kyselina chlorovodíková je velmi silná kyselina s velmi nízkým pH, zatímco HOCl je slabší kyselina a její pH se blíží k neutrálnímu pH 7.

Chlor je vyvíjen a odváděn spolu s proudem vody do bazénu kde dále tedy vytváří výše uvedené kyseliny. Jednoduché, že? Prostě nasypete pytel soli do bazénu a dále se o nic nestaráte, zařízení všechno ostatní provede za vás.... Toť všechno, co vám řekne prospekt a všichni prodavači tohoto zařízení. Proč?...Protože vás chtějí opít rohlíkem a prodat vám zařízení, které zas tak jednoduché na obsluhu není, (jak si upřesníme hned v zápětí), je poměrně drahé a hlavně poruchové. Některé nevýhody  generátoru jsou totiž znečištění z plechů elektrody a náklady na jejich výměnu ze slitiny titanu a problém, že to rozhazuje chemii vody. Generátor produkuje silnou zásadu NaOH, slabou kyselinu HOCl, a silnou kyselinu HCl. NaOH má velmi vysokou hodnotu pH téměř 14. HOCl má blízko neutrální pH 5 - 7, a HCl má velmi nízké pH 1. Na základě reakční rovnováhy nebo-li stechiometrie a tím jak generátor neustále  běží, pH vody neustále roste a stává se více a více zásadní. Lezení pH nahoru má určitý vliv na účinnost chloru. Dezinfekce chlorem, HOCl, je nejúčinnější kolem pH 7,2 - 7,6. Na odstranění tohoto stoupání pH, musí být do bazénu neustále přidávána kyselina. Je-li kyselina je přidána nesprávně, může to vést až k vyhoření zásaditosti, což vede k rozhození pH a dalším problémům v udržení bazénové vody. Je to věda, co? Nejvíc by mě na tom jako majiteli bazénu vadila věc, že je do vody neustále přidávána chemikálie a že to posléze už není voda, ale chemická žumpa. On si nikdo neuvědomuje, ale po takové roce...co roce...třeba po třech letech už není původní voda, ale chemická stoka. Vemte si, že každý týden do vody přidám průměrně tak jeden litr kyseliny. Chtěli byste se pak v takovým bazénu koupat i když dojde k reaci se zásaditou vodou a vyruší se pH....ale stejně. Nejsem žádný dobrý chemik, ale nevím jaký celkový dopad to má na vodu, ale stejně.

Co se děje na elektrodě:

Reakce na Anodě: 2 Cl-  Cl2  + 2 elektrony

Plynný chlor (Cl2) tedy reaguje s vodou na základě předchozí rovnice a vytváří se kyselina chlorná (HOCl) a kyseliny chlorovodíkové (HCl). V komoře pak molekula vody získá dva elektrony k výrobě vodíku a hydroxylovou iontu (OH-). Následující rovnice ukazuje tento proces.

Reakce na Katodě: 2 H2O+ 2 elektrony H2 + 2 OH-

Tyto ionty sodíku (Na +) v kombinaci (OH-) ionty se podílejí na výrobě hydroxidu sodného (NaOH). No a jsem zase na začátku chemické reakce. A takhle se to neustále, kontinuálně opakuje a na tomto principu generátor soli funguje.

Předpoklad je mít slanou vodu v bazénu. Ne, nelekejte se, nejedná se o slané bazény, protože úroveň soli ve vodě je omezená a to na velmi nízkou koncentraci. I přesto je a možná právě proto je potřeba dbát na dávkování soli velký pozor vzhledem k velikosti jednotlivě velkým bazénům a vždy po přidání soli překalibrovat celé zařízení. Není to žádná chem. lab, která si to obstrará sama, i když by to asi šlo přes vodivost či tak nějak. 

Na tohle téma by se dalo pokračovat dál a dál, třeba o potřebách chlorování vody, jeho účinky a procentuální rozdělení účinnosti jednotlivých kroků. Dále třeba o zapojení ozonizace vody atd. Tohle téma je tak rozsáhlé a já se bojím, že vás už musím těmi vědeckými informacemi nudit. Já jsem chtěl jenom nastínit situaci, která momentálně panuje tady v USA a kolik lidí si nachává namontovat tutu salt cell v domění, že ušetří a že se nechávájí opít rohlíkem od šikovných prodejců. Ještě než se podíváme na fotky, tak si vezmem kupecké počty. To zařízení stojí podle velikosti bazénu řekněme $500 a to je jenom elektroda, k tomu musíte zaplatit řídící jednotku s počítačem a displejem. Celé to má sice záruku, ale je to poruchové a už jsme za dobu co to dělám měnili tři. Když vám projde záruka, tak se vaše portmónes prohne. Řekněme, že to celé bude stát bratru dvacetník na české....já za deset let provozu bazénu jsem zaplatil 10x700=7.000 Kč, tudíž mám ještě nějakých 18 let čas, než bych začal šetřit peníze na tabletách, nehledě na to, že po 28 letech bude salt cell tak stará, že titanové/netitanové elektrody uvnitř bude třeba tak min. 5 vyměnit (protože mají životnost 3-5 let). Zkrátka v USA jsou takový obchodníci, že vám dokáži prodat i takovou zázračnou věc jako je salt cell. Jak jste na tom vy? Kdo z vás už někdy slyšel o slat cell? A uvažovali jste o tom? Po přečtení tohohle článku asi ne, co... :) 

Je to zkrátka věda, neustále kontrolovat pH vody, pravidelně kontrolovat elektrodu a čistit jí od nánosů vodního kamene, měřit salinitu a doplňovat sůl do vody a ihned potom kalibrovat jednotku...dejte mi pokoj! 

Pár foto na konec:

TIP: A tip na závěr ohledně solení. Když už jsme u té soli, jestli pak víte proč dojde k tání sněhu a ledu v zimním období, když silničáři posolí silnici a je třeba teplota pod mrazem. Je to tím že roztok NaCl s molekulou vody má podstatně nižší teplotu tuhnutí, takže osolený led mající původně teplotu okolo 0 °C má tendenci roztát. Na tání je ovšem třeba dodat energii – ta jde na úkor teploty roztoku, proto se teplota sníží a led roztaje.

Autor: Tomáš Kohoutek | pondělí 6.8.2012 11:13 | karma článku: 10,13 | přečteno: 1147x
  • Další články autora

Tomáš Kohoutek

Zavítal jsem do JPL v Pasadeně.

Dnes se spolu podíváme do výzkumného ústavu, nebo laboratoře chcete-li, proudového pohonu ve městě La Canada Flintridge, poblíž Pasadeny v Kalifornii v USA se zabývá vývojem pohonných jednotek pro sondy a letouny „Národního úřadu

19.9.2016 v 22:48 | Karma: 15,21 | Přečteno: 424x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Americká Matějská pouť v San Diegu

Dnes se spolu podíváme do San Diega, resp. na úplný sever San Diega, Del Mar, kde hned na dálnici č. 5, spojující Los Angeles a San Diego se každý rok v červnu koná tzv. San Diego County Fair.

12.7.2016 v 0:57 | Karma: 18,45 | Přečteno: 590x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Otevřený dopis adventureovi-Pavlu Klegovi

Dlouho jsem nic nenapsal a tak to tentokrát bude jen psaní bez obrázků a to přímo jednomu člověku. Asi ho mnozí z vás znáte. Jmenuje se Pavel Klega.

9.7.2016 v 2:29 | Karma: 26,42 | Přečteno: 3371x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Harry Potter v Universal Studiích se brzy otevře

Vím, psal jsem o tom v roce 2013, ale musím se k tomu ještě jednou vrátit. Předně se chci omluvit za dlouhý výpadek mých blogů, ale nějak mne poslední dobou opustila psací múza.

4.4.2016 v 1:31 | Karma: 15,27 | Přečteno: 902x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Whole Foods - vysavač na peníze

Pojďme se dnes spolu podívat na jeden řetězec s potravinami tady v usa. Je drahý, je skvostný a jmenuje se Whole Foods.

22.11.2015 v 1:33 | Karma: 22,20 | Přečteno: 2513x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  21:20

Aktualizujeme Na severu Íránu v neděli havaroval vrtulník s íránským prezidentem Ebrahímem Raísím, jehož stav je...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1481x
Los Angeles a nejen to pohledem stavaře a člověka co hledá...

Seznam rubrik